25 / 04 / 2024

New York Camii'nin tasarımları ortaya çıktı!

New York Camii'nin tasarımları ortaya çıktı!

11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler"in yakınına inşa edilecek  islam kültür merkezinin tasarımları ortaya çıktı. Bal peteğini andıran binanın sadece ilk iki katı ibadete ayrılacak



New York"ta 11 Eylül saldırılarına hedef olan İkiz Kuleler"in iki blok ötesine yapılması planlanan ve içinde bir de mescid barındıracak olan 16 katlı İslam kültür merkezinin projesi görücüye çıktı. Yapılması planlanan bina modern bir gökdelene benziyor. Dört katı spor merkezi olarak işletilecek binanın sadece ilk iki katının Müslümanlara ibadet yeri olarak ayrılması öngörülüyor. 12. katta ise 11 Eylül kurbanlarının anısına bir sergi yer alacak. Binanın dış görünümü daha çok Arap mimarisinde kullanılan motifleri andırıyor. Kimileri İslam merkezini Süpermen"in çizgi romandaki karargahı œYalnızlık Kalesine benzetirken, kimileri de binanın dış cephesindeki altıgen şekilleri Yahudi sembolü olan Davud Yıldızı"na benzetiyor. Bina, gece de ışıklandırıldığında ışıl ışıl parlayan bir bal peteğini andıracak.
 
Radikaller kimliğimizi çaldı

Aylardır tartışmalara neden olan proje kamuoyunda Sıfır Noktası Camisi (Ground Zero Mosque) diye anılıyor. Oysa bu 120 milyon dolarlık proje ne bir cami projesi ne de Sıfır Noktası"nda. Projenin çarpıtılmasıyla alevlenen bu tartışmalar ABD"li bir rahibin Sıfır Noktası"nda 200 Kur"an yakacağını açıklamasıyla dünyayı ayağa kaldırmıştı. Projenin sahibi şžerif El Cemal, bina bittiğinde bu tartışmaların da biteceğine inanıyor ve şöyle diyor: œEğer neyle karşı karşıya olduğumuzu anlasaydım bu süreci baştan itibaren farklı yürütürdüm. İnsanlar burayı hep œSıfır Noktası Camisi diye adlandırdı. Oysa burası Sıfır Noktası değil ve bu da bir cami değil. Kendi kimliğimiz bizden çalındı. Köktenci radikaller çaldı. Cemal, œNew York ile İslami mimariyi evlendirmek istedik. Amacımız çevreci ve havalı bir şey tasarlamaktı diye konuştu.
 
Mimar Lübnan asıllı

Projenin açıklanan çizimlerinin sahibi, Lübnan doğumlu Michel Abbout"un kurucusu olduğu, New York merkezli Soma adında bir mimarlık firması. Mimarisi Paris"teki Institut du Monde Arabe"a (Arap Dünyası Enstitüsü) benzetiliyor. Binada ayrıca çocuk bakımevi, restoran, aşçılık okulu, sanat galerisi ve konferans salonu da olacak.
Taraf


Geri Dön