26 / 04 / 2024

New York'ta emlak fiyatları yerle bir

New York'ta emlak fiyatları yerle bir

Dünyanın en lüks ofislerinin olduğu New York'ta emlak fiyatları yerle bir oldu.



ABD'de patlayan emlak balonu dünyanın en lüks ofislerinin olduğu Manhattan'da da gayrimenkul fiyatlarını yerle bir etti. Wall Street'te finans devlerinin zor duruma düşmesi bölgedeki kira fiyatlarının düşmesine neden olurken "boş" emlakların sayısı ise her geçen gün artıyor. New York'taki ofislerde boşluk oranının bu yıl yüzde 16.7'ye yükselmesi beklenirken gelecek yıl bu rakamın yüzde 18'e ulaşacağı tahmin ediliyor. Son 100 yılda ABD'de 20 tane emlak balonu olurken gayrimenkul sektöründe fiyatlar ortalama yüzde 30 oranında geriledi. 2007 yılının ikinci yarısında başlayan ekonomik krizde ise emlak fiyatları yüzde 20 düştü. Yani geçmiş yıllardaki ortalama rakamlar emlak piyasasında henüz dip seviyelerin görülmediğini gösteriyor.

Önceki gün ABD'nin en önemli gazetelerinden New York Times ile gayrimenkul yatırım bankası W.P. Carey&Co. arasında yapılan anlaşma krizin emlak fiyatlarını hangi seviyelere çektiğini gözler önüne serdi. Reklam gelirleri azalan ve borcunu ödemekte zorlanan New York Times, Manhattan'ın göbeğinde bulunan genel merkezini 225 milyon dolara W.P. Carey&Co.'ya sattı. Yapılan anlaşma gereği, New York Times, Manhattan'da 52 kattan oluşan gökdelenin 21 katında (toplam 70 bin metrekare) ikamet etmeye devam edecek ve 2009 yılı için toplam 24 milyon dolar kira ödeyecek. Boston Globe ve New York Times gazetelerinin yayıncısı olan şirket, binayı yeni sahibi W.P. Carey&Co'dan 15 yıl için kiralayacak ve binayı 2019 yılında 250 milyon dolara geri alma opsiyonuna da sahip olacak.

Anlaşmada ortaya çıkan fiyata göre, W.P. Carey & Co. metrekare başına yaklaşık 3 bin 200 dolar ödeyecek. Manhattan'da kriz öncesinde 10 bin 500 dolar olan metrekare başına fiyatlar 2008 yılında ortalama 8 bin 500 dolara indi.

Alıcı için `harika' anlaşma

New York Times ise aylık metrekare (net) başına 287 dolar kira ödeyecek. Manhattan'da 2006-2007 yıllarında 700 dolara kadar çıkan metrekare başına kiralar ise 550 dolara inmiş durumda. Uzmanlar, New York Times ile W.P. Carey&Co. arasındaki anlaşmanın "özel" şartlar içerdiğini bu nedenle oluşan fiyatın şu anki ortalamaların altında oluştuğunu ancak alıcı W.P. Carey&Co.'nun "harika bir anlaşmaya" imza attığını düşünüyor.

Yıllık % 10.6 getiri

W.P. Carey&Co., yatırdığı 225 milyon dolar karşılığında ilk yıl yüzde 10.6 getiri elde edecek. 2009 yılı için belirlenen 24 milyon dolarlık kiranın gelecek yıllarda artırılacak olması da getirinin daha da artacağı anlamına geliyor. Yüzde 10.6'lık getiri gayrimenkul fiyatlarının zirve yaptığı 2007 yılının 5 puan üzerinde.

New York Times, Manhattan'daki merkezine 2007'de taşındı. Ancak New York Times'ın taşınma konusunda çok da doğru karar verdiği söylenemez. Çünkü New York Times'ın eski merkezini 2004'te 175 milyon dolara alan Tishman Speyer, burayı daha sonra 525 milyon dolara Africa Israel Investment'a sattı.

Vatan

Geri Dön