28 / 03 / 2024

Nihan Buruk: Hayalimdeki evi yaptım

Nihan Buruk: Hayalimdeki evi yaptım

Eski model Nihan Buruk'un Çukurcuma'daki masal evinde röportaj yapıldı



Benim en keyifle gezdiğim yerlerden biri Çukurcuma'dır. Buranın dokusu, dışı nakış gibi işlenmiş eski binaları beni mest eder. Bir hafta sonu kendimi Çukurcuma'daki Faikpaşa Yokuşu'na attım. Buradaki dostum müthiş kabiliyet Emel Alır, "Dur seni bir yere götüreceğim bayılacaksın. Yapımına yardım ettim. Hem yer şahane, hem de sahibi" dedi. Hakikaten, yokuşta 27 No'lu binadan daha girerken başka bir aleme dalıyorsunuz. Kendinizi Alice Harikalar Diyarı'nda falan gibi hissediyorsunuz.

Banyonun ortasındaki perdeli prenses küveti, o mutfaktaki şahane raflar ve dantel gibi tabaklar, salonun harika mobilyaları, arkadaki atölye, her şey ama her şey birbirinden şahane. Ben uzun zamandır hiçbir dükkândan böylesine etkilenmemiştim. Dekorasyonda kullanılan eşyalar da satılıyor. Arkasındaki showroom'da da kıyafetler sergileniyor. Mekânın sahibi Nihan Buruk diye bir hanımmış. Kendisi ünlü futbolcumuz Okan Buruk'un da eşiymiş. Nihan Hanım'la o şahane mekânda buluşup, şahane bir sohbet yaptık.

Nihan Buruk'u maalesef tanımıyorum. Lütfen bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Genç kızlık soyadım Akkuş'tu. Okul yıllarında, yani Yeditepe Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü'nde okurken Türkiye güzellik yarışmasına girdim. Sonra "Top model of the World"de Almanya'da birinciliğim oldu. Daha sonra yurt dışı bağlantılı modellik yaptım, Escada ile çalıştım. O dönem yoğun bir modellik hayatım oldu. Ama bu hayatı okulla birlikte yürütmek çok zor olduğu için, okulumu tercih ettim ve işi bıraktım. 2007 senesinde mezun oldum. Mezun olmadan bir hafta öncede Okan'la evlendim.

Peki, kendi yerinizi açma fikri nasıl gelişti?

Çocukluğumdan beri hep hayalim bu işi yapmaktı. Zaten bu yüzden moda tasarımı okudum. Burayı açarak en büyük hayalimi gerçekleştirdim.

Niye Çukurcuma?

Aslında buraya geliyorum diye çevremden çok tepki aldım. "Niye Nişantaşı değil?" diye tutturdular. Ama ben ısrarla burayı istedim. Çünkü burası kafamdaki konsepte, daha doğrusu kafamda yarattığım kadın profiline en uygun yerdi. Yurt dışına gittiğimde de büyük alışveriş merkezleri ve ana caddelerden ziyade ara sokaklardaki özel butikleri gezmeyi tercih ediyorum. Yurt dışında dikkatimi çeken şey şehrin en tarihi, en dar sokağında, en tarihi binalarının altında bulunan designer butikler... Ben de hem bunlardan etkilendiğim için, hem de hayal ettiğim işi tarihi bir atmosferde yaparsam kendimi daha iyi hissedeceğim için Çukurcuma'yı tercih ettim.

Dantelleri ve aksesuarları Paris'ten kendim seçtim

Mekânınız çok enteresan. Bir masal evi gibi. Burayı yaparken ne düşündünüz?

Burası benim hayalimdeki kadının, yaşadığı ev gibi. Yani kafamda bir kadın var, o kadın nasıl bir evde yaşarsa, nasıl  kıyafetler giyerse bu mekânı yaparken hepsini, bütün doneleri bir araya getirdim ve ortaya bu çıktı.

Koleksiyonunuz çok özgün. Burada bir Ortaçağ havası hâkim öyle değil mi?

Evet, o döneme ait detayları çok seviyorum. Ama tabiî ki bu detayları 2010 modasıyla çağdaş kadının ihtiyaçlarıyla harmanlıyorum. Zaten ancak iyi bir sentez yakalarsanız iyi bir sonuç alabiliyorsunuz.

Kumaşlarınız ve aksesuarlarınız çok enteresan. Bunları yurt dışından mı alıyorsunuz?

Dantelleri, aksesuarları Paris'ten gidip bizzat kendim seçiyorum. Ama dokuma kumaşların zaten en iyisi burada yapıldığına için Türkiye'den alıyorum.

Burada kişiye özel kılıklar mı dikiliyor?

Buna tam Haute Couture diyemeyiz. Bir koleksiyon hazırlıyorum. Bu koleksiyonu fiyatlandırıyorum. Üzerine uyuyorsa askıdan alıyorsunuz. Üzerinize uymuyorsa da yine askı fiyatından sipariş yapıyorum.

Eşim Okan'da İtalyanların zevki var ona kıyafet diktim

Fiyatlar nasıl?

Astronomik hiçbir fiyatımız yok. Fiyatlar 250 liradan başlayıp, biraz daha yukarı doğru gidiyor. Ama gerek dekorasyon eşyalarında, gerekse mobilyalarda buraya uğrayıp ufak bir hediye alıp da çıkabiliyorsunuz.

Okan Bey'in bu işlerle arası nasıldır? Giyim kuşamla ilgilenir mi?

Vallahi o, İnter'de oynarken 3 sene Milona'da yaşamıştı. İtalyanların ince zevkinden etkilenmiş olacak ki üstüne, başına dikkat ediyor. Onun bu ince zevkinin yansımalarını da bu dükkanda görebilirsiniz. Hatta ona da bir iki kere kıyafet diktim.

Yoğun çalışıyorsunuz. Bir de bebeğiniz var. Her şeyi bir arada nasıl idare ediyorsunuz?

Evet, çok küçük bir bebeğim var. Ali Yiğit daha 7 aylık. Öğlen 12'ye kadar onunla oluyorum. İşe sonra geliyorum. Ayrıca annem ve Okan bana bu konuda çok yardımcılar. Okan'ın iyi bir baba olması işimi kolaylaştırıyor tabiî ki.
Vatan/Ayşe Brav
 


Geri Dön