18 / 04 / 2024

Nihat Ergün: Bilişim Vadisi Kocaeli'de kuracağız

Nihat Ergün: Bilişim Vadisi Kocaeli'de kuracağız

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "İnşallah Bilişim Vadisi'ni Kocaeli'de kurmuş olacağız" dedi



Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Bilişim Vadisi Projesi"nin Marmara Bölgesi'ndeki İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Bursa dörtgeninde olması gerektiğini belirterek, "İstanbul en avantajlı noktadaydı, bu proje açısından fakat İstanbul'un bazı sıkıntıları, yer bulma problemleri ikinci sırada olan Kocaeli'yi ön plana çıkarmış oldu. İnşallah Bilişim Vadisi'ni Kocaeli'de kurmuş olacağız" dedi.

Bakan Ergün, İzmit'te Antikkapı Restoran'da düzenlediği basın toplantısında ekonomiyi ve siyaseti birbirinden ayrı düşünmenin doğru olmayacağını belirterek ekonominin yüzde 60'ının psikoloji olduğunu söyledi.

Bu nedenle ülkedeki siyasal gelişmelerle ekonomik gelişmeler arasında bir kuvvetli bağlantı olduğunu kaydeden Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla sanayileşme bizim gibi ülkelerde zenginliğin temelini oluşturur. Onun özünü de müteşebbis güç oluşturur. Müteşebbis sayımızı artırmalı müteşebbislerin önündeki engelleri kaldırmalıyız. Daha çok müteşebbis olmalı. Daha çok yatırımcı olmalı ve onlar üretmeliler, dünyaya satmalılar ve istihdam meydana getirmelidir. Devletin rolü de burada, bunun alt yapısını oluşturmak. Bunun demokratik altyapısını hukuki altyapısını sosyal altyapısını haberleşme ulaşım ve diğer altyapıları oluşturmaktır. Bu sağlam altyapılar üzerinde müteşebbis yatırım yapabilir üretim yapabilir. Cesaretlenir ama bu altyapılarda bir eksiklik varsa o zaman müteşebbis güç de ortaya çıkmaz. Biz de demokrasi, hukuk, insan hakları özgürlükler gibi kavramlar, bu konuda önemli bir altyapıyı oluşturuyor. Bazı ülkelerde bunlar olmayabilir. Doğal zenginlikleri olan petrol ve gaz satarak zengin olan ülkeler için demokrasinin, hukuk devletinin özgürlüklerin fazla bir manası olmayabilir. Böyle birşey lazım değil çünkü zaten petrol ve gaz satıyorsunuz yani başınızda bir kral olsa, şeyh olsa bir emir olsa idare eder vaziyeti. Orada insan hakları özgürlükler gibi kavramları motive edici aranmaz. Bizde aranır. Bizde demokrasi eksikliği varsa, insan hakları özgürlükler eksikliği varsa bu müteşebbis gücün de eksikliği anlamına gelir. İnsanlar orada emeklerinin boşa gideceğini düşünürler birikimlerini ortaya koymazlar, cesaretlenmez, risk almazlar. Kabiliyetlerini sergilemezler. Halbuki bizim gelişme için bizim bunlara ihtiyacımız var. Bu konuda Türkiye özel sektör eliyle kendi müteşebbisleriyle zenginleşmesi gereken bir ülkedir. Demokrasiyle de bu nedenle yakından bağlantılıdır."

-İHRACAT-
Türkiye'nin dışa açık serbest piyasa ekonomisiyle rekabetçi bir ortamda ihracata dayalı bir ortamda bir model uyguladığını söyleyen Ergün, "Şu an uyguladığımız model budur. Ürettiklerimiz dünyaya satmak istiyoruz. Bunun için dış politikayı da buna uygun yapıyoruz. Eğer dış politikanız buna uygun değilse komşularla sıfır problem AB ile müzakereler, Afrika'ya açılma, Rusya'yla vizelerin kaldırılması, Güney Amerika'nın pazarlarına girme gibi dış politika çalışmaları aynı zamanda bizim bu ekonomik politikamızla çok yakından uyumlu ve bağlantılı çalışmalardır" diye konuştu.

Bakan Ergün, bütün bunların semeresinin alındığını Orta Doğu ile olan ihracatın yüzde 450 oranında, Afrika kıtasına olan ihracatın ise yüzde 500 oranında arttığını kaydetti.

2002 yılında Türkiye'nin 36 milyar dolar ihracat yaparken 2008'de 132 milyar dolar ihracat yapan bir ülke seviyesine geldiğini belirten Ergün, şöyle konuştu:

"2009'da küresel krizin etkileriyle bir miktar üretim kaybı oldu fiyatlar da düştü ve 102 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeline ulaştık. Ve şimdi yeniden artış trendine girdik. Bu sene 2010 yılında 115 milyar dolarlık ihracat gerçekleştireceğiz. Bu ihracatın yüzde 90'ını sanayi ürünleri oluşturuyor. Türkiye ciddi anlamda sanayi ürünü ihraç eden bir ülke ve pazarın yarısı da AB ülkeleri. Biz ürettiğimiz sanayi ürünlerinin yüzde 50'sinden fazlasını AB ülkelerine ihraç ediyoruz. Yani demek ki Avrupa kalitesinde ama uygun fiyatlarla mal üretiyoruz. Bu potansiyeli daha da güçlendirmek adına attığımız adımlar var."

-BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİ-
"Türkiye artık farklı bir ligde oynayacaksa dünyanın ilk büyük 10 ekonomisinden birisi olacaksa bazı sektörlerde ileri gitmesi gerekiyor. Bu sektörlerden biri bilişim" diyen Bakan Ergün, şöyle devam etti:
"Bilişimde çok ilerlemeler var Türkiye'de ve bizim Bakanlığımızın yürütmüş olduğu Bilişim Vadisi Projesi var. Bilişim Vadisi Projesi için ilk öncelikle yapılan etütlerde şu ortaya çıkmıştır. Bu proje Marmara Bölgesi'nde olması gereken bir projedir. Yani İstanbul, Kocaeli, Yalova Bursa, dörtgeninde olması gereken bir projedir. Çünkü bütün altyapılar bu konuya uygun olarak bu bölgede vardır ve bütün fizibilite raporlarında bunu görüyoruz. İstanbul en avantajlı noktadaydı, bu proje açısından. Fakat İstanbul'un bazı diğer sıkıntıları, yer bulma problemleri ikinci sırada olan Kocaeli'yi ön plana çıkarmış oldu. İnşallah Bilişim Vadisini Kocaeli'de kurmuş olacağız ve bir çok bilişim sektöründeki Türkiye'nin bilişim devleri dünyanın bilişim devlerini de bu bölgede buluşturmuş olacağız.

Bununla alakalı 'yer, adresi ne zaman göstereceksiniz?' derseniz ağustos ayında. Bunun planlamaları da yapılıyor şu an da. Hukuki düzenlemeler de buna uygun olarak yapılıyor. Tam noktayı, hangi noktada yapılacağını ağustos ayında sizlerle paylaşmak imkanımız olacak. Bugün itibariyle size şunu söyleyebilirim ki, Bilişim Vadisi Türkiye'nin Bilişim Vadisi Projesi Kocaeli'de gerçekleşmiş olacaktır. Bunu sizlerle paylaşmakta daha önce sizle kısmen paylaşmıştık bu kadar geniş çaplı değildi ama bir kez daha paylaşmakta şahsen fayda görüyorum. Sahip çıkılması gereken Türkiye'nin çok önemli bir projesi."
AA

--

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Türkiye'yi Avrasya'nın ileri teknoloji üretiminde, sanayide üretim merkezi haline getirmek istiyoruz" dedi.

Bakan Ergün, İzmit Antikkapı Restoran'da düzenlediği basın toplantısında, sanayi stratejisini oluşturduklarını hatırlatarak, ülke ekonomisi için üretim gücü ve kabiliyetinin çok önemli olduğunu söyledi. Ergün, şöyle devam etti:
"Onun için biz Türkiye'yi Avrasya'nın ileri teknoloji üretiminde, sanayide üretim merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunun için de Sanayi Bakanlığı olarak ileri teknolojiyi destekleyen argümanları destekliyoruz. Bunlardan birisi Ar-Ge merkezlerinin kurulması. 2008'de bir kanun çıkardık. Türkiye'de bir anda 67 tane Ar-Ge merkezi oldu. Burada da 12 binden fazla Ar-Ge elemanı mühendis teknik eleman Ar-Ge çalışması yapıyor" diye konuştu.

İş dünyasının dünyaya açılması ve teknolojik altyapısını güçlendirilmesinin adımlarını birlikte attıklarını ifade eden Ergün, "İçeride atığımız demokratikleşme Anayasa değişikliği gibi adımlar da aslında bunun altyapısını güçlendiren adımlar. Neden? Biz iddiasız bir ülke, iddiasız bir millet olamayacağımız için" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bölgesindeki gelişmelere de kayıtsız kalamayacağını ifade eden Bakan Nihat Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hani (Azıcık aşım ağrısız başım. Etrafımda o dönen dolaplar, o oynanan oyunlar beni hiç ilgilendirmez) diyemez, Türkiye... Böyle deme lüksü yok. Görevler var, coğrafyanın bize yüklediği görevler var, zorunluluklar var. Balkanlar'da bir şey olduğu zaman Türkiye başını öteye çeviremez. Neden? Balkanlardan çok önemli bir nüfus Türkiye'de yaşıyor. Kafkasya'da olan bir sorun karşısında (Ya olursa olsun ne yapalım) diyemeyiz. Keza Orta Doğu'da da olana bitene de göz yumamayız. Orada olan her şey dolanır döner bizi etkiler. Bütün bu olana bitene içine dalmadan ama uygun bir mesafede vaziyet etmek zorundayız.

Bizim yapmak istediğim şey uygun bir mesafeden vaziyet etmektir. Bizim hedeflerimiz var. Türkiye'yi bu hedeflere doğru ulaştırmalıyız.

Türkiye 2023 yılına göre hedefler koymuştur kendisine ve siyasi ekonomik hedefler, siyasi olarak. Türkiye Cumhuriyetin 100. yılında bölgesinde önemli bir siyasi güç, dünyada önemli bir güç olmalıdır. Onun için dış politikasını bu hedefe uygun hale getirmelidir. Dünyada başkalarının aldığı kararları sadece uygulayan bir ülke değil, karar alan mekanizmaların içinde olan, o mekanizmaları etkileyen bir ülke olmak mecburiyeti vardır."

Bakan Ergün, 2023 yılına kadar Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında girme potansiyelinin olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Bu ne demek. Türkiye'de (kişi başına düşen) GSMH'yi 20 bin doların üzerine çıkarmaktır. Türkiye GSMH'sini 3 bin dolardan 10 bin doların üzerine çıkarma potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Bugün de krizin etkilerine rağmen yaklaşık 9 bin dolar seviyesindedir. 10 bin doları da aştık 2008'de. Yine de aşacağız. 20 bin doları 2023 yılına kadar aşabiliriz. GSMH bu noktaya çıkarabiliriz. İhracatımızı 500 milyar dolara çıkartabiliriz. Çünkü 36 milyar dolardan 132 milyar dolara çıkarabildik. Bu potansiyelimiz var ve Türkiye'yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi haline getirebiliriz."

-İŞSİZLİK VE BÜYÜME-
Türkiye'de işsizliğin de mart ayı verilerine göre yüzde 16'lardan yüzde 13,4'e kadar gerilediğine dikkati çeken Bakan Ergün, yıl sonuna doğru bu rakamın yüzde 10'lar seviyesine doğru tekrar gerilemiş olacağını söyledi. Ergün Türkiye'nin krizin etkilerini de üzerinden atan ve 2010 yılında yüzde 6'nın üzerinde büyüme kabiliyeti olan bir ülke olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Biz orta vade programda yüzde 3,5 hedefi koyduk. Ama bu revize edilecek şimdi. Çünkü başkaları da bu hedefe yakın programlar koymuştu. Herkes bu hedefleri revize etti. Yüzde 6,7-7'yi aşan, rakamlar da var, yüzde 6,5 diyenler var. Ama şu bir gerçek ki Türkiye 2010 yılında yüzde 6'nın üzerinde büyüyecektir. 2010'un ilk çeyreğinde bu büyümenin çift haneli rakam olacağını göreceğiz. Son çeyrekte yüzde 6 büyüdük. 2010'un ilk çeyreğinde yüzde 10'un üzerinde bir büyüme gerçekleşecek. Toplamda yüzde 6'nın üzerinde bir büyümeyi, 2010'da görebileceğiz."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Bilişim Vadisi için Kocaeli öne çıktı 
 
Yıllardan beri konuşulan 'Bilişim Vadisi' projesinde sona yaklaşıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yatırım için İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Bursa illerinin ön planda yer aldığını belirtti. 
 
 İzmit'te bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Ergün, "Proje için İstanbul en avantajlı noktadaydı, şehirde yer bulma problemleri ikinci sırada olan Kocaeli'ni ön plana çıkarmış oldu. İnşallah Bilişim Vadisi'ni Kocaeli'nde kurmuş olacağız." dedi.

Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için bilişim sektörüne ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Ergün, dünyanın bilişim devlerini Kocaeli'nde buluşturmak istediklerini aktardı. Kesin yerin ağustos ayında belirleneceğini dile getirirken, "Planlama ve hukuki düzenleme çalışmaları devam ediyor. Bugün itibarıyla şunu söyleyebilirim ki, Türkiye'nin Bilişim Vadisi Projesi Kocaeli'nde gerçekleşmiş olacak. Bunu sizlerle daha önce kısmen paylaşmıştık, bu kadar geniş çaplı değildi ama bir kez daha paylaşmakta şahsen fayda görüyorum. Bu, sahip çıkılması gereken Türkiye'nin çok önemli bir projesi." açıklamasını yaptı.

Nihat Ergün, yeni oluşturdukları sanayi stratejisinin de ülkenin üretim gücü ve kabiliyeti açısından büyük önem taşıdığını vurgularken, "Türkiye'yi Avrasya'nın ileri teknoloji üretiminde, sanayide üretim merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunun için de Sanayi Bakanlığı olarak ileri teknolojiye yönelik argümanları destekliyoruz. Bunlardan birisi Ar-Ge merkezlerinin kurulması. 2008'de bir kanun çıkardık. Türkiye'de bir anda 67 tane Ar-Ge merkezi oldu. Burada da 12 binden fazla Ar-Ge elemanı çalışıyor." diye konuştu.
Zaman

Bilişim Vadisi Kocaeli'de kuruluyor

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Bilişim Vadisi Projesi'nin, arazi sorunlarından kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle İstanbul yerine Kocaeli'de kurulacağını söyledi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ‘Bilişim Vadisi Projesi'nin Marmara Bölgesi'ndeki İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Bursa dörtgeninde olması gerektiğini belirterek, “İstanbul en avantajlı noktadaydı, bu proje açısından fakat İstanbul'un bazı sıkıntıları, yer bulma problemleri ikinci sırada olan Kocaeli'yi ön plana çıkarmış oldu. İnşallah Bilişim Vadisi'ni Kocaeli'de kurmuş olacağız” dedi. Müteşebbislerin önündeki engellerin kaldırması gerektiğini söyleyen Ergün, “Daha çok yatırımcı olmalı ve onlar üretmeliler, dünyaya satmalılar ve istihdam meydana getirmelidir.

Devletin rolü de burada, bunun alt yapısını oluşturmak. Bunun demokratik altyapısını hukuki altyapısını sosyal altyapısını haberleşme ulaşım ve diğer altyapıları oluşturmaktır. Bu sağlam altyapılar üzerinde müteşebbis yatırım yapabilir üretim yapabilir. Cesaretlenir ama bu altyapılarda bir eksiklik varsa o zaman müteşebbis güç de ortaya çıkmaz. Biz de demokrasi, hukuk, insan hakları özgürlükler gibi kavramlar, bu konuda önemli bir altyapıyı oluşturuyor. Bazı ülkelerde bunlar olmayabilir. Doğal zenginlikleri olan petrol ve gaz satarak zengin olan ülkeler için demokrasinin, hukuk devletinin özgürlüklerin fazla bir manası olmayabilir. Böyle birşey lazım değil çünkü zaten petrol ve gaz satıyorsunuz yani başınızda bir kral olsa, şeyh olsa bir emir olsa idare eder vaziyeti. Orada insan hakları özgürlükler gibi kavramları motive edici aranmaz. Bizde aranır. Bizde demokrasi eksikliği varsa, insan hakları özgürlükler eksikliği varsa bu müteşebbis gücün de eksikliği anlamına gelir. Türkiye özel sektör eliyle kendi müteşebbisleriyle zenginleşmesi gereken bir ülke. Demokrasiyle de bu nedenle yakından bağlantılı” dedi.
Radikal

Bilişim Vadisi Kocaeli'nin oldu
Sanayi Bakanı Ergün, Bilişim Vadisi'nin Kocaeli'ye yapılacağını açıkladı. Ergün “İlk aday İstanbul'du ama arazi olmadığı için kaybetti” dedi

• Türkiye'yi Avrasya bölgesinin bilişim üssü yapacak olan Bilişim Vadisi projesinin kurulacağı il  belli oldu. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, projenin Kocaeli'ye yapılacağını açıkladı.

DÜNYA DEVLERİ GELECEK

Bilgisayar programlarından nöro-teknolojiye kadar birçok alanda araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılacağı Bilişim Vadisi projesiyle ilgili dün bir toplantı yapan Ergün “İstanbul en avantajlı noktadaydı, fakat yer bulma problemleri ikinci sırada olan Kocaeli'yi ön plana çıkardı. İnşallah Bilişim Vadisi'ni Kocaeli'de kurmuş olacağız” dedi.

“Türkiye'nin artık bazı sektörlerde ileri gitmesi gerekiyor. Bu sektörlerden biri bilişim” diyen Ergün, şöyle devam etti: “Türkiye'de ve bizim Bakanlığımızın yürütmüş olduğu Bilişim Vadisi Projesi var. Burada Türkiye'nin bilişim devleriyle dünyanın bilişim devlerini de buluşturmuş olacağız. Bununla alakalı yeri ağustos ayında açıklayacağız.” 

67 AR-GE MERKEZİ YAPILDI

Türkiye'yi Avrasya'nın ileri teknoloji üretiminde, sanayide üretim merkezi haline getirmek istediklerini belirten Ergün “İleri teknolojiyi destekliyoruz. 2008'de bir kanun çıkardık. Türkiye'de bir anda 67 tane Ar-Ge merkezi oldu. Burada da 12 binden fazla Ar-Ge elemanı mühendis teknik eleman Ar-Ge çalışması yapıyor” diye konuştu.

Eksen kayması boş tartışma

Son dönemde gündemde olan ‘Türkiye'nin ekseni' tartışmalarına da değinen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün “Türkiye geniş ilişkiler ağı oluşturmazsa ekonomisini güçlendiremez. Tek bir pazara mahkum kalarak ekonomiyi sürdüremez. Bu nedenle eksen kayması tartışmaları boş tartışmalardır” dedi. Güçlü siyasi ilişkiler olmayan yerlere satışın da olmayacağını vurgulayan Bakan Ergün “Sanayiciniz, işadamınız o ülkelere gittiği zaman yol bulamıyor, kapı bulamıyor ama siz gidiyorsunuz orada bir yol açıyorsunuz, orada bir kapı açıyorsunuz. Sizin açtığınız yoldan sanayiciniz işadamınız ihracatçı giriyor” diye konuştu.
Star


Geri Dön