27 / 04 / 2024

Nihat Ergün: Ülkemizde daha çok konut yapılması gerekiyor

Nihat Ergün: Ülkemizde daha çok konut yapılması gerekiyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün: "Ülkemizde daha çok konut, yol, baraj yapılması gerekiyor" diye konuştu



ANKOMAK 2010 Fuarı'nda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sanayi Stratejisi Belgesi'nde son aşamaya geldiklerini belirterek, bu belge ile Türk sanayisine yeni bir vizyon kazandırarak, Türkiye'nin orta ve yüksek teknoloji ürünlerinde Avrasya'nın mal ve hizmet üssü olacağını açıkladı.

Avrasya'nın en büyük, Avrupa'nın  ise dördüncü büyük iş makineleri fuarı olan ANKOMAK 2010 18. Uluslararası İş Makineleri, Yapı Elemanları ve İnşaat Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı.

 9 – 13 Haziran 2010 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi CNR'da ziyaretçilerini bekleyen ANKOMAK 2010 Fuarı'nın açılışı Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat ERGÜN yaptı. Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği'nin (İMDER) desteği ile ITE Group Plc.'nin Türkiye Ofisi E Uluslararası Fuarcılık tarafından düzenlenen ANKOMAK 2010 Fuarı'nın açılışında konuşan Bakan Nihat Ergün, Sanayi Stratejisi Belgesi ile ilgili çalışmalarda sona geldiklerini kaydederek, belgeyi çok kısa zaman içerisinde kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti. Türk sanayisine yeni bir vizyon kazandıracak olan Sanayi Stratejisi Belgesi ile orta ve ileri teknoloji ürünlerinde Türkiye'nin Avrasya'nın mal ve hizmet üssü olacağına dikkat çeken Bakan Ergün, “Sanayi Sektörel Belgeleri'ni de masaya yatırdık. Bu belgelerle Türk sanayisinin rekabet gücünü yükselterek ihracatını artıracağız” dedi.

ANKOMAK 2010 Fuarı'nın 70.000 metrekarelik alanda, 250'yi aşkın firmanın katılımı ile uluslararası 750 markayı sektörle buluşturduğunu da ifade eden Bakan Ergün, İstanbul'dun Doğu ve Batı dünyaları arasında bir kesişme noktası olduğunu ve bu fuar ile birlikte bunun bir kez daha kanıtlandığını belirtti. Türkiye ekonomisinin 2003 – 2008 yılları arasında ortalama yüzde 6 büyüdüğünü, ancak 2009 yılında ise yüzde 4.7 daralma yaşandığını kaydeden Bakan Ergün, “2010 yılını ilk 5 aylık dönemindeki performansımız, uzun bir büyüme döneminin eşiğinde olduğumuzun bir kanıtıdır. Türkiye, Dünyada krizi en erken geride bırakan ve hızlı ve istikrarlı büyüyen bir ekonomiye sahiptir. IMF ve OECD'nin raporlarında Türkiye önümüzdeki dönemde yüzde 6.2 ila yüzde 6.8 oranlarında büyüme kaydedecektir” dedi.

İnşaat sektörü yüzde 10 büyüyecek

Türkiye'nin en önemli gücünün genç ve dinamik nüfus yapısı olduğuna dikkat çeken Bakan Ergün, bu özelliğin Türkiye'yi dünyanın en önemli pazarlarından biri haline getirdiğini belirtti. 1 milyondan fazla çalışanı olan makine sektörünün büyümesini sürdüreceğini de vurgulayan Bakan Ergün, “Ülkemizde daha çok konut, yol, baraj yapılması gerekiyor. Daha çok kentsel dönüşüm ve altyapı çalışmaları yapılmalı. Bunların yanı sıra İstanbul Boğazı tüp geçit projesi, 3. Köprü, İzmit Körfez geçişi ve İzmit Otoyolu, Çanakkale Boğaz köprüsü gibi devam eden projeler de var. Bu nedenle Türkiye her geçen gün genişleme potansiyeli olan bir pazardır. İnşaat sektörünün önümüzdeki dönemde yüzde 8 ila yüzde 10 oranında büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Türkiye yatırım yapmak için en doğru adrestir” diye konuştu.

KDV oranları yüzde 8'de sabitlenmeli

Açılışta konuşan Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş ise Makine sektörüne sorunları dile getirdi. Bir yatırım malı olan ve kullanıcıların temininde büyük rahatlık sağlayan Leasing işlemlerinde KDV avantajının tekrar getirilmesi gerektiğini belirten Cüneyt Divriş, “Ayrıca KDV oranlarının kazıcı yükleyici ve ekskavatörlerde yüzde 8 oranında iken diğer iş makinaeleri tiplerinde yüzde 18 olmasını yadırgıyor ve KDV oranının tüm ürün grupları için yüzde 8 olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında iş yapan müteahhitler sıralamasında Çinlilerden sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken Cüneyt Divriş, “Ayrıca inşaat dışı birçok sektörde, bunların arasında tarım ve hayvancılık, geri dönüşüm ve çevre gibi alanları sayabiliriz, iş makinesi kullanımı artmaktadır. Ve artmasının çağdaşlığın bir gereği olduğunu düşünüyoruz. Makineleşmenin önündeki en  büyük engel finansman teminidir ve bu alanda destek ve kaynaklarının artırılması sektörün gelişimi açısından büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

2. el iş  makinelerinde KDV'nin otomotivde olduğu gibi yüzde 1'e düşürülmesinin gerek makine yenilenmesinin önünü açması gerekse de usulsüz ticaretin önüne geçilmesi açısından oldukça önemli olduğunu kaydeden Cüneyt Divriş, bunun yanı sıra TOBB tarafından İMDER çalışmaları ile geliştirilen ve oluşturulan online İş Makineleri Tescil ve Envanterinin tutulması ile ilgili çalışmaların Noterlerin ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne açılmasını talep etti.


Geri Dön