24 / 04 / 2024

Nihat Zeybekci: EXPO 2025'e Ege Bölgesi olarak başvuralım!

Nihat Zeybekci: EXPO 2025'e Ege Bölgesi olarak başvuralım!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, "EXPO 2025'e Ege Bölgesi olarak başvuralım, bölgenin ortak tarihi ve hikayesiyle bu kez başaralım" fikri, İzmir iş dünyası temsilcilerinden destek gördü




Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonuyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun önceki gün İzmir'de düzenlediği Türkiye-Yunanistan İş Forumu, iş dünyasında memnuniyet yarattı. Yeni Asır'a konuşan iş dünyası temsilcileri, çok verimli geçtiğini belirttikleri zirvenin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açtığını dile getirdi. İş dünyası temsilcileri, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas'in zirvede verdiği mesajların da çok önemli olduğunu vurguladı. Zeybekci'nin EXPO 2025'e bu kez tüm Ege Bölgesi olarak başvurmak için çalışma başlattıklarını açkılamasının da heyecan yarattığını dile getiren işadamları, kendilerinin de üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini vurguladı.


Önemli sinerji yaratır

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şube Başkanı Musa Turan, bölgesel adaylığın diğer şehirlerin sahip olduğu kültürel ve tarihi mirasının katkısıyla önemli bir sinerji yaratacağını söyledi. Başkan Turan, "Turistler Ege'ye geldiklerinde İzmir'in yanı sıra Pamukkale, Akhisar, Aydın, Muğla gibi zengin geçmişi olan Ege illerini de ziyaret ediyor. Sayın Bakanımız çok güzel bir perspektiften bakmış. En doğru yaklaşımın bu olduğunu düşünüyorum. Ege ihracatta önemli rakamlara ulaştı. İhracat konusunda güçlü ilişkiler var. Bu ilişkiler kullanılarak baskı yapılabileceğini düşünüyorum. Ortak iş kültürü burada harekete geçecek. Bakanımızdan beklentimiz, tüm farklı görüşteki insanları, STK'ları ve iş dünyasının bütün kesimlerini bir arada tutarak ortaklaşa çalışılmasıdır. Sayın Bakanımızın liderliğinde EXPO 2025'in alınacağına inanıyorum" dedi. 


Tecrübe katkı sağlar

MÜSİAD  İzmir  Şube Başkanı Ümit Ülkü, "Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi'nin 'EXPO 2025 Ege' açıklamasını heyecanla karşıladık. Büyük medeniyetler yöresi Ege Bölgesi'nin EXPO 2025'e adaylığını destekliyoruz. EXPO 2025 projesi bölgesel olarak yaygın hale getirilirse başarı oranı artacaktır. EXPO'ya Ege Bölgesi olarak ev sahipliği yapmamız ile hem bölgemiz hem de ülkemiz kazanacaktır. İzmir'in iki dönemden gelen tecrübeleri ile Ege'nin EXPO 2025'e desteğiyle bu kez başaracağımıza inanıyorum" dedi.


Eksiklikler giderilmeli

ASKON İzmir Şube Başkanı Zekeriya Hazırbulan, "Bu adaylık 2023 vizyonuyla ilişkili bir çalışma. Eğer yerel yönetimler ciddi adımlar atarsa başarılı oluruz. Adaylığın hükümet nezdinde ciddi destek alacağını düşünüyorum. Önceki dönemlerde yaşanan eksiklerin giderilmesiyle kazanılmaması için sebep görmüyorum. Bölgesel nitelikte olması çok önemli. Çalışmaların geniş platforma yayılması hem turizm hem ekonomik ticari gelişmeler açısından hayırlı bir gelişme olarak görüyorum" diye konuştu. 


Bunun bir örneği yok

İzmir Ticaret Odası (İTO) YÖnetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, "EXPO'ların bölge bazında düzenlenmesinin bir örneği yok. Sayın Bakan başvuru yapar ve EXPO yönetmeliğini bölgeye çevirirse bu mümkün olabilir. EXPO'lar bugüne kadar bir tek yerde, tek şehirde ve o şehrin kalbinde yapıldı" diye konuştu. 


Pazar payımız artacak

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, "Zirvenin ardından Sayın Bakanımız Zeybekci ve iş dünyası temsilcileriyle zirveyi değerlendirdik. Herkes bu şekilde verimli geçen bir toplantının şu ana kadar yapılmadığı yönünde görüş belirtti. Komşu ülkemiz Yunanistan ile bugüne kadarki gerginliklerin giderilmesi için çok önemli bir adım oldu. Olumlu bir başlangıçtı. Biz de grup olarak Yunanistan'daki faaliyetlerimizi geliştirmek istiyoruz. Yunanistan TV pazarında yüzde 30 paya sahibiz. Bunu artırmayı amaçlıyoruz. İki ülke arasında turizm başta olmak üzere çok önemli işbirliği fırsatları var" dedi. Zeybekci'nin EXPO 2025'e sadece İzmir değil tüm Ege olarak talip olunacağı yönündeki açıklamasını da desteklediğini dile getiren Zorlu, "Bugün Ege hakettiği yerde değil. EXPO bölgenin daha da gelişmesi açısından EXPO çok önemli. Ama bunu elbirliğiyle yapmamız lazım, biz iş dünyasına da burada önemli görevler düşüyor" dedi.


İyi düşünülmeli

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, "Bakanımız uluslararası organizasyonlarda adaylıklar olunca bunun İzmir ile sınırlı tutulmaması; Manisa, Aydın, Denizli gibi Ege BÖlgesi'nin diğer potansiyellerini içeren bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini söyledi. EXPO 2025 adaylığı her platformada tartışılması, enine boyuna düşünülmesi gereken bir konu. Önceden iki kez sıkıntı yaşadık. Taktiksel bir tutum sergilemeliyiz. Tüm kurumların katılımıyla değerlendirilmesi faydalı olacaktır. Manisa'yı, Aydın'ı, Denizli'yi ve Muğla'yı İzmir'den ayrı görmemek gerekiyor. Muazzam bir sinerji var ve doğal ittifak var" dedi. 


Çok verimli geçti

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da, zirvenin çok verimli geçtiğini belirterek, "İzmir'de uzun süredir böyle bir toplantı yapılmıyordu. İki ülkenin böyle yakınlaşması çok olumlu oldu. Zirve işdünyası ve sanayiciler açısından da önemliydi. Sayın Zeybekci, barıştan ve daha çok ticaretle daha çok yakınlaşmanın önemine vurgu yaptı. Çok güzel mesajlar verdi" dedi. Konukoğlu, Zeybekci'nin EXPO 2025'e tüm Ege olarak talip olunması konusunda ise, "Neden olmasın ki? Birlikte kuvvet doğar. Birlik olunursa 1+1, 2 değil 3-4 yapar" diye konuştu.


Ciddi sonuçlar alındı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu ise, "DEİK'teki dönüşümden sonra bu ilk önemli organizasyondu. Çok güzel hazırlanmıştı. Katılım iyiydi, çok ciddi sonuçlara odaklanılmıştı. Sayın Bakanlar da doğru mesajlar verdi. Türkiye ve Yunanistan Sayın Zeybekci'nin dediği gibi bir araya geldiğinde 2 değil 10-11 olur" dedi. Türkiye ve Yunanistan'ın uluslararası ticarette birbirinin transit ülkesi olduğunu dile getiren Nuhoğlu, bu konuda da işbirliklerinin artırılması yönünde adımlar atılacağını dile getirdi. Nuhoğlu, EXPO 2025'e tüm Ege olarak talip olunmasının da bölgenin entegrasyonu açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.


Orijinal bir fikir

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, bölgesel EXPO fikrinin orijinal bir çalışma olacağını söyledi. Kestelli, "Bu iddianın EXPO organizasyonunun kendi bürokrasisi içinde alacağı reaksiyonu, artı ve eksilerini iyi analiz edip, buna uygun bir rekabetçi plan yapmak önemli. Baktığımız zaman, son iki EXPO'da yarışıp bize karşı kazanan kentlerden Milano'nun teması "Gezegeni Beslemek, Yaşam İçin Enerji", Dubai'nin teması ise "Birleşen Düşünceler, Geleceği Yaratma" idi. Bütün Ege işin içine girdiğine göre tema konusunu da, bölgenin rekabetçi özelliklerini göz önüne alarak ortak akılla halletmek gerekecek. Sonuçta EXPO'lar kazan-kazan mantığıyla düzenlenen organizasyonlar. Dünyayı, Ege'nin kazanması halinde hem küresel toplumun hem yerel halkın kazanacağına ikna edecek yeni bir anlayış ortaya koymamız şart" diye konuştu.


Bakan Zeybekci ne dedi?

EXPO 2025'e Ege Bölgesi olarak katılmak istediklerini kaydeden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ege diyoruz. Bir hikayesi olan Denizli, Muğla, Aydın, ve İzmir dahil olmak üzere bu coğrafyada, tüm zenginlikleri olan bir EXPO hayaliyle çalışmalara başladık. Yine İzmir'in, Ege'nin sahip çıkmasıyla bu kez başaracağımıza inanıyorum" diye konuştu.



Yeni Asır




Geri Dön