24 / 04 / 2024

Nihat Zeybekci: EXPO 2025’i İzmir'in kazanacağına inanıyorum!

Nihat Zeybekci: EXPO 2025’i İzmir'in kazanacağına inanıyorum!

Türk - Yunan İş Forumu için İzmir’e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “EXPO 2025’i İzmir ve tüm Ege’nin sahiplenmesiyle bu kez kazanacağımıza inanıyorum” dedi...




Türkiye-Yunanistan İş Forumu'nun ardından Ekonomi Muhabirleri Derneği  İzmir  Şubesi'nin konuğu olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, EXPO 2025 adaylık çalışmalarına başlandığını söyledi. Bakan Zeybekci, İzmir'in iki kez aday olduğu ancak kazanamadığı EXPO'ya tekrar aday olunacağını açıkladı. EXPO 2025'e Ege Bölgesi olarak katılmak istediklerini kaydeden Bakan Zeybekci, "Ege diyoruz. Bir hikayesi olan Denizli'den Aydın, İzmir, Muğla dahil olmak üzere bu coğrafyada, tüm zenginlikleri olan bir EXPO hayaliyle çalışmalara başladık. Yine İzmir'in, Ege'nin sahip çıkmasıyla bu kez başaracağımıza inanıyorum" diye konuştu.


Talep olursa uçuş olur

İzmir Alsancak Limanı'nın işlevinin İzmir'de kentin dinamikleriyle beraber ve akılla tartışılması gerektiğini söyleyen Bakan Zeybekci, "Bunu İzmir'de tartışmalıyız. Oda başkanlarıyla gerek ekonomik, gerek sosyal dinamikleriyle çözmeliyiz. Sanki şehrin kalbi olan Alsancak yükten ziyade daha yolcu gemilerinin sıra sıra beyaz inci gibi sıralandığı bir liman olmalı. Bunu söylerken kimseyi desteklemek anlamında söylemiyorum. İlk resim ortaya çıktığında hayali ortaya koymaya çalıştık. Çandarlı Limanı dünyanın en büyük limanlarından biri olacak. İzmir olarak peşinde koşulması gereken en önemli proje" dedi. 

Zeybekci, "Fabrika dediğiniz şey 100 metrekare daire yapar gibi olmuyor. Birçok alanın farklı bina özellikleri var. Önemli olan üretim alanları üretmek olmalıdır. Bu yapılar üretilip yatırımcıya uygun fiyatlara, hatta bedavaya dağıtılmalı. Ama bu yerler sanayicinin yatırım yapacağı yerde olmalı. Sektörün olmadığı yere gidip de 'ben size büyükbaş-küçükbaş hayvanın olmadığı yere peynir sanayisi ile ilgili arsa veriyorum' demenin ne kadar saçma olduğunu takdirini size bırakıyorum" diye konuştu. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "THY bizim hakikaten kapı açıcımız gibi. Afrika'da 42 noktaya uçuyor. THY uçmadan önce 20-30 milyon olan ticaret hacmi 200-300'e yükseldi. Bundan sonraki iş forumu toplantısı Yunanistan'da yapılacak. Orada daha teknik konuşmalar olacak. Bu gelişmelerden sonra İzmir'den Selanik'e uçuş talebi olursa olur. THY seferleri artırmak istiyor" dedi. Zeybekci, "ESBAŞ'ın genişletilmesiyle ilgili son noktaya geldik. Kanuni düzenleme olursa serbest binalar, serbest fabrikalar olabilir. Serbest şehir İzmir için gerçekleştirilebilecek durum değil. Ama serbest bölgeler olabilir" diye konuştu.


Putin'le görüşeceğiz 

Toplantı sırasına gelen telefonun içeriği hakkında bilgi veren Bakan Zeybekci, "Aralık başında Rusya Devlet Başkanı Putin Türkiye'ye geliyor. Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesi için çalışıyoruz. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin engellerini kaldırmak ile ilgili görüşmeler olacak" diye konuştu. 


Türk-Yunan ilişkilerinin başkenti İzmir olacak

Bakan Zeybekci, Yunanistan ile Türkiye ilişkilerinde başkentin İzmir olduğunu söyleyerek, "Denizcilikte, deniz taşımacılığında büyük işbirliklerine gidebiliriz. İzmir ekonomisi için bu da çok önemli fırsat. Bu toplantıyı özellikle İzmir'de istedik. Bu toplantılar genelde başkentlerde yapılır. Bu konu Ege'nin konusu. İlişkilerin geliştirilmesi İzmir için ayrı bir öncelik. DEİK şemsiyesi altında diğer STK'lar ile bu meseleyi birlikte ele alıp götüreceklerine inanıyorum. Yunanistan ile ticarette İzmir merkezi başkent olacak. İzmir'in üzerine böyle bir yapı oluşturacağız. İzmir ile artı pozisyonda ne yapılabilir, hep gündemimizde yer alıyor. Güzel şeyler olması için gayret gösteriyoruz" dedi. 


'Türkiye + Yunanistan iki değil, yedi eder'

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) organize ettiği Türkiye-Yunanistan İş Forumu, İzmir Kaya Termal Otel'de yapıldı. Bakan Zeybekci, Türkiye ve Yunanistan'ın birbiriyle yarışmak yerine ortak projeler üretmesi gerektiğini söyledi. Zeybekci, "Artık birbirimizi geçme yarışından kurtulmamız lazım. Biz bir araya gelirsek 1 artı 1, 2 yapmaz, 5 yapar, 7 yapar. Çünkü iki ülke bir araya geldiğinde birbirini tamamlar. Ege'yi birlikte pazarlayabiliriz" diye konuştu.

Etkinliğe Zeybekci'nin yanı sıra Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan'ın  Ankara  Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ve Enterprise Greece Başkanı Syngros M. Aristomenis katıldı. Etkinlikte iki ülke işadamları 500'den fazla ikili görüşme yaptı. Yunan Bakan Skreas, "Bizleri ayıran şeylerden daha çok birleştiren şey var. Ortaklığımız 2010'da 2.2 milyar eurodan 2013 yılına geldiğimiz 4.3 milyara ulaştı. Son yıllarda Türkiye, Yunanistan'dan en çok ihracatın gerçekleştiği ülke. Her iki taraftan yatırım faaliyetleri geniş bir yelpaze oluşturuyor. Küçük sorunları kolay şekilde ve anlayışla aşabiliriz" dedi.

DEİK Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürüten EBSO Başkanı Yorgancılar da, "Aramızda kazan-kazan ilişkisi olan çalışmalar yapılmalı" diye konuştu. 



Yeni Asır


Geri Dön