28 / 03 / 2024

Nihat Zeybekçi: Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi lazım!

Nihat Zeybekçi: Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi lazım!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, AA Finans Masası'nda, Merkez Bankası'nın faizle ilgili çekingen hareketinden vazgeçerek faiz indirimine gitmesi gerektiğini söyledi. Zeybekçi 'Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi lazım' dedi.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Amerikan Merkez Bankası (Fed) tahvil alımını sonlandırırken, Avrupa Merkez Bankasının "parasal genişlemeye gidebilirim" dediğini ve şu anda gittiğini belirterek, "Türkiye Fed'den etkilenecektir ama Avrupa Birliği'nden etkilenmesiyle, Fed'den negatif etkilenme nötrolize olacaktır, hatta artıya geçecektir. Dolayısıyla burada çekingen olmamak lazım, burada cesur olmak lazım, burada faiz indirimine gitmek lazım" dedi. 


Zeybekci, gündemdeki son gelişmeleri Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'nda değerlendirdi. 


AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA'nın şu anda dünyada 84 ülkede temsilcisi olduğunu ve 8 dilde yayın yaptığını söyledi. Günlük 2 bin haber, 1800-1900 civarında fotoğraf ve 250 civarında da video yayınladıklarını anlatan Öztürk, şunları kaydetti: 


"3 yıl öncesine kadar dünyanın hiçbir yerinde abonemiz bulunmuyordu. Şu anda 45 ülkede, Türkiye ile beraber toplam bin 300 abonemiz var. Böylece Anadolu Ajansı 1920 yılında kurulduğunda Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği, 'Anadolu'nun sesini dünyaya duyuracak' misyonu ilk kez bu dönemde gerçekleşmiş oldu. Daha önceleri maalesef yurt dışında hiç abonemiz bulunmuyordu. 65 ayrı etnisiteye ait insan çalışıyor kurumumuzda. 2 bin 500 civarında dünya üzerine dağılmış habercilerimiz, ekonomistlerimiz, uzmanlarımız, foto muhabirlerimiz, kameramanlarımız var. Sizinle ilgili 3 editörlüğümüz var. Ekonomi Haberleri Editörlüğü, Finans Haberleri Editörlüğü ve Enerji Haberleri Editörlüğü. Bu 3 editörlüğümüz haberlerini doğrudan İngilizce ve Türkçe olarak yazıyorlar, daha sonra diğer dillere çevriliyor." 


AA'nın Finans Terminali'nin, dünyadaki finans haberciliği konusundaki tekeli kırmak için üzerine yatırım yaptıkları bir bölüm olduğunu anlatan Öztürk, bu alanda çalışan muhabirlerin de AA'nın Haber Akademisi'nde özel olarak yetiştirildiğini ifade etti. Öztürk, "Çok önem verdiğimiz bir bölüm, ekonomi kısmı. Sizlerin de katılımıyla beraber inşallah departmanımız daha da güçlü olur" dedi. 


"AA'yı Allah nazardan saklasın"


Bakan Zeybekci de "AA'yı Allah nazardan saklasın" dileğinde bulunarak, tebrik etti. Zeybekci, herkesin kayıtsız, şartsız güvendiği AA'nın, Anadolu'nun sesini dünyaya duyurduğunu, dünyanın sesini de Anadolu'ya taşıdığını söyledi.


Bu çağda bilgiyi üreten ve bilgiye en erken sahip olanın çok büyük avantajlara sahip olduğunu dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu: 


"Yaşama hakkı kadar, mülkiyet hakkı kadar insanların bilgi edinme hakkı da çok önemli. Bu bilgi edinme ve haber alma hakkının sağlayıcısı olarak da AA, doğru haberlerle insanları bilgilendiriyor. Ben AA'yı çok sık takip ediyorum ve AA'da bir şey yoksa ona pek itibar etmemeye çalışıyoruz. AA'da varsa dikkat kesiliyoruz. Onun için ben şahsınızda bütün arkadaşlarınıza çok teşekkür ediyorum." 


"AA'nın öne çıkıyor olması son derece önemli"


Dünyada ekonomi ve finans haberciliğinin birbirinden ayrı olduğunu belirten Zeybekci, kendilerinde de bazen farklı düşündükleri gibi algılanan şeylerin bundan kaynaklandığını ifade etti. 


Türkiye'nin ekonomi ve finansla ilgili haberlerinin de AA'da doğru bir şekilde üretilerek servis edilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Çünkü bu alanda dünyaya bağımlı olduğunuz zaman manipülasyona ve spekülasyona o kadar açık hale geliyorsunuz ki onun için yaptığınız hizmetleri ben son derece önemli görüyorum. Güncel haberlerinizdeki güvenilirlik, sağlamlık ve hız ile ekonomide de finansta da aynı şekilde AA'nın öne çıkıyor olması ve böyle bir alanda güçlenmeye başlaması son derece önemli" diye konuştu. 


"Cesur olmak lazım"


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım programını sonlandırmasının Türkiye'ye etkilerinin ne olacağının sorulması üzerine Zeybekci, 2008 krizinden sonra Fed'in parasal genişlemede çok agresif bir yaklaşımı olduğunu hatırlattı. 


Şimdi ise bunu sonlandırdığını ancak faiz konusunda ise yine farklı seslerin çıkmaya başladığını anlatan Zeybekci, buna karşın Avrupa Merkez Bankası'nın tam tersi kararlar aldığını ifade etti. Zeybekci, şunları söyledi: 


"Biz dış ticarette ve doğrudan yatırım girişinde büyük ölçüde Avrupa'ya bağlıyız. Avrupa Merkez Bankası Başkanı, 'Avro'nun değer kazanmasına müsaade etmeyeceğiz' dedi. ABD parasal daralmaya giderken, Avrupa Merkez Bankası, 'ben parasal genişlemeye gidebilirim' dedi ve şu anda gidiyor. Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası ondan sonra 3 kez faiz indirimine gitti. Şimdi burada gelelim Türkiye'ye. Gerek dış ticarette gerekse de doğrudan yabancı yatırımlarda Avrupa'ya bu kadar çok bağlı olan Türkiye'nin, birbirinin tam tersi iki parasal harekette etkilenmesi beklenen asıl kısım Avrupa'dır. Evet, Türkiye Fed'den etkilenecektir ama Avrupa Birliği'nden etkilenmesiyle, Fed'den negatif etkilenme nötrolize olacaktır, hatta artıya geçecektir. Yani Türkiye, bundan pozitif yönde etkilenecektir. Türkiye'de bizim Merkez Bankamızın faizle ilgili çekingen hareketlerini... Neden çekingen Merkez Bankası? Fed'in bu adımlarından dolayı, işte ne olur ne olmaz ileride Fed'in bu faiz artırımıyla Türkiye'den para çıkışı olması endişeleriyle bunu yapıyor ama tam tersi Avrupa Birliği'nden böyle bir hareket gelecek ki geliyor. Dolayısıyla burada çekingen olmamak lazım, burada cesur olmak lazım, burada faiz indirimine gitmek lazım."


Sanayinin milli gelir içindeki payı düşük


Bakan Zeybekci, sanayinin milli gelir içindeki payının düşük olduğunu belirterek, "Yüzde 22'ler seviyesine bir an önce çıkmamız gerekiyor" dedi.


Ekonomi Bakanlığı olarak en üst seviyedeki teşvikler verilecek


Ekonomi Bakanı Zeybekci, bugüne kadar demir çelik ve metal gruplarında teşvikle ilgili adım atılmadığını belirterek, Ekonomi Bakanlığı olarak verebilecekleri en üst seviyedeki teşvikleri vermeye başlayacaklarını bildirdi.


"Dış ticaret açığının azalmasını çok pozitif olarak görüyorum"


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, açıklanan dış ticaret verilerine ilişkin, "Dış ticaret açığının azalmasını çok pozitif olarak görüyorum, önümüzdeki dönemde de azalmaya devam edecek... Güneyimizdeki yangın ve Rusya'ya yönelik ambargoya rağmen Türkiye ihracatını artırıyor" dedi.


AA


Geri Dön