19 / 04 / 2024

Merkez Bankası ay sonunda faiz indirimine gidecek mi?

Merkez Bankası ay sonunda faiz indirimine gidecek mi?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Merkez Bankası ay sonunda faiz indirimine gidecek mi?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den " Merkez Bankası ay sonunda faiz indirimine gidecek mi?” başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...

Merkez Bankası ay sonunda faiz indirimine gidecek mi?

1) Merkez Bankası'nın bu ay sonunda yapacağı toplantıda faiz indirimi yapıp yapmayacağı ekonomistler ve bankacılar arasında tartışılıyor.

2) Normal koşullarda faiz indirimi bekleniyordu. Ama işi ekonomi ajansı Reuters karıştırdı. Adı açıklanmayan (!) 3 uzmanla görüşen Reuters indirim olmayacağını abonelerine duyurdu.

3) Reuters normal koşularda Londra, New York ya da Pekin'de adını açıklamadan 3 uzmanla görüşüp böyle haber yapamaz. Ajansın canını okurlar. Hele böyle bir konuda hiç yapamaz.

4) Aynı şey BBC, Amerika'nın Sesi ve DW gibi internet siteleri ve yayın kuruluşları için de geçerli. Hiç bir ülke kendi dilinde kendine küfrettirmez:) Piyasaları bozacak habere izin vermez. Hele Pekin'de bunu yapacak editör ya da muhabiri imha ederler:)   

5) Ama Türkiye'de serbest. Çünkü Türkiye'de "Basın Özgürlüğü" yok. Basın özgürlüğü olmadığı için de içerden ve arkadan vurmak serbest:) Basın özgürlüğü olsaydı muhtemelen bellerine silah takıp ava çıkarlardı:)

6) Konumuza dönecek olursa MB ay sonunda faiz indirimi yapacak. Ama koşullar bugünkü gibi olursa. Bir aksilik çıkmazsa. Aksilik çıkarsa sizi haberdar ederim. 

7) Çünkü faiz indirimi her ne kadar ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası kararı gibi görünse de gerçekler öyle değil. Türkiye'de faiz indirimini, Türk bankalarına kredi veren Avrupalı kreditör bankalar istiyor.

8) Niye istiyorlar? Bunu daha önce de anlattım. Bizi çok sevdikleri için değil. Batak oranları yükselmesin diye. 

9) Normalde tefeci mantığındaki faiz ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir. Ama yüksek faizle bankaların alacaklarını tahsil imkanı yoktu. Hiç tahsil edememektense düşük faizle tahsil etmeye razı oldular:) Talep onlardan geldi.

10) Peki faiz indirimi olmadığı haberleri nereden çıkıyor? Türk Ordusu tarihinin en büyük harekatlarının birini gerçekleştiriyor. Bu harekat yapılırken içerdeki dostlarımızın (!) boş durmaması gerekiyor:)

11) Türkiye'de öyle bir zihniyet var ki bozgunculuk yapmadığı gün rahat edemiyor. Bu haberler onların eseri. Bunların niye bozguncu olduğunun tarihsel temellerini dün analiz etmiştim. Bulup okuyabilirsiniz.
 

Lenin Türkiye'de yaşıyor olsaydı doların yükselmesini mi isterdi? Düşmesini mi?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön