28 / 03 / 2024

Merkez Bankası'nın faiz indirimi konut piyasasını canlandırdı!

Merkez Bankası'nın faiz indirimi konut piyasasını canlandırdı!

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin kredi maliyetleri üzerindeki olumlu etkisi konut piyasasını canlandırdı.



Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin kredi maliyetleri üzerindeki olumlu etkisi konut piyasasını canlandırdı. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Ali Taylan, geçen yılın sektör açısından iyi geçtiğini belirterek, "Bu yıl, konut kredisi faizleri yüzde 0,68 seviyelerine kadar düştü. Bu, son 5-10 yılın en iyi seviyeleri" dedi.


70 bin liralık 120 ay vadeli bir konut kredisi için 800-900 lira kredi taksiti ödendiğini, bunun da kira bedellerine yakın bir seviye olduğunu anlatan Taylan, Merkez Bankası'ndan faizlerin biraz daha düşeceğine dair sinyal aldıklarını, dolayısıyla kredi faizlerinin daha da düşmesinin sektörün canlanmasına katkıda bulunacağını dile getirdi.

Kredi faizlerinin düşmesine karşın son iki yıldır konut fiyatlarının önemli bir artış göstermemesinin bir başka olumlu gelişme olduğunu kaydeden Taylan, "Türkiye'de şu anda konut arzı açısından bir sıkıntı yok. Hala konut sahipliği konusunda yüzde 30'luk bir açık var. Bu durumda talebin artmasına rağmen konut fiyatlarının artmamasına yol açıyor" değerlendirmesinde bulundu.


"Geçen yılın satış ivmesine şimdiden ayda ulaştık"


Gayrimenkul Danışmanı Gülşah Gökşen Turan, kredi taksitlerinin kira bedellerine yaklaşması ile insanların kira gibi kredi ödeme ve bu yolla ev sahibi olma imkanına kavuştuğunu söyledi.


Bu yılın başından itibaren kredi maliyetlerindeki düşüşün etkisi ile satışların arttığını dile getiren Turan, "Şu an için sıfır konutla ikinci el piyasası arasında pek bir fark yok. 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak değere göre vergi uygulamasının etkileri henüz görülmedi. Özellikle ikinci el piyasası çok hareketli" dedi.

Geçen yıl boyunca bazı bölgelerde elde ettikleri satış rakamlarına yılın ilk 5 ayında ulaştıklarını anlatan Turan, vatandaşın konut arayışının arttığına işaret etti.

Kredi faiz oranlarının daha da düşmesi halinde bunun konuta olan talebi de artırabileceğini belirten Turan, "Bu durum özellikle ikinci el piyasasında konut fiyatlarının artmasına neden olabilir. Talebin fiyatlar üzerindeki etkisini yavaş yavaş görmeye başladık" diye konuştu.



"Gayrimenkul alımı için iyi bir dönem"


Emlak Danışmanı Salim Taşçı da paranın yönelebileceği en önemli yatırım alanının gayrimenkul olduğunu ifade ederek, "Gayrimenkul almak için bu dönem iyi bir fırsat. Vatandaş bugün konut, arazi gibi yatırımlara yönelirse sonraki dönemde yüzde 22-30 arasında karlı çıkar" ifadesini kullandı.

Talep artışının fiyatlar üzerinde yükselişe neden olup olmayacağına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Taşçı, şu anda konut fazlası olduğu için böyle bir riskin olmadığını ama stokların erimesi ile fiyatların hızlı bir şekilde artabileceğini dile getirdi.

İnşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden olduğunu anlatan Taşçı, faiz indiriminin etkisiyle bu yıl sektörün geçen yıla göre en az yarım puan büyümesini beklediğini sözlerine ekledi.

Bankaların kredi faiz oranları değerlendirildiğinde, geçmiş yıllarda yüzde 1'in üzerinde olan oranlar son dönemde yüzde 0,76 ile 0,93 arasında değişiyor. Bankaların inisiyatifi doğrultusunda müşterilere tabela oranların altında faizlerle de kredi verilebiliyor. Söz konusu oranlar sayesinde 120 ay vadeli 70 bin liralık konut kredisinin aylık taksitleri 900 liraya kadar geriliyor.


DÜNYA


Geri Dön