24 / 04 / 2024

Nizamettin Taş: Ev almak için elinizi çabuk tutun

Nizamettin Taş: Ev almak için elinizi çabuk tutun

“Ev almak için elinizi çabuk tutun ” diyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Taş, emtia fiyatlarının konut maliyetlerine yansıtılması durumunda fiyatların artacağını söyledi...



İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Taş, gayrimenkul fiyatlarının son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirterek, ev almak isteyenlere “elinizi çabuk tutun ” uyarısında bulundu. Konut piyasasında şuanda bir durgunluğun yaşandığını ifade eden Taş, İstanbul 'da 50-60 bin liraya dahi ev bulunabildiğini dile getirdi. Konut satışında son 10 yılın en düşük yılını 2010 olduğunu vurgulayan Taş, “İnşaat malzemelerindeki artış fiyatlara yansıyor. Ancak bu gayrimenkullerde çok düşük bir kalem. Eğer Libya 'daki krize ve petrol fiyatlarına bağlı olarak inşaat malzemelerindeki yüksek artışları müteahhitler konut fiyatlarına yansıtırlarsa o zaman el yakar. Sektör de yeni bir krize girer ” dedi.

FİYATLAR ARTMAYA BAşžLADI
Türkiye çimento Müstahsilleri Birliği (TçMB) Başkanı Adnan İğnebekçili de son dönemde konut sektöründe fiyat artışı yaşanmaya başladığını ancak bunun çimento fiyatlarından kaynaklanmadığını bildirdi. İğnebekçili, “TÜİK istatistiklerine göre ülke genelinde çimento fiyat artışları yüzde 10 seviyesinin altında kalmıştır. Artan maliyetler fiyata yansıtılmadı ” diye konuştu. İnşat Malzemeleri Sanayicileri Derneği 'den yapılan açıklamada ise emtia fiyatlarında meydana gelen artışın malzeme fiyatlarını yukarı çektiği uyarısı yapıldı.

Emlak fiyatları geçen yıl yüzde 4.8 geriledi
Emlak fiyatları, geçen yıl bir önceki yıla göre 18 ülkede artarken, 18 ülkede geriledi. Küresel Emlak Rehberi 'nin, 36 ülkede yaptığı araştırma sonucu hazırladığı rapora göre, küresel emlak fiyatlarında geçen yıl en yüksek artış yüzde 19.09 ile Letonya 'da oldu. Letonya 'yı yüzde 13.60 'la Singapur, yüzde 13.43 'le İsrail izledi. Emlak piyasasında en keskin düşüş yüzde 11.60 'la İrlanda 'da görüldü. Türkiye 'de ise 2009 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 4.16 oranında değer kaybeden emlak fiyatları, geçen yıl da yüzde 4.80 oranında geriledi. Türkiye 'de emlak fiyatları, geçen yılın dördüncü çeyreğinde ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.19 oranında değer kaybetti.
Türkiye/Uğur Küçük


Geri Dön