28 / 03 / 2024

O bankalar yaşadı! Merkez Bankası açıkladı. Hedefi tutturan bankalara 5 ila 7 puan arasında indirim yapılacak

O bankalar yaşadı! Merkez Bankası açıkladı. Hedefi tutturan bankalara 5 ila 7 puan arasında indirim yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB), Resmi Gazete'de yayımlanan 'Makroihtiyati Tedbirler' hakkında açıklama yaparak, menkul kıymet tesis oranının yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildiğini duyurdu



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklama ile , "Merkez Bankasının uyguladığı Liralaşma Stratejisi neticesinde bankaların geneli geride bıraktığımız 2022 yılında açıklanan mevduatta yüzde 50 liralaşma hedefine ulaşmıştır” açıklamasında bulundu.

2023 yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisinde, yılın ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefi yüzde 60 olarak belirlenerek kamuoyu ile paylaşıldığını açıklayan Merkez Bankası, menkul kıymet tesisi uygulamasında 24 Şubat 2023’ten  itibaren geçerli olmak üzere; 'Menkul kıymet tesis oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltilmiştir. Gerçek ve tüzel kişi için Türk lirası paylarında yüzde 60 hedefini aşan bankalara menkul kıymet tesis oranının indirimli olarak uygulanmasına karar verilmiştir.'

Açıklamaya gore, söz konusu oranlardan düşük olanı; yüzde 60 (dahil) ve yüzde 70 arasında olan bankalar için 5 puan, yüzde 70’ten büyük olan bankalar için ise 7 puanlık menkul kıymet tesis oranından indirim yapılacağı açıklandı.

Öte yandan, Türk Lirası paylarında yüzde 60 hedefinin altında kalan bankalar için daha önce belirlenmiş olan ilave oranlar, menkul kıymet tesis oranına eklenerek uygulanmaya devam edilecek.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön