19 / 03 / 2024

Ödenmeyen apartman aidatı için icra takibi olur mu?

Ödenmeyen apartman aidatı için icra takibi olur mu?

Posta yazarı Tamer Heper, '1822 haneli bir sitede oturuyorum. Kendi kafalarına göre aidat toplamaya kalkıyor. Ödemeyenlere gecikme cezası tatbik ediyor ve hatta gecikme cezasını ödemeyenleri de icraya vereceklerini söylüyor. İcraya verilirsek, bir de icra masrafı vs. öder miyiz?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '1822 haneli bir sitede oturuyorum. Sitemizin bir yönetim kurulu var ama bunlar toplantı yapmadan, işletme projesi görüşmesi yapmadan, kendi kafalarına göre aidat toplamaya kalkıyor. Ödemeyenlere gecikme cezası tatbik ediyor ve hatta gecikme cezasını ödemeyenleri de icraya vereceklerini söylüyor. Bu şartlarda bizler nasıl itiraz ederiz? İcraya verilirsek, bir de icra masrafı vs. öder miyiz? ' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Ödenmeyen apartman aidatı için icra takibi olur mu?

1822 haneli bir sitede oturuyorum. Sitemizin bir yönetim kurulu var ama bunlar toplantı yapmadan, işletme projesi görüşmesi yapmadan, kendi kafalarına göre aidat toplamaya kalkıyor. Ödemeyenlere gecikme cezası tatbik ediyor ve hatta gecikme cezasını ödemeyenleri de icraya vereceklerini söylüyor. Bu şartlarda bizler nasıl itiraz ederiz? İcraya verilirsek, bir de icra masrafı vs. öder miyiz? l E.T.

***

Bu konu hakkında geçen bir tabir var ve ben iki günde bir bunu tekrar ediyorum. Tabir şu; ‘kesinleşmiş işletme projesi.’ Kat mülkiyetine tabi bir binada veya bir sitede toplanacak para ancak kesinleşmiş işletme projesine göre toplanabilir. İşletme projesi iki şekilde kesinleşir.

Birincisi; kat malikleri kurulunda yapılan müzakere ile kabul edilen işletme projesi kesinleşmiştir. İkincisi; kat malikleri kurulunda işletme projesi anlattığım şekilde yapılmamış ise yeni seçilen yönetici ilk fırsatta yeni bir işletme projesi yapar. Bunu kat maliklerine tebliğ eder ve yedi gün içinde bir itiraz olmazsa işletme projesi kesinleşir.

İşte ‘kesinleşmiş’ dediğimiz işletme projesi budur ve bunun dışında aidat toplanamaz. Hatta o kadar ki dönem içinde yeniden para toplanmasını gerektiren bir gelişme olursa, yönetici ek işletme projesi yapar ve yine kat maliklerine tebliğ ederek, kesinleşmesini bekler.

***

Bunun dışında para toplanamaz, bu sistem dışında istenilen paralara gecikme tazminatı uygulanamaz. Bu gibi durumlarda kat maliki istenilen parayı ödemeyebilir. Şayet icra takibine konu yapılırsa takibe itiraz eder ve takip durur. Yönetim duran takip için mahkemeye başvurursa, haklı bulunmaz ve davayı kaybeder.

Herkes yasalara uymak zorundadır. Okuyucumun durumu da budur. Yöneticilik keyfi bir yönetim demek değildir, herşeyin bir kuralı vardır. Özellikle de 1822 bağımsız bölümlü bir siteyi yönetmek kolay değildir. Mali ve hukuk danışmanları gibi bir takım danışmanlar, yönetime yardımcı olmalıdır.


Geri Dön