28 / 03 / 2024

Ofis ve dükkanlarda yeni lokasyonlar keşfediliyor!

Ofis ve dükkanlarda yeni lokasyonlar keşfediliyor!

Emine açar: Yüzde 1 KDV ile satılan 300 bin liralık dükkânda yüzde 18 KDV'ye denk gelen 54 bin lira alıcının cebinde kalıyor. Elini çabuk tutan primi KDV'ye kaptırmıyor



Konutta KDV'nin metrekare yerine vergi değerine göre belirlenmesi ve yeni ruhsatlarda bu uygulamanın geçerli olması projesi tamamlanan veya yasadan önce ruhsat almış projelere ilgiyi artıracak. Hem konutlar hem de ticari gayrimenkuller ruhsatı yasadan önce çıkmış gayrimenkul alımlarında yeni projelere göre ciddi avantajlar sağlayacak.


Aynı bölgede ve aynı lokasyonda tüm özellikleri benzeşen ticari gayrimenkul ve konutlar yeni ruhsat alınana göre yüzde 8 veya yüzde 18 daha ucuz olacak. 300 bin liralık bir gayrimenkulün yüzde 8 KDV ile fiyatı otomatik olarak 324 bin liraya, yüzde 18 KDV ile ise 354 bin liraya çıkacak. Piyasada konut arzının ticari gayrimenkullere göre daha çok olduğu gerçeği ise bu dönemde en karlı yatırımın ticari üniteler olduğunu gösteriyor. Projelerin ticari üniteleri yılın ikinci yarısından itibaren artması öngörülen kiralarla da cazibesini ikiye katlıyor.


Ofis ve ticari gayrimenkul piyasasında Avrupa yakasında Atatürk Havaalanı'na yakın bölgelerde 2014'e kadar fiyatların yükselmesi bekleniyor. Basın Ekspres Yolu çevresinde, Ağaoğlu'nun My Office 212 ve Torunlar GYO'nun Mall of İstanbul projelerinin hizmete girmesi planlanıyor. Son zamanlarda, konut alanları olarak gelişen Bahçeşehir, Beyliküdüzü ve Esenyurt bölgelerinde de ofis ve ticari ünitelerin prim yapması bekleniyor.


İstanbul Gayrimenkul Değerleme ortaklarından Ahmet Büyükduman, Avrupa Yakası'nda, Kağıthane ve Bayrampaşa'nın yeni ofis bölgeleri olarak öne çıkacağını belirtiyor. Kağıthane'de Papirus Plaza ve Kağıthane Ofis Park Bayrampaşa bölgesinde ise Diamond Tower halen satışı süren projeler olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölgelerde ticari ünitelerin metrekare fiyatları 2 bin 500 liradan başlıyor ve 6 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Kiralık fiyatlar ise metrekare başına 5-26 dolar arasında değişiyor.


Birçok A+ sınıfı ofis binasının yapımına başlanan Mecidiyeköy-Maslak hattında ise stok artışları gözleniyor. Ancak KDV avantajı ve yüksek kira getirileriyle bu bölgede inşa edilen Rönesans Mecidiyeköy, Arista Bomonti, İtower Bomonti, İstanbloom, Zorlu Center Tekfen Ofis Binası, Diamond of İstanbul ve 42 Maslak'ta ticari ünitelerin satışının kolaylaşacağı gözleniyor. Bu bölgelerde metrekare satış fiyatları 7 bin lira ile 25 bin lira arasında değişkenlik gösteriyor. Kira getirileri bu bölgelerde 10-40 dolar arasında bulunuyor.


Anadolu Yakası'nın son dönemde ticari üniteler açısından ciddi bir depar yaptığı gözleniyor. Ümraniye, Ataşehir, Kartal ve Maltepe'de birbiri ardına ticari ünitelerin inşaatı ve satışları devam ediyor. Anel İş Merkezi, Sarphan Finanspark, Nida Kule, Ofisim İstanbul ve Vizyon Bulvar gibi projelerde metrekare satış fiyatları 4 bin lira ile 7 bin 500 lira arasında değişiyor. Bu bölgelerde kiralar 6 dolardan başlıyor ve metrekare başına 30 dolara kadar çıkıyor.  

Ruhsatı eski satışı yeni dükkânlar


İhlas Holding: Şirketin Beylikdüzü'nde inşa ettiği Marmara Evleri 3'te bulunan 38 adet ticari ünite satışa yeni çıktı. 61 metrekare ile 788 metrekare arasında değişen mağazaların metrekare satış fiyatı 7 bin liradan başlıyor.


Dumankaya İnşaat: Tuzla Aydınlı'da bulunan projesi "Adres Lobi" içerisinde yer alan 41 ticari alanın satışına başladı. 26 metrekareden 124 metrekareye kadar farklı alan seçenekleri bulunan mağazaların fiyatları 119 bin lira olarak veriliyor.  


Uluhan Grup: Beylikdüzü'nde inşa edilen Babil Kuleleri ve Acunkent'te bulunan ticari ünitelerin satışı devam ediyor. Babil Kulelerinde 30-200 metrekare arasındaki dükkânlar 195 bin ile 2 milon, Acunkent'te 37-100 metrekare arasındaki dükkânlar 180 bin ile 700 bin lira arasında satılıyor.  

EMİNE AÇAR / BUGÜN GAZETESİ



Geri Dön