19 / 04 / 2024

Ofislerde yeni kiracı eskilerden daha az kira ödüyor!

Ofislerde yeni kiracı eskilerden daha az kira ödüyor!

İstanbul'da ofis projeleri son yıllarda hız kazandı. JLL Türkiye Ofis Kiralama Direktörü Mahir Mermer, ofis arzının artmasına karşı talebin azaldığını belirtti.



Mahir Mermer 2011-2014 arasında kira kontratı yapan bir şirketin bugünkü kirasının, bugün kontrat yapan bir şirketin kirasına göre yüzde 25 yukarıda kaldığını söyledi.


İstanbul'da uluslarası şirketlerin de merkezlerini taşımalarının etkisiyle ofis arzı artış gösteriyor. Gayrimenkul sektöründeki firmalar konut projelerinin yanında ofis projelerini de hayata geçiriyor. 


JLL Türkiye'nin Ofis Kiralama Direktörü Mahir Mermer İstanbul'da ofis sektöründe arz fazlalığının gündeme geldiğini söyledi.  Mermer, arz talep dengesizliğinden dolayı kira fiyatlarında düşüş gözlemlendiğini belirtti. Mermer, 2011-2014 arasında kira kontratı yapan bir şirketin bugünkü kirasının, bugün kontrat yapan bir şirketin kirasına göre yüzde 25 yukarıda kaldığını belirterek "Bugün ofis kiralayan biri, eski kiracılara göre daha az kira ödüyor" dedi. 




'YABANCI ŞİRKET SAYISI YÜZDE 70 AZALDI' 

Türkiye'ye gelen yabancı şirket sayısında 2014'e göre yüzde 70 oranında bir gerileme olduğunu söyledi. "Gelen yabancı şirket yapısında da değişiklik var. Bizim daha fazla Avrupalı, Amerikalı şirkete ihtiyacımız var. Ofis piyasasında standartları olan, teknolojiyi benimseyen ve verimli kullanan şirketler Türkiye'ye geldikçe, sektörümüz de gelişiyor. Bu şirketler ofis piyasasında yeni trendleri takip ediyorlar. Binalara çalışan motivasyonunu ve iş verimliliğini artırma gözüyle bakıyorlar" açıklamasında bulundu. 



'Arz dursa bile, ofislerin dolması 5 yılı bulur' 

Mahir Mermer, şu anda ofis piyasasında 1 milyon metrekarenin boş durumda olduğunu ifade eden Mahir Mermer ofis piyasasının 4 milyon 900 bin metrekareye ulaştığını söyledi. Bunun üzerine üç yıl içinde 2 milyon 200 bin metrekare yeni ofis arzı geleceği bilgisini paylaşan Mahir Mermer, arz bugün dursa  bile bu metrekarelerin ancak 4-5 yıl içinde dolacağını kaydetti. Ataşhir'de inşaatı devam eden İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'yle 1 milyon 200 bin metrekare arz olacağını söyleyen Mermer, "400 binini kamu bankaları kullanıyor. 800 bin metrekaresi dışarıya arz olacak. Maslak'ta toplam 750 bin metrekare ofis arzı var. Maslak'ın gelişimi 1999'da başladı. Bu metrekareye ulaşması yıllar sürdü. Finans merkezi ile bu kadar metrekarenin bir anda sunulması dengeleri bozacaktır. 

Bu nedenle süreçte devlet desteği çok önemli. Teknoparklara verilen desteklerin bir benzeri burada da olabilir" dedi.




Habertürk


Geri Dön