26 / 04 / 2024

Öğrencilerin ev ve yurt telaşı başladı!

Öğrencilerin ev ve yurt telaşı başladı!

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklamasıyla öğrencilerin ev ve yurt bulma telaşları başladı. Öğrenci yurtlarının bir gayrimenkul yatırım aracı olarak görülmesiyle inşaat firmalarının yurt yatırımları hızlandı.



Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklamasıyla, bulundukları şehirden başka bir şehirde okuyacaklar öğrenciler için barınma telaşı başladı. Öğrencilerin bir kısmı ev ve ev arkadaşı bulmaya başlarken, bir kısmı da yurtları araştırmaya başladı. Yurtta kalmak isteyen öğrenciler için Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun seçeneklerinin yanı sıra birçok özel yurt imkanları da sunuluyor.

168 TL’DEN BAŞLIYOR

Posta Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre; Kredi Yurtlar Kurumu’na başvuruda bulunmak isteyen öğrencilerin biraz daha beklemeleri gerekiyor. Yurt başvuruları yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra internet sitesi üzerinden açıklanıyor. Ancak şu an için bir duyuru yapılmadı. Duyuru yapıldıktan sonra başvurular e-Devlet üzerinden alınacak. Devlette yurt ücreti aylık 168 lira. Standardı yüksek, özel nitelikli yurtların aylık ücreti 180-285 TL arasında değişirken KKTC’de 300 lira olarak belirlendi.

ÖZELLERDE ARTIŞ VAR

Son dönemde özel üniversitelerin sayısının artmasına paralel olarak öğrenci ve özel yurtların sayısı da artıyor. Öğrenci yurtlarının bir gayrimenkul yatırım aracı olarak görülmesiyle de büyük inşaat firmalarının yurt yatırımları hız kazanıyor. Örneğin Nef’in Novu, Bilgili Holding’in Republica, Erkanlı’nın Univa gibi zincirleşmiş öğrenci yurtları bulunuyor. Buradan yurt alan yatırımcılar, yurt işletmeye açıldığında gelir elde etmeye başlıyor.

İSTANBUL’DA 8.500 TL

Yurtlarfiyatlarcom verilerine göre, 2019-20 eğitim-öğretim döneminde Türkiye genelindeki özel yurtlar arasında yıllık ücreti en ucuz olan şehirler 4 bin lira ile Tokat ve Konya. İstanbul’da yıllık ücret 8 bin 500 liradan başlıyor, yıllık ücreti 42 bin lira olan yurt da bulunuyor. Ankara’da yurt fiyatları ise 4 bin 500, İzmir’de 6 bin 200 liradan başlıyor.

YURT SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

- İyi bir inceleme sonucu karar verin.
- Yurt markasının güvenilirliğini araştırın.
- Tesisin güvenliğine bakın.
- Temizlik, ulaşım ve konfor kriterlerine göz gezdirin.
- Sosyal yaşam ve olanaklar ile yurttaki etkinlikleri inceleyin.

KAYITLAR BAŞLADI

Nef’in öğrenci evi markası olan Novu, İstanbul ve çeşitli şehirlerde 750 milyon lira yatırımla 10 proje ve 15 bin yatak kapasitesine ulaşmayı amaçlıyor. İlk Novu projesi 2016’da 900 yatak kapasitesiyle Merter’de hizmete açılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Novu, yüzde 99 doluluk oranıyla 32 farklı üniversiteden öğrenci aldı. Novu, geçen yıl konaklayan öğrencilerin yanı sıra yeni sakinlerinin kayıtlarını da almaya başladı.

RUHSATSIZLARA DİKKAT

Özel Öğrenci Yurtları Birliği Federasyonu Başkanı Hüseyin Yıldızhan, devlet yurtları dışındaki yerlerde barınacak öğrencilere ruhsatsız yurt uyarısında bulundu. Yıldızhan, yurtların Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’ne uygun olması gerektiğini söyleyerek, öğrencilere MEB’den ruhsat ve izin almamış bir yeri asla tercih etmemeleri konusunda uyardı. Yıldızhan, öğrencinin kararını verdikten sonra kurumla karşılıklı taahhütname imzalaması gerektiğinin altını çizdi.

YABANCI ÖĞRENCİLER DE VAR

Republika Aparts CEO’su Doğan Kaşıkçı, son birkaç yıldır yabancı öğrencilerin Türkiye’ye ilgi gösterdiğini belirterek, “Republika olarak İstanbul’da 4 ayrı tesis ile öğrencilere hizmet veriyoruz. Ortalama olarak kapasitemizin yüzde 30’unu yabancı öğrenciler oluşturuyor. Genellikle Türki Cumhuriyetler, Almanya ve İran’dan yoğun bir öğrenci grubu Türkiye’deki okulları ve yurtları tercih ediyor” diye konuştu. Fiyatlar hakkında da bilgi veren Kaşıkçı, hem oda hem de tesis imkanlarına göre fiyatların aylık 990 lira ile 4 bin lira arasında değişiklik gösterdiğini ifade etti.


Öğrencilerin ev ve yurt telaşı başladı!

Öğrenci evinde kiralayan değil satın alan kazanıyor!


Geri Dön