20 / 04 / 2024

Olivya Han'ı butik otel yapılacak!

Olivya Han'ı butik otel yapılacak!

Barcelona Pastanesi’nin yer aldığı binanın üst katında bulunan İkincikat Tiyatro' nun Beyoğlu' ndaki sahnesi kentsel dönüşüm kapsamında seyircisine veda etti. Bina sahipleri, sahnenin bulunduğu Olivya Han' ı butik otel yapacak...




İkincikat Tiyatro'nun Beyoğlu'ndaki sahnesi kentsel dönüşüm kapsamında seyircisine veda etti. Bina sahipleri, sahnenin bulunduğu Olivya Han'ı butik otel yapacak.


“Burası kurulduğu günden bu yana bir apartmanın ikinci katına bir sürü hikâye, bir dolu anı, silinmesi zor izler sığdırdı. Şimdi ise otel oluyor. Cebimizde bir sürü güzelliklerle buradan ayrılıyoruz. Kalbimiz buruk, canımız sıkkın. Burada çok güzel şeyler paylaştık ve yeni mekânlarımızda paylaşmaya devam edeceğiz. Bizimle bu katı soluyan bütün güzel insanlarla birlikte... Nice katlar bizim olsun ve hiçbiri kentsel dönüşüme kurban gitmesin. Güle güle İkincikat-İstiklal. Seni çok sevdik.”


15 Ağustos 2010’da sıfırnoktaiki oyuncularının desteğiyle Sami Berat Marçalı ve Eyüp Emre Uçaray tarafından kurulan İkincikat-İstiklal’e böyle veda ediyor Marçalı. Zira ‘Limonata’, ‘Aut’, ‘Korku Tüneli’ ‘Yalnız Batı ’, ‘Tetikçi’ ve daha birçok unutulmaz oyunu izlediğimiz İstiklal sahnesi, geçen hafta perdelerini bir daha açmamak üzere kapattı.


Galatasaray Meydanı’nı hemen geçince bir zamanlar Barcelona Pastanesi’nin yer aldığı binanın üst katında, İstiklal Caddesi’nin dokunulmamış nadir mekânlarından Olivya Han’daydı İkincikat. Sıra ona da geldi: İkinci dereceden tarihi eser olan Olivya Han da kentsel dönüşüm adı altında rant alanı dönüşümünün bir parçası olarak butik otele çevriliyor. Bu nedenle İkincikat ekibinin ocak ayı itibariyle dolan üç yıllık sözleşmesi yenilenmedi.


“Bina, Barcelona Pastanesi’nin sahiplerinin binası. Sokaklara sandalye, masa koyma yasağı geldikten sonra zarar ettiler ve pastaneyi kapattılar. Bu karar da bizi diken üstünde tutmaya başladı” diyen Marçalı, bina sahiplerinin yaklaşık bir yıl önce kendilerine “Hazırlıklı olun, burası restore edilip otel olacak, biz size her an çıkın diyebiliriz” dediklerini ve bunun üzerine mekân arayış süreçlerinin başladığını anlatıyor.


Yaz aylarında, önce Karaköy’deki mekânı buldular ancak sahipleriyle anlaşamayıp başka mekânlar aramaya devam ederken, karşılarına Aznavur Pasajı’nın 8. katı çıktı. Yeni mekânları ‘sekizincikat’ olma aşamasındayken Karaköy’deki bina sahiplerinden birden onay çıktı ve bir mekânlarını kentsel dönüşüme kurban veremeden üç sahneleri oluverdi.


“Olivya Han’ın sahipleri çok kararlı” diyor Marçalı, “Kararlarında da kendilerince haksız değiller. Sonuçta bizim oraya ödediğimiz kira, butik bir otele dönüştüğünde kazanacakları paranın yanında hiçbir şey. Neden sanattan anlasınlar ya da böyle güzel bir mekanın sanatevi kalmasını istesinler ki. Zaten bizim varlığımızı önemsemiyorlardı, ellerine fırsat geçtiğinde kendilerini düşüneceklerdi. Bize de bu durumda artık binayı boşaltmak düşüyordu.”


İnsanın doğduğu evi terk etmesi kolay değil... Hem de hiçbir zaman geri dönemeyeceği bir evse bu. Sonuç itibariyle İkincikat yola yeni sahneleri İkincikat-Karaköy ve Sekizincikat’ta devam ediyor. Tek temennileri, seyircilerinin de buralara gelip bu katları yalnız bırakmaması.


Radikal Gazetesi 


Geri Dön