19 / 04 / 2024

Ön ödemeli konut almak hala riskli!

Ön ödemeli konut almak hala riskli!

Müteahhitlik Hizmet Yasası” kanunlaşmadan, tüketicinin hakkı, yönetmelikler ile yeterince korunamaz. “Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkındaki Yönetmelik”, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmesine, İMKON'dan yorum geldi.




“Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkındaki Yönetmelik”, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmesine, İMKON'dan yorum geldi. İşte o yorum...


“Müteahhitlik Hizmet Yasası” kanunlaşmadan, tüketicinin hakkı, yönetmelikler ile yeterince korunamaz”

“Ön ödemeli konut yönetmeliği”, vatandaşın taşıdığı riskleri asgari düzeye indirmiş gözükse de, sektörün içinde bulunduğu sorumsuzluktan dolayı, tüketici açısından, ön ödemeli konut almak, hala risklidir.

Kamuoyunda, “Maketten Satış” olarak bilinen, ön ödemeli konut satışında yaşanan boşluğu doldurmak için çıkartılan bu yönetmelik, tüketicinin hakkını, gerçek anlamda koruyamaz. Çünkü; sektörde, sermayesi olan veya olmayan Müteahhitlik yapmakta, söz konusu sözleşmeleri hazırlayıp, tüketicilere imzalatmaktadırlar. Burada önemli olan, sözleşmenin içeriği değil, mesleğin içinde bulunduğu sorumsuzluktur.

Çünkü; günümüz de, 1 daire, birden fazla kişiye satıp, ortadan kaybolan bazı sözde Müteahhitler vardır. Ayrıca, güvenli olmayan yapılar inşaat edip, can ve mal kayıplarına neden olan kimi Müteahhitler de, hala yeni konut inşa etmektedirler. Burada tüketiciyi güvence altına alınacak sözleşmeler olsa da, kaybeden hem vatandaş, hem de ülke ekonomisi olmaktadır. 

Türkiye’de 300 bine yakın, sözde Müteahhit bulunmakta ve bu sayı her ay, 5 bin artmaktadır. Konuya bu açıdan bakılırsa, sektörde işini iyi yapan ve yapmayanın, kanun çerçevesinde bir birinden ayrılması gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığı, “Müteahhitlik Hizmet Yasası”, artık çıkmalıdır. Bu taslak yasalaştığı takdirde, Türkiye’deki Müteahhit enflasyonu, sorumsuzluğu ve buna bağlı olarak, inşaatlardaki iş kazaları da ortadan kalkacaktır. Hazırlanan bu yasa, bir an evvel TBMM gündemine alınıp, yasalaşmalıdır. Bize göre bu, sektörde yaşanan önemli sorunları çözmek için atılacak, en büyük adım olacaktır. 



Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Tahir Tellioğlu

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı (İMKON)



Geri Dön