20 / 04 / 2024

Onaltı Dokuz kuleleri tıraşlanacak mı?

Onaltı Dokuz kuleleri tıraşlanacak mı?

Sürüncemede bırakılan ve topun bir ona bir ona atıldığı kuleler hâlâ İstanbul’un kalbinde bir hançer gibi saplı duruyor. Fakirin gecekondusuna işleyen hukuk söz konusu zenginin gökdeleni olunca tatile çıkıyor.



Sürüncemede bırakılan ve topun bir ona bir ona atıldığı kuleler hâlâ İstanbul’un kalbinde bir hançer gibi saplı duruyor. Fakirin gecekondusuna işleyen hukuk söz konusu zenginin gökdeleni olunca tatile çıkıyor.


Gecekon-dular hakkında alınan kararlar bir çırpıda uygulanan ülkemizde iş zengine gelince sürüncemede kalıp unutuluyor. Zeytinburnu sahilde yapılan ve tarihi silüeti bozan Onaltı-Dokuz kuleleri mahkeme kararına rağmen hâlâ tıraşlanamadı. 2011 yılında yapımına başlanan ve 2012 yılında bitirilen kuleler hakkında mahkeme kararı ve Danıştay onayı olmasına rağmen hâlâ bir işlem yapılmış değil. Bir türlü tıraşlanamayan kuleler hala İstanbul’un kalbine bir hançer gibi saplı duruyor…


Onaltı- Dokuz Kuleleri İçin Mahkeme Sürecinde Neler Yaşandı…


Silüete etki eden kısımların yıkımı için İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne Avukat Cihat Gökdemir tarafından açılan dava ise Aralık 2013’te sonuçlandı. Mahkeme, söz konusu alanın UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Tarihi Yarımada’da inşaatın sur tecrit bandı içinde kaldığını belirterek, silüeti etkileyen katların yıkımına karar vermişti.Mahkeme kararının ardından İstanbul Büyükşehir ve Zeytinburnu Belediyesi itiraz etmiş ve davayı Danıştay’a taşımıştı.  Danıştay, 4. İdare Mahkemesi’nin “tarihi silüeti bozan kısmın yıkımı” kararına ilişkin İstanbul Büyükşehir ve Zeytinburnu Belediyesi’nce yapılan itirazı reddederek yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Danıştay’ın onayından sonra tarihi dokunun kurtulması için Sultanahmet Camii minarelerinden görülen katlar yıkılacak. kulelerin tıraşlanması beklenirken kuleler hâlâ tıraşlanamadı…


Tayyip Erdoğan Küsmüştü


Başbakan olduğu dönemde gazetecilerin Onaltı- Dokuz kuleleri hakkında sorduğu soruya cevap veren Tayyip Erdoğan, Zeytinburnu’nda tarihi yarımadanın siluetini bozan gökdelenlerden rahatsız olduğunu söylemiş ve “Tıraşlanmasını istedim, yapmadılar. Çok kırıldım, sahibiyle konuşmuyorum” demişti.


Güllüce Her Şey Yasalara Uygun


Geçtiğimiz günlerde özel bir TV kanalına çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Mahkeme kararına rağmen kulelerin yasalara uygun olduğunu söyledi. Güllüce, ‘Onaltı-Dokuz’ isimli gökdelenler hakkında yaptığı açıklamada, “Silüet kavramı daha önce İstanbul’da belirgin değildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışmalar yaptı ve bütün meydan ve kıyılardan başka yerlerden baktığınızda hangi yüksekliğin olması gerektiği konusunda yükseklikleri belirledi ve kodlar verdi. Onaltı-Dokuzla ilgili ise yapılan incelemelerde yasaya uymayan durum ve imar planında bir eksiklik yok, ama etik değil. Büyükşehir uğraşıyor ama nerede kaldı bilmiyorum” ifadelerini kullandı.


Tıraş İçin Sessiz Sedasız Açılan İhaleye Kimse Katılmamıştı


Onatlı-Dokuz kuleleri için Mahkemesi’nin yıkım kararını Danıştay  onaylayınca Zeytinburnu Belediyesi yıkım için 2 Eylül’de sessiz sedasız ihaleye çıkmıştı. Ancak ihale şartnamesine “Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemez” şartı getirilmiş ve ihaleye kimse katılamayınca ihale iptal edilmişti. Bunun üzerine 16/9 kulelerinin sahibi Astay Gayrimenkul AŞ ihaleye itiraz edip dava açmıştı. Zeytinburnu Belediyesi’nin ya pazarlık usulü ya da en kısa sürede ikinci kez ihaleye çıkması gerekiyordu. Ama dava sonuçlanana kadar yıkım için tekrar ihaleye çıkılamayacak. ‘Tıraş’ın ne zaman olacağı belirsiz!


Milli Gazete


Geri Dön