19 / 04 / 2024

Önder Coşkun: Bırakın İzmir'de yeşil alan da kalsın!

Önder Coşkun: Bırakın İzmir'de yeşil alan da kalsın!

Park ve yeşil alan olma şartı ile eski lunapark arazisinin yüzde 70'ini belediyeye bağışladıklarını belirten işadamı Önder Coşkun, eski Belediye Başkanı Cevat Durak'ın alana kafe yaptığını ifade etti..



Karşıyaka Girne Bulvarı'ndaki eski lunapark arazisinin yüzde yetmişini park ve yeşil alan olma şartı ile Karşıyaka Belediyesi'ne 2006 yılında 'Düzenleme Ortaklık Protokolü' ile bağışladıklarını ifade eden İzmirli işadamı Önder Coşkun, Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cevat Durak'a tepki gösterdi. Durak'ın belediyenin bağış ruhuna, anlaşmaya ve yasalara aykırı olarak alana restoran ve kafe yaptığını bunları özel işletmelere kiralayarak suç işlediğini iddia etti. 2 Ekim 2014 tarihinde Karşıyaka Belediyesi'ne ihtar çekip bağış protokolüne uygun bir şekle getirilmesi için uyarıda bulunduklarını da sözlerine ekleyen Coşkun "Biz 8 bin 866 metrekare alanı Karşıyakalılara bir vefa borcu olarak bağışladık. Çocukların oynayabilmesi, gençlerin spor yapabilmesi, yaşlıların dinlenip zaman geçirebilmesi ve kentin içinde nefes alınması için babam merhum Erdoğan Coşkun bu bağışı yaptı. Ancak 2011 yılında Karşıyaka Belediyesi burası için inşaat ruhsatı çıkartmış. Ardından restoran ruhsatına çevirmiş. Bu çok üzücü bir durum. Biz burayı rant alanı olsun diye değil halk için verdik. Belediye bu yanlıştan dönmezse ruhsatın iptali ve görevi kötüye kullanmaktan dolayı dava açıp suç duyurusunda bulunacağız. Lütfen yetkililer bağışın gerektirdiği şartnameye uygun olarak bu alanı halkın hizmetine açsın" dedi.


Kafeler var

Karşıyaka Belediyesi'ne çekilen ihtar sonrasında cevap alamadıklarını belirten Coşkun, 2010 yılında yürürlüğe giren ve yerel yönetimlere bu alanların kullanımının düzenlemesini bırakan Planlı Alanlar TİP Yönetmeliği'ne göre bu tür yerlere yeraltı otoparkı, çocuk oyun alanları, üstü açık spor tesisleri, mini lunapark, açık sergi yerleri ve portatif taşınabilir yiyecek içecek satan yerlerin yapılabileceğini belirtti. Coşkun "Gelin görün ki burada temeli atılmış betonerme, restoran ve kafeler var. Bu durum merhum bağışçı ve vasiyetçi babam Erdoğan Coşkun'un ruhunu incitmekte. TİP yönetmeliği ve imar kanunu da bu duruma izin vermiyor. Belediye tarafından gereken yapılmazsa, Karşıyakalıların nefes alacağı bu alanı kanun yoluyla halka tekrar kazandırmak için mücadele edeceğiz" diye konuştu.


Belediye: Yasal olmayan birşey yok

Karşıyaka Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise, "Lunapark alanında belediye tarafından inşa edilen kafeterya alanı tahsis kuralları ve imar yönetmeliklerine uygun olarak yapılmıştır. Spor alanları ve yeşil alanların olduğu bölgede bile toplam fiziki yapılaşmanın yüzde 3'ünü geçmeyecek şekilde yapı izni söz konusudur. Bu bölgede de bu oran kesinlikle aşılmamıştır. Söz konusu kafeterya yine belediye tarafından işletilmekte ve kamu kullanımına açıktır. Yasal olmayan hiçbir şey yoktur" denildi. 


Tolga Tekin-Yeniasır


Geri Dön