18 / 04 / 2024

Onduline, 'güneşten elektrik'in maliyetini yarıya düşürdü

Onduline, 'güneşten elektrik'in maliyetini yarıya düşürdü

Konutlarda güneş enerjisinden elektrik üretimi için yapılan çalışmalar son aşamaya geldi



Fransız çatı kaplama ve yalıtım sistemleri üreticisi Onduline'in Japon Sharp ve ABD'li Kaneka şirketleriyle işbirliği sonucunda geliştirilen enerji üreten çatılar (Ondusolor) mayıs ayında kurulmaya başlanacak. 
 
Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, güneş enerjisi panelleriyle kurulacak çatıların bir konutun tüm elektrik ihtiyacını karşılayacağını söyledi. Enerji üretimi için kurulacak sistemin maliyetinin geçen yıla göre yarı yarıya ucuzladığını bildiren Karahan, evlerin duyacağı ihtiyaca göre anahtar teslimi paket çatı solar sistemleri hazırlayacaklarını kaydetti. Karahan'ın verdiği bilgiye göre, normal bir konut 2 kilovatsaat (kWh) kurulu güce ihtiyaç duyuyor. 4 kişilik bir ailenin elektrik ihtiyacını karşılayan bu sistemin maliyeti 7-8 bin Euro'ya geriledi. Bu paketin geçen yılki maliyeti 20 bin Euro'ydu. Klima dahil her türlü elektrikli aletin bulunduğu tam teşekküllü bir konut için 4-5 kWh, villalar içinse 10 kWh'lik kurulu güç gerekiyor. 20 senelik ömre sahip olan sistem, yatırım maliyetini 5-6 senede karşılıyor. Güneşten elektrik üretimi yaygınlaştıkça mimarinin de değişeceğini vurgulayan Karahan, "Güneye bakan evlerde verim daha fazla oluyor, kuzeye bakanlarda yüzde 50 azalıyor. Gelecekte mimari de buna göre değişecek." dedi.

Yapı malzemeleri üretimi ve pazarlamasında sektörün lideri Onduline Avrasya AŞ, 16. Uluslararası Bayi Toplantısı'nı ABD'nin New Jersey eyaletindeki Atlantic City şehrinde gerçekleştirdi. Toplantıya katılan 'ABD Başkanı Obama'nın dublörü ile bayilere sürpriz yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Karahan, Türkiye, Orta Asya ve Ortadoğu'dan yaklaşık 180 bayinin aralarında bulunduğu 240 kişinin katıldığı 'Doğu Yakası Hikayesi' organizasyonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. 2008'de 140 milyon lira olan ciroyu kriz yılı 2009'da 160 milyon liraya çıkarmayı başardıklarını vurgulayan Karahan, şunları aktardı: "Kriz başlarken diğerleri gibi 'küçülme' senaryolarına itibar etmedik. Hiç kriz olmayacakmış gibi davranıp, bütün finansman imkanlarımızı bayilerimize kullandırdık. Toplam 500 bayimizden 300'ü çok aktif. 2010 için de yüzde 15 büyüme hedefi koyduk. Ayrıca ihracat hedefimizi büyüttük. Yeni üretim hatları için yaklaşık 4-5 milyon Euro'luk bir yatırım öngörüyoruz. Bu rakam birkaç yıl içinde 25 milyon Euro'yu bulur." Karahan, 230 kişinin çalıştığı İzmit yakınlarındaki üretim tesislerine ilave yeni tesisin de gündeme gelebileceğini kaydetti. Küresel krizin patlak verdiği Amerikan ekonomisinin son durumu hakkında bilgiler veren Karahan, 2010'un Türk inşaat sektöründe toparlanma yılı olacağını, ancak patlamanın 2011'de yaşanacağını öngördü. Karahan ayrıca, apartmanlarda asansör, çatı gibi tüm masrafların Kat Mülkiyetti Yasası'na göre ortaklaşa paylaşılması gerektiğini söyledi.

HAFİF VE UZUN ÖMÜRLÜ SERAMİK ÇATI

Fransız Onduline'in Türkiye'deki araştırma geliştirme birimi, solar çatı sisteminin yanı sıra 'seramik çatı kaplama malzeme'yi de üretti. Onduline Avrasya Proje Müdürü Melih Kamil, seramiği çatılara uygulamaya başladıklarını ifade ederek, "Bu ürün kiremite göre daha hafif, daha uzun ömürlü ve ticari açıdan da stoklaması, taşıması ve uygulaması çok daha kolay." dedi. 1945 yılından beri çatı kaplama malzemeleri üretimi ve pazarlaması yapan Fransız Onduline'in 9 ülkede üretim tesisi ve 100 ülkede satışı bulunuyor. Küresel üretimi yılda 1 milyar metrekareyi aşan şirketin Türkiye ayağı Onduline Avrasya AŞ, Sakarya Sapanca'daki fabrikasında çatı kaplama, çatı ve temel yalıtımı konularında üretim yapıyor. Firma, 95 milyon metrekarelik Türkiye çatı kaplama pazarında yüzde 22 pazar payına sahip.

Mamma Mia, artık Türkçe de izlenebilecek

Dünyada 350 milyondan fazla albüm satan ABBA grubunun şarkılarıyla hazırlanan, dünyanın en eğlenceli ve coşkulu müzikali olarak tanımlanan Mamma Mia; İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Japonca ve İskandinav dillerinin ardından artık Türkçe olarak da izlenebilecek. Sanata destek veren Onduline Avrasya'nın sponsorluğuyla New York'taki Broadway'in ünlü müzikali Mamma Mia'nın simultane sistemine Türkçe de eklendi. Onduline Avrasya bayileri de cuma akşamı izledikleri müzikalin bitiminde sanatçılardan Beth Leavel, Alyse Alan, Allison Briner, Judy McLane, Eric William Morris ile tanıştılar ve hatıra fotoğrafı çektirdiler. Müzikalin yıldızları Türk ekibine Türkçe 'hoş geldiniz' diyerek yakın ilgi gösterdi. Onduline'in ABD seyahati, Broadway Hudson tiyatrosundaki gala gecesiyle sona erdi.
Harun Çümen/Zaman


Geri Dön