29 / 03 / 2024

Orge, AVM projelerinde yer almak için harekete geçti!

Orge, AVM projelerinde yer almak için harekete geçti!

Son yıllarda İstanbul'da metro hatlarının elektrik işini almasıyla dikkat çeken Orge, yurtdışında raylı sistemlerin yanı sıra büyük konut, AVM projelerinde yer almak için harekete geçti....



ORGE ENERJİ ELEKTRİK TAAHHÜT, haziran ayında KAP’a Kuveyt’te kurulu Najlaa International General Trading and Contracting, WLL (NIGT) şirketiyle bir sözleşme imzaladığını bildirdi. Bu anlaşma ile NIGT, Kuveyt’te Orge’ye uygun proje ve sözleşme önerilerinde bulunacak ve böylece Örge Kuveyt’teki projelerde yer alma fırsatı yakalayacak.

Fortune Turkey'den Ayfer Yıldız'ın haberine göre; Orge CEO’su Nevhan Gündüz, yurt dışındaki projeler konusunda atağa geçtiklerini belirtirken, Kuveyt’te büyük inşaat projeleri olduğunu ve bu alanda sıcak bir pazar olduğuna dikkati çekiyor. Ancak, Örgenin yurtdışı atılımlarının Kuveyt’le sınırlı kalmayacağı bilgisini de veriyor. Türkiye Müteahhitler Birliği’ne üye olan Örge, Türk müteahhitlerinin yurtdışındaki projelerinde yer almayı amaçlıyor. Diğer yandan, Ukrayna’da metro ihalesini alan Limak ile de görüştüklerini belirten Gündüz, Suudi Arabistan’da da araştırmalar yaptıklarını belirtiyor. Gündüz, “Yurtdışında iş yapabilmek hem Türkiye’ye katkı sağlayacak hem de şirketimize” diyor.

Orge Enerji Elektrik’in bugüne kadar gerçekleştirdiği belli başlı projeler arasında Quasar İstanbul, Conrad Hotel, Dedeman İstanbul, Mail of İstanbul, Askaynak tesisi, Beşiktaş Deniz Müzesi, Kadir Has Üniversitesi, İTÜ Arı Teknokent, Vakıfbank, Jasmine Beach Resort sayılabilir.

Şirketin devam eden projeleri ise şunlardan oluşuyor: Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro projesi, Büyükyah projesi, İnistanbul projesi, Concord İstanbul projesi, Bodrum Epique Island projesi, The Mandarins Acıbadem Projesi.

Orge’nin 2014 yılında başladığı, 2016 yılında tamamladığı Kartal-Kaynarca Metro işi daha sonra üç yeni metro hattı işini almasını sağlamış. Bu yıl tamamlanması planlanan 19 istasyondan oluşan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu işi ile 2019 yılında tamamlamayı planladığı Dudullu-Bostancı Metro hattı ile yeni alman Sabiha Gökçen Havalimanına giden Metro hattı işi Orge'ye emanet.

İLK KEZ HASTANE İŞİ ALDI

Bu arada Örge, ağustos ayında ilk kez bir hastane işi aldı. Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü Projesinin elektrik işlerini yapacaklarının duyurusunu yaptı.

Kuruldukları günden bu yana yaklaşık 4 milyon metrekareye yakın kapalı alanlı elektrik taahhüt işi gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Nevhan Gündüz, “Bunların toplam yatırım değeri 4 milyar doları buluyor. Toplam bedel içinde elektrik işleri ise bunun yüzde 10-15’ine denk geliyor” diyor.

Metro hatlarıyla altyapı işlerini büyüten Orge, bunun yanı sıra alışveriş merkezleri, sanayi tesisleri ve büyük konut projelerinde de işler alıyor. “Yeni işler şirketi nereye taşıyor? Hedefiniz ne?” sorusuna Nevhan Gündüz şu yanıtı veriyor:

“Rakiplerimize göre avantajlarımız var. Halka açık bir şirketiz. Finansal yapımız, şeffaf olmamız bize avantaj sağlıyor. Diğer yandan, yavaş yavaş global bir oyuncu olmak istiyoruz. Türkiye’de kendimizi ispat ettik. Artık yurt dışında da Türkiye’nin ismini duyuracak şirket olma hedefimiz var.”

“Bu hedefe ulaşmak için ortaklık düşünüyor musunuz?” sorusuna Gündüz, olabilir yanıtını veriyor. Bilindiği gibi Orge'nin yüzde 46’sı halka açık. Yüzde 55 hisse ise Gündüz ailesine ait. Nevhan Gündüz, ortaklık yapacakları şirketin Orge’yi iyi bir yere taşıyacak bir şirket olması gerektiğine dikkat çekiyor. Japon bir firmanın ortaklık için görüşmeler yaptığını ancak, anlaşamadıklarını belirten Gündüz, Avrupalı şirketlerden de teklifler aldıklarını söylüyor. Gündüz, “Kapımız herkese açık” diyor.

Geçtiğimiz yıl 90 milyon TL ciro elde eden şirket bu yıl bu rakamı geçmeyi bekliyor. Nevhan Gündüz, şu anda şirketin kontratını imzaladığı ama faturasını kesmediği 150 milyon TL’lik işi bulunduğunu, buna Sabiha Gökçen metro inşaatı da eklendiğinde 230 milyon TL’lik bir işi gerçekleştirecekleri anlamına geldiğini söylüyor. Gündüz, bu işlere yenilerinin de eklenebileceğini kaydediyor.

Türkiye’de elektrik taahhüt işleri büyük ölçüde konut yatırımları bünyesinde gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra otel, AVM, ticari yapıların yanı sıra hastane, raylı sistemler, havalimanı gibi inşaat yatırımlarıyla paralel büyüyor. Elektrik taahhüt işlerinin büyüklüğünün 4.7-10 milyar TL civarında olduğu tahmin ediliyor. Orge’nin sektör içindeki payının yüzde 2-3 olduğu düşünülüyor. Şu anda Orge’nin cirosunun yüzde 50’si altyapı, yüzde 50’si üst yapı işlerinden geliyor. Gündüz, önümüzdeki yıl altyapı işlerinin cirodaki payının yüzde 70’e çıkabileceğini söylüyor.

ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETMEK İSTİYOR

“Olmak istediğiniz işler ve sektör var mı?” sorusuna Gündüz, elektrik ve enerjiyle ilgili her konuyla ilgilendikleri yanıtını veriyor. Bunlar arasında güneş ve rüzgar enerjisi de bulunuyor. Diğer yandan Orge’nin katı atıkların oksijensiz ortamda bertarafı ve bundan elde edilen gazın elektrik enerjisine dönüştürülüp satılması konusunda çalışmaları bulunuyor. Ancak, regülasyonların bu konuda yatırım yapmalarına engel olduğunu anlatan Nevhan Gündüz şöyle konuşuyor:

“Çöpten enerji elde edilmesi konusunda bir tesisin kurulması için gerekli proseslerin hepsini tamamladık. Hangi çöpten ne kadar enerji elde edileceğine kadar tüm fizibilite çalışmasını bitirdik. Ancak, çöpün mülkiyetinde sorun var. Kamu İhale Kurumu kanunlarına göre, belediyeler topladıkları çöpün satış ihalesini iki yılda bir yenilemek durumundalar. Biz bu yatırımı yaptığımızda iki yılda bir ihaleye girmemiz gerekiyor. Bu yatırım iki senede kendisini amorti edemez. Bu nedenle bu yatırımı yapamıyoruz. Öncelikle ihale kanunu değişmeli.”

Gündüz, şu anda mevcut çöpten enerji elde eden şirketlerin belediyelerden işlenmiş çöpü olarak çalıştığını belirtiyor. Kendilerinin kuracağı tesisin ise belediyeden çöpü direkt alarak işleyeceğini kaydediyor, işlenen çöpten geriye gübre kaldığını bunu da çiftçiye verebileceklerini anlatan Gündüz, çevreci bu projenin dünyada bu tür tesislerin örnekleri olduğunu söylüyor. 

EĞİTECEK ELEMAN BULAMIYOR...

Bu arada Örge, sektöre eleman yetiştirmek için Örge Enstitü'yü kurmuş. Şu anda 600 çalışanı bulunan Orge'nin yeni aldığı işlerle çalışan sayısının 800 ile bin arasında bir sayıya ulaşması bekleniyor. Sektörde nitelikli işgücü konusunda önemli bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Nevhan Gündüz, buradan yola çıkarak hem Orga hem de sektör için nitelikli eleman yetiştirmeyi planladıklarını belirtiyor.

Bu projeye kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirten Gündüz, ancak eğitecek eleman bulmakta zorlandıklarına dikkat çekiyor. 


Geri Dön