26 / 04 / 2024

Orman yangınlarında konut sigortası koruması var mı?

Orman yangınlarında konut sigortası koruması var mı?

Son zamanlarda Türkiye genelinde çok sayıda kentte çıkan orman yangınları birçok evi kullanılmaz hale getirdi. Peki orman yangınlarında konut sigortası koruma sağlar mı? DASK orman yangınları için geçerli olur mu işte detaylar...



Geçtiğimiz haftalarda başlayan orman yangınları çok sayıda ormanın yok olmasına neden olurken sayısız konutu da kullanılmaz hale getirdi. Para Dergisi'nden Zeynep Candan Aktaş'ın haberine göre; çok sayıda ev sahibi orman yangınlarında meydana gelen hasarlarda konut sigortası kapsamına girip girmeyeceğini merak ediyor.  Peki, konut sigortası kapsamında orman yangınları da yer alıyor mu? İşte detaylar...

Yangın Sigortaları; konut, kasko, işyeri, Tarsim sigortalarının vazgeçilmez teminatı. Sadece yangın sebebiyle oluşan hasarları değil, duman, is, kül nedeniyle oluşan zararlar da kapsama giriyor. Dolayısıyla ister evde, ister işyerinde çıkan bir yangin olsun, ister ormandan gelen bir yangin, eğer konut veya işyeri sigortası var ise hasar, belirlenen teminat tutarlarında telafi ediliyor. Bunun anlamı şu: Diyelim ki sizin bir milyon liralık bir eviniz var. Fakat siz kendinizce yangın çıkmaz diye düşünerek, 500 bin liralık teminat aldınız. Bu durumda hasar oluştuğunda sigorta şirketinin ödeyeceği tutar en fazla 500 bin lira oluyor.

Orman yangınlarında konut sigortası koruması var mı?

Bu esnada sigorta yapılırken, sigorta şirketi evin, işyerinin yapıldığı malzemenin cinsi, kullanım amacı, bulunduğu bölge vb. kriterler itibariyle riskleri alınan teminatlar açısından değerlendimeye alıyor. Eğer eviniz orman içinde ise, şehirdeki aynı değerdeki bir eve nazaran daha fazla prim ödemesi gerekir. Ya da deprem bölgesindeyse de daha fazla prim ödenmesi yapılıyor. Çünkü sigorta şirketlerinin ellerinde yıllardan beri birikmiş veriler var. Bu veriler üzerinden olasılık hesabı yapılarak, sigorta primi (yangina, su basmasına, depreme vb. karşı) belirleniyor. Maalesef, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde orman yangınları sıklıkla söz konusu olduğu için muhtemelen yangın teminati primleri de diğer bölgelere göre daha yüksek olabilir.

Bu bölgedeki pek çok işletme yangın nedeniyle zarara uğradı. Hatta termik santrale kadar ulaştı alevler. Bu bölgedeki büyük otellerin işletmelerin sigortalandığı fakat küçük işletmeler ve konutlardaki sigortalılık oranı yüzde 5'lerde kaldı.

DASK

Sadece depreme karşı koruma sağlayan bir sigorta türüdür DASK. Bu nedenle deprem dışında gerçekleşen hiçbir riske karşı koruma sağlamıyor.

Yangın bölgelerinde konut sigortası poliçelerine ek süre!


Geri Dön