20 / 04 / 2024

OSB'lerde atıl parsel kalmayacak!

OSB'lerde atıl parsel kalmayacak!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Üretim, gelir ve istihdam arttırma hedeflerimiz doğrultusunda, OSB'lerde yatırım yapılmayan sanayi parselleri tahsisi iptal edilecek" dedi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) 2010-2015 yılları arasında bin 707 parselin tahsisi iptal edildiğini bildirerek, "Üretim, gelir ve istihdam arttırma hedeflerimiz doğrultusunda, OSB'lerde yatırım yapılmayan sanayi parselleri tahsisi iptal edilecek" dedi.


OSB lerde atıl parsel kalmayacak!


Işık, AA muhabirine, OSB'lerde iptal edilen parsellere ilişkin açıklamalarda bulundu.


OSB Kanunu, Uygulama Yönetmeliği gereği ve bakanlık genelgesi ile tüm illerdeki mevcut OSB'lerin parsel tahsis, satış, devir işlemleri, ruhsat ve izinlerin 6 ayda bir raporlandığını anlatan Işık, "Valilikler koordinatörlüğünde oluşturulan komisyon marifetiyle OSB'lerde yapılan parsel tahsis, satış, devirleri ile ruhsat ve izinlerin mevzuata uygunluğunun, devirlerde muvazaa olup olmadığının ve satış fiyatlarının objektif kriterlere uygun olup olmadığının denetlemesi için izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekli görülmüştür" diye konuştu.


Söz konusu genelge kapsamında illerde oluşturulan komisyonlar aracılığıyla, gelen bilgiler ışığında iptal edilen parsel sayılarını açıklayan Işık, "2010 yılında 190, 2011 yılında 570, 2012 yılında 425, 2013 yılında 186, 2014 yılında 278, 2015 yılı (Ağustos ayı itibariyle) 58 olmak üzere toplamda bin 707 parselin tahsisi iptal edildi" ifadesini kullandı.


"Sanayinin dinamosu OSB'lersiz büyüme olmaz"


Işık, Türk sanayisinin verimliliğini ve rekabet edebilirliğini yükseltmeyi amaçladıklarını kaydetti. Bakanlık olarak OSB'lerdeki parselleri cazip hale getirmek için çalıştıklarını belirten Işık, böylece ülke genelinde üretim, gelir ve istihdamı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bu hedef doğrultusunda, OSB'lerde yatırım yapılmayan sanayi parselleri tahsisinin iptal edileceğini vurgulayan Işık, şöyle konuştu:


"Ekonomik göstergeleri düşük bölgelerdeki bazı OSB'ler, istenilen performansı gösteremediler. Sanayicilerin ekonomik göstergeleri düşük illerdeki OSB'lere yatırım yapmalarını kolaylaştırmak için çeşitli teşvikler yürürlüğe girdi. Bunlardan en önemlisi, tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsisi uygulaması. Fakat, bazı OSB'lerde tahsis edilmiş parseller uzun süre boş kalsa dahi, tahsis iptal edilmiyor ve başka bir yatırımcıya aktarılmıyor. Bu durumda OSB parseli atıl kalıyor. Ülke büyümesinin altındaki en temel etken, sanayi üretimi. Dolayısıyla Türkiye'yi büyütmenin yolu sanayiyi, üretimi artırmaktır. Türkiye'nin teminatı güçlü sanayi altyapısıdır. Sanayinin dinamosu OSB'lersiz büyüme olmaz."


OSB'lerde tahsisi iptal edilen parseller şöyle sıralandı:


Yılı     İptal Edilen Parsel Sayısı


2010   190


2011   570


2012   425


2013   186


2014   278


2015   58


Toplam   1707



AA


Geri Dön