23 / 04 / 2024

Osmaniye'de bir evin bodrumunda 1.000 yıllık mozaik bulundu!

Osmaniye'de bir evin bodrumunda 1.000 yıllık mozaik bulundu!

Osmaniyeli Mustafa Teke, evinin bodrumunu kazarken bin yıllık mozaik buldu. Teke ailesi 23 yıldır mozaiğin güvenli bir yere taşınmasını bekliyor.



Mustafa Teke, 26 yıl önce Osmaniye’de ev yaptırdı. 3 yıl sonra bodrumu derinleştirmek için toprağı kazdığında bir mozaikle karşılaştı. “Toprağı 60 santimetre kadar kazınca karşıma mozaik çıktı. Kazmaya devam etmedim” diyen Teke, o yıllarda arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı ‘Düziçi’ adlı dergide 16 metrekarelik mozaikten bahsetti. 

Teke, “Dergiden birer adet bakanlıklara da göndermiştik. Kültür ve Turizm Bakanlığı ’ndan aradılar ve ‘Bu kıymetli bir eser, buna sahip ol’ dediler. 1990 yılından bugüne kadar bunu koruyorum. Evime çivi dahi çakamıyorum. Evim bakımsız. Mozaikten dolayı evime bakım yaptıramıyorum. Yetkililerin mozaiği güvenli bir yere taşımalarını bekliyorum” dedi. 

Mozaikten dolayı maddi herhangi bir beklentisinin olmadığını dile getiren Teke, sadece mozaiğe zarar verilmesinden endişe duyduğunu, bu nedenle çıkarılmasını istediğini söyledi. 

1990 yılından beri bodrumda bekleyen mozaikte keklik, at, geyik, ördek, deve ve tavuk tasvirleri bulunuyor. Osmaniye Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur mozaiğin ev veya saray tabanlarına işlenen türden olduğunu belirtti. Mozaiğin bin yıldan fazla geçmişe sahip olduğunu düşündüklerini dile getiren Tabur, tescillenen ve kültür varlığı içerisinde yer alan eserin bulunduğu yerden çıkarılması yönündeki taleple ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyledi.


AA


Geri Dön