29 / 03 / 2024

Osmaniye'de boş 3 okul binası köy eğitim ve kültür müzesi oldu!

Osmaniye'de boş 3 okul binası köy eğitim ve kültür müzesi oldu!

Osmaniyenin Kadirli ilçesine bağlı Harkaçtığı köyünde emekli öğretmenler ve köylülerin çabasıyla atıl durumdaki 3 ilkokul binasında köy eğitim ve kültür müzesi açıldı



Osmaniyenin Kadirli ilçesine bağlı Harkaçtığı köyünde emekli öğretmenler ve köylülerin çabasıyla atıl durumdaki ilkokula ait 3 bina restore edilerek, köy eğitim ve kültür müzesi olarak açıldı.

Harkaçtığı köyünde, 1924 yılında yapılan ve Kadirlinin ilk köy ilkokullarından biri olan atıl durumdaki 3 bina, aynı okuldan mezun olan Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı Kadirli Şubesi Başkanı emekli öğretmen İbrahim Boysalın öncülüğünde, Kadirli Kaymakamlığı ve Kadirli Milli Eğitim Müdürlüğünden gerekli izinler alınarak, köy eğitim ve kültür müzesine dönüştürüldü.

Emekli bazı öğretmenler ve köylülerin desteğiyle yapılarak bir süre önce açılan müzede, kaybolmaya yüz tutan kültür varlıklarını korunarak, gelecek nesillere aktaracak.

Kadirli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Canbolat, yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin ilanından kısa bir süre sonra hizmete giren ve taşımalı eğitime geçilmesiyle kapatılan atıl durumdaki okul binalarının, Eğitim ve Kültür Müzesine dönüştürülmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Müzenin, Türkiyenin ilk Köy Eğitim ve Kültür Müzesi olduğunu öne süren Canbolat, "Gelecek nesillerle ışık tutacak müzenin öğrenciler tarafından gezilmesinde büyük yarar var. Ayrıca böyle bir müzenin ilk Kadirlide açılması ayrı bir mutluluk kaynağı. Osmaniye, Hatay,  Adana  ve Kahramanmaraş gibi komşu illerimiz olmak üzere Türkiyenin her yerinden öğrenci ve misafirlerimizi bu güzelliği görmeye davet ediyoruz" dedi.

İNCE MEMED HEYKELİ DE VAR

Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı Kadirli Şubesi Başkanı emekli öğretmen İbrahim Boysal ise amaçlarının kaybolmaya yüz tutan kültür varlıklarını koruyarak gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

Yaklaşık 70 yıl hizmet veren bu okuldan mezun olduğunu belirten Boysal, şunları söyledi:

"Benim gibi bu okuldan mezun olan bazı arkadaşlarım da müzenin yapımı konusunda çaba gösterdi. Kadirli Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile 10 yıllığına anlaşarak bu müzeyi kurduk. Çok zor şartlarda gece gündüz demeden Cumhuriyetin ilanından hemen sonra kurulan ilkokulumuzun, biri sınıflardan oluşan 3 binasını görülmeye değer hale dönüştürdük. Bu binalarda, evlerin bir köşesinde kullanılmayan ve geçmişten günümüze kadar gelen çeşitli ev ve tarım aletleri ile birlikte eğitim malzemelerini sergiliyoruz. Müzede bine yakın eşya ve malzeme sergileniyor. Sergilenebilecek eşya getiren olursa onları da kabul edeceğiz. Herkesi, çok zor şartlarda yaşamlarını sürdüren ve okumaya çalışan insanların gerçek yaşantısının örneklerle anlatıldığı müzeyi görmeye davet ediyoruz."

Müzede, Çukurova ve Kadirlinin bilim, sanat, kültür ve sosyal yaşamını anlatan kitaplar, eski ev ve mutfak eşyaları, bilgi ve belgeler sergileniyor.

Müzenin bahçesinde ünlü yazar Yaşar Kemalin, dünyaca tanınan roman kahramanı İnce Memedin heykeli ile yöreye özgü, çalı, kamış ve çamur kullanılarak yapılan bir huğ ev de yer alıyor.
AA


Geri Dön