26 / 04 / 2024

Osmanlı Halk Pazarı Selçuklu ya da Rus pazarı modelinde yapılacak!

Osmanlı Halk Pazarı Selçuklu ya da Rus pazarı modelinde yapılacak!

Geçtiğimiz hafta sonu elektrik kontağından çıkan yangında kül olan Osmanlı Halk Pazarı'nın yeni projesi ya Selçuklu ya da Rus pazarı modelinde yapılacak.



Elektrik kontağından çıktığı iddia edilen yangında tamamı kül olan Osmanlı Pazarı için iki proje gündemde. Büyükşehir Belediyesi tarafından proje ve yapım çalışmalarına başlanan Pazar için belediye iki proje çiziyor. İlki, işçilerin daha çok onay verdiği üzeri çelik kaplamalı kare plan, ikincisi ise Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle yapılacak üç katlı taş han. 


GEÇMİŞİ VE GELECEĞİ YANSITACAK 

Pazarın yapımı için düşünülen her iki projenin detayları SABAH Ankara'yla paylaşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Esnafımızı ve bizleri derinden üzün olayın ardından yaraların hızla sarılması için yapımonarım çalışmalarına girildi. Yeni Pazar için iki proje var ve ikisi de Büyükşehir tarafından çiziliyor" dedi. Ak, "Osmanlı Pazarı için daha modern, tarihi değerlerimizi yansıtan ve uzun soluklu bir çözüm istedik, bu konuda projemiz bile hazır. Biz büyük bir acı ve zararla sonuçlanan yangını esnafımızın fırsata çevirmesi taraftarıyız. Yani bu yenilenmeyi iyi bir proje ve tasarımla yapılım diyoruz. Bizim aklımızda olan ve Büyükşehir Belediye'sinin de desteklediği üç katlı taş han" diye konuştu. 


ESNAFIN TERCİHİ RUS PAZARI 

Yeni Osmanlı Pazarı'nın tarihi motifleri taşımasını çok istediklerini belirten Ak, "Bu konuda kendimize örnek aldığımız Nallıhan'da 1594'te 'Osmanlı ve Selçuklu' mimarisiyle yapılmış 'Kocahan' var. Biz de bu han gibi tarihi motiflerle işlenmiş, ilk katı otopark ikinci ve üçüncü katları bölmeli oda mantığında dükkanlarla çevrili üç katlı bir han yapılması taraftarıyız. Bu proje ile Osmanlı Pazarı modern, estetik, kültürel izler taşıyan ve sağlıklı bir ortama kavuşacak. Biz Büyükşehir Belediyesi ile bu konuda hem fikiriz ancak esnaf kısa sürede eskisine yakın bir çarşı istiyor. Bizim projemiz iki yılda tamamlanacağı içinde kaybı ağır olan esnafımız sıcak bakmıyor" dedi. İkinci proje hakkında da bilgi veren Başkan Ak, "İkinci seçenek olan 'Rus Pazarı Modeli' esnafın tercihlerine yakın ancak bizler bunu biraz daha geliştirerek yapılacak" dedi. Ak, "Daha önce çıkan bir yangında küle dönen ve üzeri çelik kaplamayla, kare sistemle yapılmış Rus Pazarı esnafın tercihi. Bu pazar yine çelik bölmelerden kare kare ayrılan dükkanlar ve üzeri çelik kaplamalı üstten ısıtmalı bir yapıda inşa edildi. Bizim gönlümüzde yatan Taş Han ancak esnaf bu projeyi ısrarla isterse belediye, tavanı 2-3 metre daha yükseltilmiş Rus Pazarı modelini yapacak" şeklinde konuştu. Osmanlı Pazarı Dernek Başkanı Hamit Özsoy ise, "Bizim gönlümüzden geçen üç katlı taş han ancak zararımız çok büyük, esnaf yapımı iki yıl sürecek hanı bekleyemez, şu anki durumumuz bizi Rus Pazarı Modeli'ne mecbur kılıyor" dedi. 


Sabah Ankara


Geri Dön