25 / 04 / 2024

Otel doluluk oranları yüzde 10 düştü!

Otel doluluk oranları yüzde 10 düştü!

TUYED Ar-Ge’nin otel doluluk oranlarını araştıran STR’nin verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın ilk beş aylık döneminde Türkiye’nin dört bölgesinde otel doluluk oranlarıyla odabaşı gelirleri sürekli düşüyor.



Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED)  Ar-Ge’den Zafer Cengiz, STR’nin beş aylık verilerini inceledi ve İstanbul otellerinde doluluklarda yüzde 10, gelirlerinde ise ile yüzde 21’lik düşüş olduğunu saptadı. Özellikle Antalya’da ise önceki yıl başlayan odabaşı gelirlerde düşüşlerin devam ettiğini belirleyen Cengiz, saptanan bulgular hakkında şunları söylüyor:


“Beş aylık rakamlar incelendiğinde Antalya’daki otellerin gelir kaybının yüzde 27 gibi çok yüksek bir orana ulaştığı görülüyor. STR verileri kapsamında değerlendirilen 5 bin adet Antalya otellerinin odabaşı gelir ortalamalarında, reel rakamlarla 2012 yılındaki 56 Euro’dan 2013’te 51 Euro’ya düşen gelirlerin, son 5 aylık ortalamada da 35 Euro’dan 33 Euro’ya gerilemiş olduğu ortaya çıkıyor.”


Turizmin nabzını ölçmek açısından STR verilerinin önemli bir kaynak olduğuna işaret eden Cengiz, “Verileri durağan değil, önceki dönemlerle karşılaştırmalı ve dinamik olarak incelemek gerekiyor. Sadece aylık olarak incelendiğinde piyasanın seyri sağlıklı olarak ölçülemiyor. Biz de bu yılın 5 aylık verilerini geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırdık. Türkiye çapında 32 bin 466 otelin karşılaştırmalı Mayıs ayı verilerini, dört temel bölge bazında inceleyince ülke turizminin nabzını daha iyi ölçebildik” diyor.


Yeni Mesaj 


Geri Dön