17 / 04 / 2024

Otomotiv fabrikası yatırımında Eskişehir bir adım önde!

Otomotiv fabrikası yatırımında Eskişehir bir adım önde!

Otomotiv fabrikası için Eskişehir'in en uygun iki il arasından öne çıktığı bildirildi



Çin'in otomotiv üreticisi Chery ile Türkiye Distribütörü Mermerler Otomotiv ortaklığıyla Türkiye'de 512
milyon doları bulabilecek yatırımla yapılması planlanan otomotiv fabrikası için Eskişehir'in, en uygun iki il arasından öne çıktığı bildirildi.

Mermerler Otomotiv AŞ Başkan Yardımcısı Murat Mermer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'in otomotiv üreticisi Chery yetkililerinin, stratejik bir bölgede yer alması, Avrupa ve Asya'ya kapısının bulunması, üç yanın denizle çevrili olması ve Avrupa Gümrük Birliği üyeliğiyle sıfır gümrük vergisinin yanı sıra kaliteli yan sanayi üretim merkezi konumuna sahip olması nedeniyle Türkiye'de yatırım yapma kararı aldığını kaydetti.

Gelişmiş yan sanayi, kaliteli eğitim programları ve iş gücüne sahip Türkiye'nin böylesine önemli bir otomotiv yatırımına ev sahipliği yapacak olmasının büyük önem arz ettiğini anlatan Mermer, şöyle konuştu:

"Fabrikadaki ortaklık oranı için 2 alternatif mevcut. Birinci alternatif yüzde 50 Mermerler ve yüzde 50 Chery ortaklığı. İkinci alternatif ise yüzde 75 Mermerler, yüzde 25 Chery olacak. Yatırım tutarı ön fizibiliteye göre 512 milyon doları bulabilecek. Direkt fabrikada çalışacak beyaz yakalı ve mavi yakalı sayımız 2 bin 674 olacak. Taşeron firmalarla bu sayı 3 bin 726'yı, diğer hizmet sağlayanlarla da 5 bin bulacak. Fabrikamız 100 bin adet kapasitede olacak. KUKA Alman robot teknolojisiyle hem otomobil hem de hafif ticari araç üretilecek.

Üretim bandımız sabit bir modelle değil değişken modellere göre üretim gerçekleştirebilecek şekilde olacak. En son Alman teknolojileriyle otomobil ve hafif ticari aracı aynı anda üretmek mümkün."

Murat Mermer, Mermerler Otomotiv olarak 11 Kasım 2009 tarihinde Teşvik Genel Müdürlüğüne müracaat ettiklerini ve sadece yatırımın ilinin bildirmesinin beklendiğini ifade ederek, "Bu yatırım hangi ilde olursa olusun Türkiye için katma değer ve istihdam sağlayacaktır" dedi.

-"ESKİŞEHİR TEŞVİKLERİ ŞU ANDA ADAPAZARI'NDAN CAZİP"-
Beklentilerinin arasında bedelsiz yatırım yeri tahsis edilecek en az 2 bin dönüm arazinin yanı sıra o ilden arsa için tüm altyapıların hazır hale getirilmesi, 5 yıl emlak vergisi muafiyeti, özel fiyatlı elektrik ve doğal gaz, KDV ve kurumlar istisnası gibi unsurların bulunduğunu ifade eden Mermer, şunları söyledi:

"Bunun yanında inşaat harçlarından istisna, atık su muafiyeti, gelir vergisi ve stopaj muafiyeti, işverenin işçi maaşları için ödediği vergiler, düşük faizli yatırım kredisi, bu proje için verilecek özel eğitim programları gibi her
şeyi değerlendiriyoruz. Bu yatırım için Sanayi ve Ticaret odalarının vereceği destek çok önemlidir. 15 Mart gibi tüm raporlarımızı tamamlayacağız. Bu raporlar doğrultusunda hem Çin'deki Chery Yönetim Kurulu hem de Mermerler Yönetim Kurulu nihai kararı verebilecek durumda olacak."

Mermer, son değerlendirmelerinde yatırım yapılacak illeri ikiye indirdiklerini ve bunların Eskişehir ve Sakarya olduğunu anlatarak, "Daha önce İzmir, Konya, Bursa, Tekirdağ ve Kırklareli'yi aday iller olarak belirlemiştik. Yaklaşık 1 yıldır Çinliler ile süren değerlendirmenin son aşamasında Sakarya ve Eskişehir'i tespit ettik" dedi.

Kararın bu son aşamasında yer alan Eskişehir'in şansının yüzde 50 olduğunu belirten Mermer, "Ancak yerel yönetimin şirketimize yaptığı ziyaret ve önerilen Eskişehir ili teşvikleri şu anda Adapazarı'ndan cazip görünmektedir. Fakat her şey hükümetimizin bize sunacağı son teklifle sonuca ulaşacaktır" diye konuştu.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Chery kavgasında Eskişehir önde 

Mermerler Otomotiv Başkan Yardımcısı Murat Mermer, Çinli Chery ile planladıkları 512 milyon dolarlık yatırımda Eskişehir'in öne çıktığını söyledi

Çin'in otomotiv üreticisi Chery ile Türkiye Distribütörü Mermerler Otomotiv ortaklığıyla Türkiye'de 512 milyon doları bulabilecek yatırımla yapılması planlanan otomotiv fabrikası için Eskişehir, en uygun iki il arasından öne çıktı. Mermerler Otomotiv Başkan Yardımcısı Murat Mermer, son değerlendirmelerinde yatırım yapılacak illeri ikiye indirdiklerini ve bunların Eskişehir ve Sakarya olduğunu söyledi. Eskişehir'in şansının yüzde 50 olduğunu belirten Mermer "Ancak yerel yönetimin şirketimize yaptığı ziyaret ve önerilen Eskişehir ili teşvikleri şu anda Adapazarı'ndan cazip görünmektedir.

Fakat her şey hükümetimizin bize sunacağı son teklifle sonuca ulaşacaktır" diye konuştu.

Chery'nin, stratejik bir bölgede yer alması, Avrupa ve Asya'ya kapısının bulunması ve Gümrük Birliği üyeliğiyle sıfır gümrük vergisi gibi nedenlerle Türkiye'de yatırım kararı aldığını kaydetti.

YILLIK KAPASİTE 100 BİN ADET

Fabrikadaki ortaklık oranı için 2 alternatif olduğuna dikkat çeken Mermer, şunları söyledi: "Birinci alternatif yüzde 50 Mermerler ve yüzde 50 Chery ortaklığı. İkinci alternatif ise yüzde 75 Mermerler, yüzde 25 Chery olacak. Yatırım tutarı ön fizibiliteye göre 512 milyon doları bulabilecek. Direkt fabrikada çalışacak beyaz yakalı ve mavi yakalı sayımız 2 bin 674 olacak. Fabrikamız 100 bin adet kapasitede olacak. Hem otomobil hem de ticari araç üretilecek." o AA

Nerede olursa olsun değer getirir

Murat Mermer, Mermerler Otomotiv olarak 11 Kasım 2009 tarihinde Teşvik Genel Müdürlüğü'ne müracaat ettiklerini ve sadece yatırımın ilinin bildirmesinin beklendiğini ifade ederek, "Bu yatırım hangi ilde olursa olsun Türkiye için katma değer ve istihdam sağlayacaktır'' dedi. Mermer, beklentilerinin arasında bedelsiz yatırım yeri tahsis edilecek en az 2 bin dönüm arazinin yanı sıra o ilden arsa için tüm altyapıların hazır hale getirilmesi, 5 yıl emlak vergisi muafiyeti, özel fiyatlı elektrik ve doğalgaz, KDV ve kurumlar istisnası gibi unsurların olduğunu ifade etti.
Star


Geri Dön