26 / 04 / 2024

Ovit Tüneli 2017 sonunda hizmete girecek!

Ovit Tüneli 2017 sonunda hizmete girecek!

Başbakan Yıldırım: "Bu tünel, 2017'nin sonunda hizmete girecek. Ona göre hesabınızı, çalışmanızı yapın. Bir an önce artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin, milletimiz birbiriyle buluşsun, kardeşliğimiz daim olsun" dedi.



Başbakan Binali Yıldırım, Ovit Tüneli'nin 2017 sonunda hizmete gireceğini belirterek, "Ona göre hesabınızı, çalışmanızı yapın. Bir an önce artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin, milletimiz birbiriyle buluşsun, kardeşliğimiz daim olsun." dedi.


Yıldırım, Ovit Dağı'nda düzenlenen "Ovit Tüneli Işık Göründü" Töreni'nde yaptığı konuşmada, Ovit Dağı'nda muhteşem bir gün yaşadıklarını, bugün 136 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğü ana şahitlik ettiklerini söyledi.


Kuzey ve güney koridorunun en önemli arteri konumunda olan Rize-Erzurum hattındaki büyük eserde ışığı göreceklerini ifade eden Yıldırım, "Yılların özlemi, rüyası bugün gerçeğe dönüşüyor. Bu tünelin sonundaki ışık artık herkese, hepimize görünüyor, geleceğimizi aydınlatıyor. Türkiye'de ulaşım yıllar yılı hep bir dert oldu. Bitmek bilmeyen zor yollar, virajlar, dağlar, tepeler. Hangi canlar yok oldu? Hangi yuvalar söndü? Çok çektiniz. Ovit Dağı kasım ayı gelince kapanır, bir daha mayıs, hazirana kadar geçit vermez. 14 yıldır dağları deliyoruz, denizleri aşıyoruz . Yetmedi, dünyanın bir ucundan bir ucuna uçuyoruz. Bu ülkenin her bir köşesini yollarla, tünellerle, trenlerle, feribotlarla, köprülerle, kanallarla imar etmeye kararlıyız. Yeter ki siz mutlu olun, yeter ki hasret bitsin, yeter ki sizlerin yüzü gülsün." diye konuştu.


Yıldırım, Türkiye’nin geleceğini inşa etmek adına hayata geçirilen projelerin en anlamlarından birinin de bu tünel olduğunu belirtti.


Tünelin temelinin 2012 yılında "Milletin Adamı" Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde atıldığını anımsatan Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız dedi ki, '130 yıllık hasret bitsin. Rize ve Erzurum ile iki Potomya'yı bir araya getirelim. Potomya'yı, Mezopotamya ile bir araya getirecek tarihi yolculuğu başlattık. Hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.


Yıldırım, tünelin 1 milyar 140 milyon liraya mal olduğunu belirtti.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın konuşmasında "Tünelimiz 2018 yılında bitecek." dediğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, "2018'de bitecek olur mu, 2018'i bekler misiniz? Bakın, buradan müteahhitlere, yüklenicilere ve Bakanımıza açıkça söylüyorum. Bu tünel, 2017’nin sonunda hizmete girecek. Ona göre hesabınızı, çalışmanızı yapın. Bir an önce artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin, milletimiz birbiriyle buluşsun, kardeşliğimiz daim olsun." değerlendirmesinde bulundu


Yıldırım, projenin toplam uzunluğunun 17,5 kilometreyi bulduğunu, 14 kilometresi gidiş, 14 kilometresi geliş olmak üzere iki tünelin olduğunu, projede sadece iki tünelin olmadığını, kar ve çığ tünellerinin de bulunduğunu aktardı.


Başbakan Yıldırım, İyidere'ye doğru 9 tünel daha yapacaklarını, 34 kilometre yolun tamamını iki gidiş, iki geliş şeklinde inşa edeceklerini, Rize'den çıkan kişinin Erzurum'a hiç sollama yapmadan varacağını, İspir'in fasulyesinin Rize'ye daha erken geleceğini ifade etti.


 Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Yüz senelik rüyaları, yüz senelik hayalleri gerçeğe dönüştüren parti, AK Parti oldu." dedi.


Bakan Akdağ, Ovit Dağı'nda düzenlenen "Ovit Dağı Işık Göründü" töreninde yaptığı konuşmada, bugün İspir ile İkizdere'nin, Rize ile Erzurum'un buluştuğunu belirtti.


Akdağ, AK Parti olarak 2002'de yola çıktıktan bu yana gönülleri, insanları buluşturduklarını, güzel eserler ürettiklerini ifade etti.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile başlayan Ovit Tüneli'nin, ışığın göründüğü aşamaya geldiğini vurgulayan Akdağ, "İnanıyorum ki bu süratle ve azimle birbirimize en kısa sürede kavuşacağız ve böylece Rize limanları Erzurum'dan güneye kadar, güney sınırlarınıza kadar gönülleri buluşturmuş olacağız." diye konuştu. 


Akdağ, Ovit Tüneli'nin çok uzun zamandır hayal edilen bir proje olduğuna dikkati çekerek, "Yüz seneyi aşkın bir rüya. Bugün gerçek oluyor. Allah'a şükür olsun. İşte AK parti ile diğerlerini ayıran fark bu. Yüz senelik rüyaları, yüz senelik hayalleri gerçeğe dönüştüren parti, AK Parti oldu." ifadesini kullandı.


İspirli olduğunu ve Ovit Dağı'ndan defalarca geçtiğini anlatan Bakan Akdağ, şunları söyledi:


"Benim ilçem İspir. Bugün Rize'de İspir'den çok İspirli yaşıyor. Şimdi bu kardeşlerimiz birbirlerine çok kolay ulaşacak. Buradan her geçişimizde, yazın da kışın da geçsek bu muhteşem geçidin yüksek kesimlerinde sıkıntı çektik. İnşallah bu sıkıntılar son bulacak. İnşallah ülkemiz Ovit'te gördüğümüz ışık gibi aydınlık geleceğe yürüyecek."


- "İnşallah 2018'de projeyi bitireceğiz"


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise konuşmasında, Bakanlık çalışanları, müteahhit firma ve taşeron işçilerine teşekkür etti.


Arslan, 239 bin kişilik büyük bir aile olduklarını belirterek, yol göstericileri olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın hedeflere giden büyük projelere imza attıklarını ifade etti.


Bakan Arslan, 14 yıldır büyük projeleri yapma ve tamamlama sorumluluğuyla hareket ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Sayın Başbakanım denizin altından Asya ile Avrupa'yı bağlarken duyduğunuz heyecanı, duyduğunuz mutluluğu sizin yanınızda paylaşmış bir kardeşiniz olarak bugün Ovit'i, dağları delerken Karadeniz'i İç Anadolu'ya, Doğu Anadolu'ya, Güneydoğu Anadolu'ya bağlarken duyduğunuz heyecana, duyduğunuz mutluluğa şahit olmuş bir kardeşiniz olarak diyorum ki: İyi ki sizler bize yol gösteriyorsunuz. Milletimizin desteğiyle her zaman güçlü olduk. Her zaman güçlü olacağımıza inanıyorum. Sadece tüneller değil denizlerin altından bölgeleri birleştiriyorsunuz. Biz sizin ekibiniz olarak sizlere ayak uydurmaya çalışıyoruz."


"Işık Göründü Töreni"nin hayırlı olmasını dileyen Arslan, "İnşallah 2018'de projeyi bitirerek ülkenin, Rize'nin, Erzurum'un ve insanımızın hizmetine sokacağız. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.


AA


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Başbakan Binali Yıldırım, Ovit Tüneli'nin 2017 sonunda hizmete gireceğini belirterek, "Ona göre hesabınızı, çalışmanızı yapın. Bir an önce artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin, milletimiz birbiriyle buluşsun" dedi. Yıldırım, 'Ovit Tüneli Işık Göründü' töreninde yaptığı konuşmada, 136 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğü ana şahitlik ettiklerini söyledi.


14 YILDIR DAĞLARI DELİYORUZ

Yıldırım, şöyle konuştu: "Yılların özlemi, rüyası bugün gerçeğe dönüşüyor. Bu tünelin sonundaki ışık artık herkese, hepimize görünüyor, geleceğimizi aydınlatıyor. Türkiye'de ulaşım yıllar yılı hep bir dert oldu. Bitmek bilmeyen zor yollar, virajlar, dağlar, tepeler. Hangi canlar yok oldu? Hangi yuvalar söndü? Çok çektiniz. Ovit Dağı kasım ayı gelince kapanır, bir daha mayıs, hazirana kadar geçit vermez. 14 yıldır dağları deliyoruz, denizleri aşıyoruz."


1.1 MİLYARlık YATIRIM

Tünelin temelinin 2012 yılında 'Milletin Adamı' Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde atıldığını anımsatan Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız dedi ki, '130 yıllık hasret bitsin. Rize ve Erzurum ile iki Potomya'yı bir araya getirelim. Potomya'yı, Mezopotamya ile bir araya getirecek tarihi yolculuğu başlattık. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı. Yıldırım, tünelin 1 milyar 140 milyon liraya mal olduğunu belirtti. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın "Tünelimiz 2018'de bitecek" dediğini hatırlatan Yıldırım, "2018'i bekler misiniz? Bakın, buradan müteahhitlere, yüklenicilere ve Bakanımıza açıkça söylüyorum. Bu tünel, 2017’nin sonunda hizmete girecek. Ona göre hesabınızı, çalışmanızı yapın. Bir an önce artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin, milletimiz birbiriyle buluşsun" diye konuştu.


İyi ki sizler bize yol gösterdiniz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise, şunları kaydetti: "Sayın Başbakanım denizin altından Asya ile Avrupa'yı bağlarken duyduğunuz heyecanı sizin yanınızda paylaşmış bir kardeşiniz olarak bugün Ovit'i, dağları delerken Karadeniz'i İç Anadolu'ya, Doğu Anadolu'ya, Güneydoğu Anadolu'ya bağlarken duyduğunuz heyecana, duyduğunuz mutluluğa şahit olmuş bir kardeşiniz olarak diyorum ki: İyi ki sizler bize yol gösteriyorsunuz." 


VE IŞIK GÖRÜNDÜ!

 Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından beraberindeki bakanlarla tünele gitti. Hazırlanan iş makinesini kullanan Yıldırım, son delme işlemini gerçekleştirmesinin ardından Ovit Tüneli'nde ilk ışık göründü. Tünelin diğer tarafında bulunan işçiler, ellerinde Türk bayrağı ve alkışlarla Başbakan Yıldırım'ı karşıladı. İşçiler, Türk bayrağını Yıldırım'a takdim ettikten sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.


Tasarruf 90 milyona çıkacak

Ayder yaylasıyla Ovit yaylasını bağladıklarını, Doğu Anadolu ile Karadeniz'in kardeşlik bağlarını artırdıklarını, tünel hizmete girdiğinde tasarruf edileceğini anlatan Başbakan Yıldırım, "Yılda, tam 35 trilyon (milyon TL) tasarruf sağlayacağız. Yolun tamamı bittiğinde yakıt, zaman, vergilerden tasarrufumuz tam 90 milyona çıkacak. Tamamladığımızda bu Ovit Dağı Tüneli deyip geçmeyin, dünyanın ikinci büyük tüneli oluyor" dedi. 


Havanızdan geçilmez! 

Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Havalimanını da yapıyoruz, havalimanınız da olacak. Havanızdan geçilmez o zaman. Rize ile Artvin arasına denizin üzerine güzel bir havaalanı yapıyoruz. İhalesini yaptık, hayırlı uğurlu olsun. Bu illerimizdeki üretim, Karadeniz'deki limanlara ulaşacak ve dış ticaretimiz daha da büyüyecek."


Dünyada yaprak kıpırdamıyor

Yıldırım, "Türkiye hakkında laf edenler, niye yapıyorlar biliyor musunuz? Türkiye, hızlı tren, köprüler, Marmaray, Ovit Tüneli'ni yapıyor. Dünyada yaprak kıpırdamıyor, Türkiye bunları nasıl yapıyor? Kıskançlıktan ne yapacaklarını şaşırdılar. Kıskanmayın kardeşim, çalışın sizin de olsun" diye konuştu. Yıldırım, alandakilere, "Sizde bu aşk oldukça, siz Şirin biz Ferhat, dağları da deleriz, vadileri de geçeriz" diye konuştu.


Başkanımızı seçeceğiz!

Başbakan Yıldırım, vatandaşların bir konuda görüşünü almak istediğini bildirerek, şöyle dedi: "Biliyorsunuz bir süreden beri anayasa değişikliği var gündemde. Bütün partiler söz verdiler ama her biri bir tarafa çekti. Sözümüz söz. Anayasa değişikliğini de yapacağız, başkanımızı da seçeceğiz. Hazır mısınız?"


 


Akşam 


Geri Dön