17 / 04 / 2024

Özaltın Holding'in vicdanı, patlayan Köprü Barajı kapağından dolayı rahat!

Özaltın Holding'in vicdanı, patlayan Köprü Barajı kapağından dolayı rahat!

Adana'nın Kozan ilçesinde EnerjiSa için yaptıkları Köprü Barajı'nın derivasyon tüneli kapağının patlamasıyla 10 işçinin hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını belirten Özaltın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özaltın, “Vicdanım rahat



ÖZALTIN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özaltın, Adana’nın Kozan İlçesi’nde Gökçe Nehri üzerinde Sabancı Holding’e bağlı EnerjiSa için inşa ettikleri Köprü Barajı’nda meydana gelen kazayla ilgili olarak “Baraj yapmak kolay iş değil. Biz sadece Türkiye’de değil, Hindistan ve Ürdün’de de baraj yapıyoruz. Böyle bir olay ilk defa başımıza geldi. Doğal afet gibiydi. Vicdanım çok rahat çünkü inşaatla ilgili hiç bir eksiğimiz yok. İnşaat sırasında bizi denetleyen ekipler vardı. Bunun yanı sıra kullanılan malzemelerle ilgili tüm sertifikalar alınmıştı. Ancak 10 işçimizin hayatını kaybetmesi bizi çok üzdü” dedi.

Baraj inşaatlarının en zor işlerden biri olduğunu vurgulayan Nuri Özaltın, şu bilgileri verdi: “İnşaat sırasında kullandığımız tüm malzemeler çeşitli testlerden geçiyor. Bunun için denetim ekipleri kuruluyor. Kullanılan beton laboratuvarda en ince ayrıntılarına kadar test ediliyor. Tüm bu işlemler bittikten sonra baraj kapağı yapılmaya başlanıyor. Bunları yaparken de proje sahipleri bizi denetliyor. Şimdiye kadar bir çok baraj projesi içerisinde yer aldık. İlk defa böyle bir kaza yaşadık. Burada suçumuz yok. Benim vicdanım da çok rahat. Doğal afet gibiydi. Hepimiz çok üzüldük.”

Bilgi kirliliği oluştu
Baraj kapağının patlamasından sonra ortaya atılan iddialara cevap veren Nuri Özaltın, şunları dile getirdi: “Teknik bilgi sahibi olmadan bir çok yorum yapıldı. Bu yorumların çoğu asılsızdı. Bilgi kirliliği oluştu. Bir baraj kapağında çatlak olması mümkün değildir. Teknik açıdan böyle bir şey olamaz. Burada sızıntı dahi meydana gelmez.’’

Zarar tespit devam ediyor
Kazanın meydana geldiği barajda sigorta şirketinin çalışmalarının devam ettiğini anlatan Nuri Özaltın, şöyle konuştu: “Zarar tespit çalışmaları bittikten ve adli makamlar incelemelerini tamamladıktan sonra her şey daha net bir şekilde ortaya çıkacak. Biz de bundan sonra yolumuzu çizeceğiz. Zararın ne kadar olduğunu söylemek çok zor. Ancak burada önemli olan eksik ve hatalı bir işin olup olmamasıdır. Kendimize güveniyorum baraj inşaatında eksiğimiz yoktu.”

Özaltın: 10’a yakın barajda görev aldık

Özaltın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özaltın, şunları söyledi: “Bugüne kadar 10’a yakın baraj projesinde inşaat hizmeti verdik. Cindere Barajı, Beydağ Barajı, Kiğı Barajı, Ürdün’de Al-Wehdah Barajı, Hindistan’da Sawalkot Barajı, Özlüce Barajı, Koçköprü Barajı ve Menge Baraj’larında böyle bir kaza yaşanmadı. En ufak bir eksik ve hatamız olmadı. Kozan’daki projeyi de en iyi şekilde bitirmek istiyoruz. Tüm tespitler tamamlandıktan sonra inşaata devam edeceğiz.”

97 milyon metreküp su vardı

ŞİRKET olarak kazadan hemen sonra tüm tedbirleri hızla aldıklarını anlatan Nuri Özaltın, “İnşaat sırasında proje sahibi EnerjiSA’nın da ekipleri denetimler yapıyordu. Büyük projeler hayata geçirilirken her türlü ihtimal üzerine çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar da tamamlanmıştı. Kazadan hemen sonra tedbirler hızla alındı. Civarda bulunan köylerdeki vatandaşlara, can kayıplarının olmaması için gerekli uyarılarda bulunuldu. Barajda 97 milyon metreküp su vardı” dedi.

Ceyhun KUBURLU/Hürriyet


Geri Dön