19 / 04 / 2024

Özbekler Tekkesi imar planında özel sağlık tesis alanı olacak!

Özbekler Tekkesi imar planında özel sağlık tesis alanı olacak!

Üsküdar Sultantepe'deki Özbekler Tekkesi için koruma amaçlı imar planı değişikliği yapılacak. Özel Sağlık Tesis Alanı+Park+Sosyal Tesis Alanı olarak talep edilen alanda Özbekler Tekkesi de restore edilecek...




İstanbul Üsküdar'da Hacı Hesna Hatun Mahallesi'nde yer alan Özbekler Tekkesi için koruma amaçlı imar planı değişikliği yapılması gündemde. Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü İstanbul 6 Numaralı KVKBK Müdürlüğü tarafından teklif geldi.


Hüseyin Avni Paşa Korusu'nun hemen yanında yer alan Özbekler Tekkesi için, Özel Sağlık Tesis Alanı+Park+Sosyal Tesis Alanı olarak imar planı hazırlanacak. Özbekler Tekkesi'nde de restorasyon çalışmaları yapılacak.


Özbekler Tekkesi imar planında özel sağlık tesis alanı olacak!



Özbekler Tekkesi


Tekke 1752-1753 yılında Maraş Valisi Abdullah Paşa tarafından Orta Asya'dan İstanbul'a gelen Nakşibendî tarikatına mensup dervişler için kurulmuştur. Çeşitli dönemlerde yapılan eklentilerle günümüze ulaşmıştır.Yapı L şeklinde bir plana sahip ve. haremlik, selamlık, mutfak, derviş odaları, mescit ve tevhidhaneden oluşmaktadır. Yapının alt katı moloz taş örgülü, üst katları ise tamamen ahşap olarak inşa edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan Özbekler Tekkesi, Kurtuluş Savaşı yıllarında ise Özbekler Tekkesi, Anadolu'ya asker ve cephane göndermede gizli bir üs ve hastane olarak hizmet verdi. Milli Mücadele yanlısı aydınlarının, askerlerin buluşma yeriydi.



Gülcihan YELKENCİ/Emlakkulisi.com


Geri Dön