20 / 04 / 2024

Özel Emlakçılık Kanunu ihtiyacı devam ediyor!

Özel Emlakçılık Kanunu ihtiyacı devam ediyor!

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile ilgili yaptığı açıklamada, Özel Emlakçılık Kanunu ihtiyacının devam ettiğini söyledi.



5 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve daha sonra üç kez revize edilen “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” tüketicinin mağduriyetini önleyemediği gibi emlakçılık sektöründeki haksız rekabette de caydırıcılık sağlayamadı.

Fakat Ticaret Bakanlığı; İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi (İSTEB) tarafından iptali talep edilen dört maddenin üçünde işaret edilen biçimde düzeltmeler gerçekleştirmişti. Buna rağmen çok kapsamlı bir "Özel Emlakçılık Kanunu"na olan ihtiyaç sürüyor.

Özel Emlakçılık Kanunu ihtiyacı devam ediyor!

İSTEB'e göre, bu kanunla ilgili olaraj tasarı hazırlanırken mutlaka bir ortak akıl platformu oluşturulmalı ve dünyadaki başarılı örnekler masaya yatırılmalı.

İSTEB gibi kurumsal yapısı olan, piyasada kabul gören, resmi uzman ve saygın emlakçıların bulunduğu kurumlardan mutlaka tasarı hakkında görüş talep edilmeli.

Özel Emlakçılık Kanunu ihtiyacı devam ediyor!

Emlakçının “kim” olduğu, emlakçılık standartlarının meydana getirilmesi, işleyen bir Denetim Sistemi'nin kurulması ve tabiki bunlara uymayan emlakçılara ise caydırıcı yaptırımların konması ve işler duruma getirilmesi sektörün en acil ihtiyaçarı arasında yer alıyor.

İSTEB İstanbul Emlak Brokerları İşletme Kulübü Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "İyi hazırlanmış kapsamlı ve hukuki dayanakları olan “Emlakçılık Kanun Tasarısı” hazırlıklarına acilen başlanmalıdır" şeklinde konuştu.

Özel Emlakçılık Kanunu ihtiyacı devam ediyor!

Özcan sözlerine şu şekilde devam etti:" Emlakçılık Sektöründe kısmen kontrolsüz gelişen piyasa şartlarını disipline edebilmek tüketici ile yatırımcı ve/veya mülk sahibi arasında şeffaf denetlenebilir belgelendirilebilecek ilişkilerin tarafların mağduriyetine yol açmayan kanuni ve etik ticaretin gerçekleştirilmesi, ancak böyle dikkatle hazırlanan tasarının TBMM'since kabulu ile mümkün olacaktır.”

Türkiye'de hızla kaosuyla gelişen emlak satınalma kiralama piyasasının Özel Emlakçılık Kanunu'na kavuşması tüm taraflar tarafından bekleniyor.

Yetki belgesi alan emlakçılara kritik uyarı!


Geri Dön