29 / 03 / 2024

Emlakçılık kanunu çıktı mı?

Emlakçılık kanunu çıktı mı?

Emlakçılık kanunu olan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeli Taslağı" yayınlandı. Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek..



Emlakçılık kanunu olan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" için taslak metin yayınlandı. Yönetmeliğin kapsadığı esaslar şu şekilde sıralanıyor:

 

- Taşınmaz alım satımı ve kiralanmasına aracılık eden gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetler, 

- Yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaline ilişkin usul ve esaslar,

- Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden işletmelerde aranan şartları, bu işletmelerin faaliyetlerine ilişkin yükümlülükler,

- Bakanlık, yetkili idareler ile ilgili diğer kurum ve kuruluşların taşınmaz ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklar.

Yönetmelik gereğince, taşınmaz ticaretiyle iştigal edilebilmesi için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına yetki belgesinin düzenlenmesi gerekiyor. 

 

Taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilecek kişiler ve yetki belgesi


Taşınmaz ticareti, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılıyor.

Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından veriliyor, yenileniyor ve iptal ediliyor.

Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenir ve devredilemiyor.

Yetki belgesinin geçerlilik süresi beş yıl ile kısıtlanıyor. Yetki belgesinin işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılması gerekiyor.

 

Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar


(1) İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için;

 

a) 12 nci maddede belirtilen şartların taşınması,

b) Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olunması,

c) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,

ç) Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün;

1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,
2) En az lise mezunu olması,

3) Mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması,

4) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması,

5) Konkordato ilan etmemiş olması,

6) Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması, gerekir.

 

(2) Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esasları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim, Bakanlık veya Bakanlıkça uygun görülen üniversite, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından verilir.

 


Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı tam metni için tıklayın.
 


Geri Dön