25 / 04 / 2024

Pak Oran'da TOKİ ile 210 milyon TL'lik hesap kapandı!

Pak Oran'da TOKİ ile 210 milyon TL'lik hesap kapandı!

MESA ve Aktürk, Ankara'da gerçekleştirdikleri Park Oran projesinde, 210 milyon TL ödeyerek TOKİ ile defteri kapattı
 



Konut ve inşa piyasasının lider şirketlerinden MESA ve Aktürk, Ankara'da TOKİ'ye ait eski TBMM lojmanları arsası üzerine inşa ettikleri Park Oran projesinde, 210 milyon TL ödeyerek  TOKİ  ile defteri kapattı.
 
Bu rakam şimdiye kadar TOKİ' ve iştiraki Emlak Konut GYO'ya ait arsalar üzerinde yapılan projelerde tek kalemde yapılan en büyük ödeme oldu.
 
Eski TBMM lojmanları üzerine inşa edilen projenin hikayesi 2002 yılına dayanıyor. 2002 yılında AKP'nin iktidara gelmesi ile birlikte, AKP milletvekillerinin dikkat çekmemesi için, alınan kararla lojmanlar kullanılmaktan vazgeçilmişti. Kısa sürede metruk hale gelen lojmanlar Maliye Bakanlığı tarafından satışa çıkarılmıştı. Satış sürecinde Türkiye'de hiçbir grubun gücü yetmeyeceği için, lojmanların ticaret merkezine dönüştürülmesine ve ticaret merkezinin bağımsız üniteler şeklinde satılmasına karar verilmişi.
 
Dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yakından takip ettiği proje 2 yıl sürmüş ve istenilen satış rakamına ulaşılamamıştı. Daha sonra lojmanlar TOKİ'ye devredilmiş. TOKİ'de burayı ihaleye çıkartmıştı.
 
146 bin metrekare alanlı arsanın ihalesine MESA-Aktürk ve Emlak Pazarlama kazanmıştı. 27 Aralık 2006'da imzalanan anlaşma çerçevesinde ortak girişim grubu 638 milyon TL ciro ve 304 milyon 500 bin TL ise hasılat payı taahhüt etmişti.
 
Proje 2007'de satışa çıkarılmıştı. Ardından açılan davalar nedeniyle projenin inşaatı yavaş ilerlemiş ve satışlarda istenilen başarı yakalanamamıştı. Bunun üzerine MESA ve Aktürk Yapı çareyi TOKİ'ye idare payını ödemekte bulmuştu. Geçtiğimiz aylarda sessiz sedasız yapılan operasyonla MESA ve Aktürk Yapı Akbank'tan 210 milyon TL kredi kullanarak, TOKİ ile dosyayı kapattı.
 
1.832 konut ve 13 bin 885 metrekare ticaret merkezinin bulunduğu Park Oran projesi, Ankara'nın “yüzük taşı” olarak kabul ediliyor ve en prestijli gayrimenkul geliştirme projeleri arasında görülüyordu.
 
İlk etabının geçtiğimiz aylarda teslim edildiği projede 31 katlı 12 ve 7 katlı 5 olmak üzere toplam 17 blok bulunuyor. Projede 93 metrekare ile 661 metrekare arasında 11 ile 6+1 arasında farklı alternatiflerin olduğu konutlar bulunuyor. Projenin 2012 yılında tamamlanması planlanıyor.
Tebernüş Kireçci

YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.


Geri Dön