28 / 03 / 2024

Pamukkale Fizik Tedavi-Rehabilitasyon Hastanesi'nin temeli bu yıl atılacak!

Pamukkale Fizik Tedavi-Rehabilitasyon Hastanesi'nin temeli bu yıl atılacak!

Denizli'de 8 yıl önce Türk-Fransız ortaklığıyla yapılması planlanan ancak bir süre sonra unutularak rafa kaldırılan "Pamukkale Kür Merkezi" projesi Pamukkale Üniversitesi 'nin (PAÜ) yatırımıyla gerçekleşecek...




Denizli'de özellikle turizm yatırımcılarını heyecanlandıran ve "Fransız Rüyası" adı verilen termal tesisin hikayesi 2005 yılında başladı. Denizli Valiliği, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile temasa geçtiği Fransa hükümeti ile Pamukkale'de termal kompleks projesi için çalışma başlattı. Bir süre sonra "Beyaz Cennet Pamukkale"de kurulması planlanan kür merkeziyle ilgili protokol, Denizli Valisi Gazi Şimşek ve Fransa'nın  Ankara  Büyükelçisi Paul Poudade tarafından imzalandı. Yaklaşık 50 milyon dolara mal olması planlanan tesisin yılda 1 milyon turisti bölgeye getireceği açıklandı. Fransa Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı Hazine ve Ekonomik Politika Genel Müdürlüğü yüzde 45, Pamukkale Termal Oteller Yatırım ve Pazarlama Anonim Şirketi (PATERO) yüzde 45, Denizli Valiliği Özel İdare Müdürlüğü'nün ise yüzde 10 oranında ortak olması planlanan tesisin taslak projesi de hazırlanarak kamuoyuna sunuldu. 

Ancak Fransızların "tesiste kullanılacak malzemeleri bizden alın" ve kendi ülkelerindeki bankalardan kredi kullanma şartı nedeniyle proje rafa kaldırılarak unutuldu.


Yeniden çiziliyor

Beyaz cenneti ve tarihi dokusunun yanında termal turizmin kentin can damarı olacağı görüşüne sahip Denizli'nin yöneticileri buna rağmen termal tesis hayalinden hiç vazgeçmedi. Bir süre önce PAÜ, bölgeye 8 yıl önce yapılması hayali kurulan termal tesisi kendilerinin yapacağını açıkladı. Kısa süre sonra ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi olarak yapılacak tesis için PAÜ'ye arazi tahsis edildi.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, termal tesisin fizibilitesinin hazır olduğunu belirterek, "Önümüzdeki hafta oradaki tüm yatırımcılar, sağlık çalışanları, Denizli Valiliği ve Denizli Belediyesi ile tekrar son durumu gözden geçireceğiz" dedi.

Termal tesis için emsal değerin de belirlendiğini işaret eden Prof. Dr. Bağcı, "26 dönümlük arazi 0.8 emsal değeri ile bize teslim edildi. Projeler çiziliyor. İnşallah önümüzdeki eğitim öğretim yılı başlamadan, temeli atacağız" diye konuştu.


Eski proje çok konuşulmuştu

2005 yılında Türk-Fransız işbirliği ile yapılacak tesis 5 katlı camdan bina olarak inşa edilecekti. Güneş enerjilerinin emilmesi, temizliği ve ışık yoğunluğuna göre renk değiştirmesi gibi çeşitli özellikleriyle farklı olacak tesisin peyzaj ve çevre düzenlemesi, tamamen bölgenin yapısı dikkate alınarak yapılacaktı. 50 milyon dolara mal olması planlanan proje, yılda 1 milyon turisti bölgeye getirecek ve dünyanın çeşitli yerlerinden tedavi amaçlı 30 bin kişinin gelmesi planlanmıştı. 


Yeni Asır Gazetesi/Ufuk Soyhan


Geri Dön