28 / 03 / 2024

Pandemi fabrika ve ofis kiralarını nasıl etkiledi? 

Pandemi fabrika ve ofis kiralarını nasıl etkiledi? 

Her sektörde değişikliklere neden olan pandemi, fabrika ve ofis kiralarını nasıl etkiledi? 



Tüm sektörleri derinden etkileyen pandemi gayrimenkul sektöründe de bazı değişikliklere neden oldu. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle beraber artan imalat sektöründeki yer ihtiyacı sebebiyle fabrika kiraları artarken evlerden çalışmaya geçilmesiyle ofis kiraları artmadı. Pandeminin yıldızı da yüzde 48'lik fiyat artışıyla müstakil konutlar oldu.

Pandemi fabrika ve ofis kiralarını nasıl etkiledi? 

Yüzde 44 oranında arttı

Pandemi öncesi ile bugünü masaya yatıran Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan konuyla ilgili olarak,  “İstanbul genelinde kiralık rezidans fiyatlarına baktığımızda son bir yılda ortalama artışının yüzde 34 seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul’da şu anda residanslar için ortalama fiyat 50-TL/m2. Rezidans kiralarında son bir yılda Ankara’da yaşanan artış yüzde 44 seviyesi ile 35-TL/m2’ye yükselirken, İzmir’de yüzde 30 artışlar 45-TL/m2 ortalamasına sahip” şeklinde konuştu.

Ofislere ilgi düşük mü?

Plaza katlarındaki artışın sınırlı kaldığına değinen Akdoğan, “Örneğin İstanbul’da 22-TL/m2 fiyat ortalaması ile son bir yılda kira artışı yüzde 27 seviyesinde oldu. Lakin önümüzdeki 6 ay için tahminler düşüşe işaret ediyor. Özellikle dövize göre kira bedellerinin gerilediğini bile ifade edebiliriz. Ankara’da ise ofis kiralarında son bir yılda yüzde 17 seviyesinde bir gerileme oldu ve kira ortalaması 23-TL/m2 seviyesine kadar düştü. İzmir’de de benzer şekilde plaza kiraları 16-TL/m2 seviyesi ile sabit kalırken, ofis kiraları sadece yüzde 10 yükselerek 24-TL/m2 ortalamasına ulaşabildi” dedi.

Pandemi fabrika ve ofis kiralarını nasıl etkiledi? 

Pandemide yıldız müstakil konutlar oldu

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle bahçeli, teraslı, havuzlu evlere ilginin oldukça arttığını söyleyen Akdoğan, “Müstakil evlerde  kira artışı son bir yılda yüzde 48 seviyesinde geçekleşerek fiyat olarak 42-TL/m2 seviyesine yükseldi.  Apartman dairelerinde ise 23-TL fiyat ortalaması ile kiralar son bir yılda yüzde 26 arttı” şeklinde konuştu.

Fabrikalara talep arttı

Hakan Akdoğan büyükşehirlerde görülen en büyük artışların kiralık fabrikalarda olmasıyla ilgili olarak ise şöyle konuştu: “Özellikle iç talepteki artış ve imalat sektöründe ek yer ihtiyacı fabrika taleplerini yükseltti. Bu açından fabrika kiraları İstanbul’da yüzde 55, Ankara’da yüzde 53 ve İzmir’de yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi.”

 

Koronavirüs kiralık ev ilanlarını nasıl etkiledi?


Geri Dön