27 / 04 / 2024

Pandemi sürecinde kiracıya tahliye davası açılabilir mi?

Pandemi sürecinde kiracıya tahliye davası açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kiramı ödemekte zorlanıyorum ve dükkanı bir başkasına devretmek istiyorum.Kiraya veren ise zaten buna yanaşmıyor. Hatta kendisinin kullanacağını ve bu nedenle tahliye davası açacağını söylüyor. Buna hakkı var mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Haziran ayının 22’sinde ilk yılı dolan kira ödediğim bir dükkanım var. İşlerim iyi gitmediği için kiralarımı ödemekte çok zorlanıyorum ve bu nedenle de dükkanı bir başkasına devretmek istiyorum. Sözleşmemizde devir yetkisi yok. Kiraya veren ise zaten buna yanaşmıyor. Hatta kendisinin kullanacağını ve bu nedenle tahliye davası açacağını söylüyor. Buna hakkı var mı? Beni hemen çıkarabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Pandemi sürecinde kiracıya tahliye davası açılabilir mi?

Haziran ayının 22’sinde ilk yılı dolan kira ödediğim bir dükkanım var. İşlerim iyi gitmediği için kiralarımı ödemekte çok zorlanıyorum ve bu nedenle de dükkanı bir başkasına devretmek istiyorum. Sözleşmemizde devir yetkisi yok. Kiraya veren ise zaten buna yanaşmıyor. Hatta kendisinin kullanacağını ve bu nedenle tahliye davası açacağını söylüyor. Buna hakkı var mı? Beni hemen çıkarabilir mi? V.K.

*****

Okuyucum bir işyerinde kiracı. Kiracının görevi, süresinde kiraları ödemek, kiralananı amacına uygun kullanmak. Kiraya verenin görevi ise kiralananı amacına uygun kiracıya teslim ile bu şekilde muhafazasını sağlamak. Görüldüğü gibi kiracının kendiliğinden dilediği birine devir yetkisi yok. Kiracı, kiralama amacına uygun olarak kullanacak, bir gün sözleşmeyi feshederse şartlarına uygun olarak feshedecek ve mutad yıpranmalar dışında yine hasarsız olarak kiraya verene teslim edecek.

Şimdi okuyucumun sorduğu soruların yanıtı zaten bu açıklamalarımın içinde var. Birincisi; kiracıya devir hakkı tanınmayan hallerde kiracı kendiliğinden bu yeri birilerine devredemez. Okuyucumun ifadesinde sözleşmede kendisine devir hakkı verilmediği açıklaması var. Bu durumda birilerine devredemeyecek. İkincisi; kira sözleşmesini feshedip, kiralayana teslim edecek ama hukuki ihtilaf doğmaması için feshi haziran ayı başında yapacaktı. Zira fesihler dönem sonu gelmeden en az 15 gün önce ve dönem sonu itibarıyla yapılabilir.

Arada bir yerde yapıldığında kiraya verenin tazminat talep hakkı doğar. Üçüncüsü; kiraya veren hemen çıkarabilir mi? Hemen derken ne kadar sürenin kastedildiğini bilmiyorum ama genel anlamı ile öyle üç beş gün içinde hatta üç beş hafta içinde kiracıyı hukuki yollarla çıkarmak pek mümkün değil. Kiraya veren de ihtiyacı olduğu iddiası ile dava açacağı hallerde, dönem sonunu yani haziran ayını bekleyecek.

Şayet kira ödemelerinde aksama olursa, okuyucuma 30 gün içinde ödemesi için ihtar gönderecek. 30 gün içinde ödenmezse 31'inci gün tahliye davası açacak. Bu davada da sonuç 1 yıl içinde alınmış olacak. Durum bu. Tabii benim her zamanki önerim, bir ihtilafa girmeden kiraya verenle anlaşarak, en uygun şartları sağlamak ve öylece tahliyeyi gerçekleştirmektir.


Geri Dön