26 / 04 / 2024

Panora GYO hisseleri 4,59 TL'ye geriledi!

Panora GYO hisseleri 4,59 TL'ye geriledi!

Panora GYO, 4.70 TL’den halka açtığı hisseleri ‘Prim yapmazsa 3 ay sonra 4.76 TL’den alırım’ dedi. 3 ay dolarken hisseler 4.59 TL’ye geriledi. Yatırımcı kararsız, yönetim gergin...



Bünyesinde Panora Alışveriş Merkezi’ni de bulunduran Panora Gayrimenkul Ortaklığı geçtiğimiz Mayıs ayında hisselerinin yüzde 25’ini halka arz etti. Dağıtılabilir kârının en az yüzde 75’ini temettü olarak dağıtma garantisiyle halka açılan Panora GYO ayrıca 4.70 liradan satılan hisseleri 4.76 liradan 3 ay içinde geri alım garantisi de verdi.


İşte bu garanti bugünlerde hem Panora’ya yatırım yapanların hem de Panora’nın sahiplerinin beklemeye geçmesine neden oldu. FED’in Eylül ayında tahvil alım programını kısacağına yönelik beklentiler son 6 haftadır piyasaları meşgul ediyor, borsaları baskılıyor.


Sözümüz söz, alırız


Özellikle Gezi Parkı’nda başlayan ve Ankara’da da büyüyen protestolar nedeniyle perakende sektörünün sıkıntı çekmesi, akabinde kurlardaki sıçrama yüzünden AVM kiracılarının zor günler yaşaması gibi nedenler de Panora GYO hisselerinin beklenen performansı göstermesini engelledi.


Yatırımcıya verilen 3 ayın bitmesine çok az bir süre kala iki tarafta da stresli günler başladı. Panora’nın ortakları, “Şu anda hisselerin yüzde 90’ı ilk yatırımcıda. Çok büyük dalgalanma olmadı ama sonuçta istenen rakamlar yakalanamazsa yatırımcının kafasında soru işaretleri oluşur. Yatırımcıya bir garanti verdik. Sözümüz söz, geri gelenleri alacağız” derken yatırımcıların doğru bir yatırım yapıp yapmadıklarını tartışmaya başladıkları ifade ediliyor. Pek çok yatırımcının şirketi arayarak geri verme opsiyonunu sorduğu öğrenildi.


Zaten yükselişe geçer


Panora’nın Borsa’ya açılma modeli, ÖZAK GYO’dan sonra primli olarak geri alım taahhütlü ikinci örnek olmuştu.


Hisseler halen BIST’de 4.59 TL’lik fiyattan işlem görüyor. Yani yatırımcı aleyhine yüzde 3.7’lik bir dezavantaj var. Borsa uzmanları “Eğer beklenen prim olmazsa yatırımcı hissesini geri verir, parasını alır. Ancak şu da bir gerçek ki 4.76’lık alım garantisini duyan diğer yatırımcılar da Borsa’dan bu hisseye talep yaratabilir. Dolayısıyla fiyat yavaş yavaş zaten geri alım seviyesine yaklaşır” dediler.


102.25 milyon TL büyüklüğündeki Panora GYO halka arzına 283.6 milyon TL talep gelmişti.  Ankara  merkezli şirketin halka arzı 80 ilden talep yaratma başarısı gösterirken Ankara İstanbul’u solladı. Toplam talebin yüzde 32’si Ankara’dan,yüzde 27’si İstanbul’dan geldi.


Panora GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sacit Güran, “53 ortaklı bir şirketten 5 binin üzerinde ortağa sahip bir şirket haline gelmenin heyecanını yaşıyoruz. Borsanın en yüksek oranda nakit kâr payı dağıtma taahhüdü veren şirketi olarak Borsa İstanbul’da işlem göreceğiz” demişti.


Panora’nın ünlü ortakları var 2012 kira geliri 40 milyon lira


PANORA’NIN portföyündeki Panora AVM’nin ünlü ortakları var. Bu ortaklar arasında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, CHP’den Meclis’e giden Ankara Ticaret Odası eski Başkanı Sinan Aygün, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Murat Akyüz, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Salih Bezci’nin yanısıra Bekir Arar, Zekeria Fındıkoğlu, Osman Tokur, Haldun Hakçı, İsmet Kılıç, Ahmet Ünsal, Mustafa Ünsal, Mehmet Sacit Güran gibi isimler bulunuyor.

 

10 Aralık 2007’de kapılarını açan alışveriş merkezinin 53 ortağı bulunuyor. Merkez 189 bin metrekare inşaat alanına, 86 bin metrekare kiralanabilir alana sahip. Panora AVM, geçen yıl 48.8 milyon lira gelir elde etti. Bu gelirin 40 milyon lirası kiradan geldi. Panora’nın 2012 yılında doluluk oranı yüzde 97 oldu.


Necla Dalan/Vatan Gazetesi



Geri Dön