25 / 04 / 2024

Papa Jones, dövizle kira yüzünden Anadolu'ya giremiyor!

Papa Jones, dövizle kira yüzünden Anadolu'ya giremiyor!

ABD'li pizza zinciri Papa Jones'un Türkiye CEO'su Cem Erkişi, "Anadolu'da para kazanmak için AVM'ye girmek şart ama dövizle kira aldıkları için orada mağaza açamıyoruz" dedi



AVM'lerdeki dövizle kiralama sistemine markaların tepkisi sürerken uluslararası firmalar da kr-zarar dengesini bozmamak için büyükşehirlerde AVM'ler yerine cadde mağazalarına yöneliyor. ABD'li 3. büyük pizza zinciri Papa Jones'un Türkiye CEO'su Cem Erkişi, AVM'lerdeki dövizle kiralamanın kr-zarar dengesini sarstığını bu yüzden TL ile kiralayabildikleri cadde mağazalarını tercih ettiklerini söyledi. "Vergimizi, tedarikçilere ödememizi, satışlarımızı hep TL üzerinden yaparken kr-zarar cetvelinde kiranın dövizle olması büyüme planının önüne geçiyor. AVM'lerdeki aşırı sirkülasyonun en büyük nedenlerinden biri de bu" diyen Erkişi, bu yüzden büyükşehirlerde mağaza açmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Erkişi, TL ile kiralama yapıldığı taktirde hiç düşünmeden Anadolu'ya yayılacaklarını dile getiriyor.

İSTİHDAMA BALTA VURUYOR

Özellikle Anadolu'da para kazanmak için AVM'lerde mağaza açmak gerektiğini ancak oradaki AVM'lerin de dövizle kiralama yaptığını dile getiren Erkişi, "Kiralar arttıkça AVM'deki markalar da mağazalarına kilit vuruyor. Mağazalarını kapatmayanlar ise maliyet riskinden işçi çıkararak kurtulmaya çalışıyor. Dövizle kiralama istihdama balta vuruyor. Hesaplarımızı yaptık, yüksek maliyetinden dolayı Anadolu'da AVM açmak zarar ettireceği için Anadolu'ya gitmiyoruz" dedi. 2015'e kadar 10 olan mağaza sayısını 100'e çıkarmayı planladıklarını vurgulayan Erkişi, "Açacağımız mağazaların en fazla yüzde 5'i AVM'lerde olacak" dedi.

Kirayı karşılamak için eleman çıkarıyorlar

İKİ yıl içinde 50 mağazaya çıkarak yaklaşık 800 kişiye istihdam sağlayacaklarının altını çizen Erkişi, "AVM'lerde mağaza açsaydık bu rakamı yarı yarıya azaltmak zorunda kalırdık. Zaten pek çok mağaza kirayı karşılamak için işten eleman çıkarıyor" dedi. Bu arada uluslararası denetimlerden yüzde 97.5 gibi yüksek bir puanla geçen Doruk Un, Olmuksa, Apikoğlu ve Bahçıvan'a uluslararası tedarik yolunun da açıldığını dile getiren Erkişi, "Bu firmalar Papa Jones'un uluslararası tedariğini yapabilecekler. İlerleyen dönemlerde Türkiye markanın ihracat üssü olacak. Bu açıdan bakıldığında hem yabancı yatırımcının ekonomiye katkısı hem de ekstra istihdam için TL ile ticaret en doğru alışveriş yöntemi" dedi.
Sabah/Pınar Çelik


Geri Dön