20 / 04 / 2024

Parmakkapı Kadıasker Mehmet Efendi Camii'nin inşaatı 1,5 yıldır duruyor!

Parmakkapı Kadıasker Mehmet Efendi Camii'nin inşaatı 1,5 yıldır duruyor!

İstanbul Fatih ilçesinde bulunan ve depreme dayanıklı olmadığı iddiasıyla yıkılan Parmakkapı Kadıasker Mehmet Efendi Camii'nin inşaatının eski yapı çalıntılarına rastlandığı iddiasıyla 1.5 yıldır yapılmadığı odaya çıktı.



Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılan cami, eski yapı kalıntılarına rastlandığı iddiasıyla 15 yıldır yapılmıyor İstanbul 4. Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, temelde eski  kalıntıları bulunmasından ötürü yeni cami inşaatına onay vermedi. Boş duran  cami arsası, yerine yapılacak olan yeni camii bekliyor. 


İstanbul cami inşasına onay vermiyor


 İstanbul Fatih ilçesinde bulunan ve depreme dayanıklı olmadığı iddiasıyla yıkılan Parmakkapı Kadıasker Mehmet Efendi Camii'nin inşaatının eski yapı Çalıntılarına rastlandığı iddiasıyla 1.5 yıldır yapılmadığı odaya çıktı. 


KADIASKER MEHMET EFENDİ'NİN TÜRBESİ 


16.yüzyılın başında Kadı Asker Mehmet I Efendi tarafından kendi adına yaptırılan cami, İstanbul Teknik Üniversitesinden alınan rapor ve 21 Mart 2013 tarihinde İstanbul 4. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda alman karar doğrultusunda yıkıldı. Fatih Belediyesi caminin yeniden yapılması için harekete geçti ve 17,18,19 ve 32 parseller birleştirilerek yeni caminin projesi İstanbul 4. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna sunuldu. Kurul; projeye onay verebilmek için temel araştırma kazısı istedi ve yapılan kazılar sonucu bir temel kalıntıları dizisi ortaya çıktı. 


Ortaya çıkan temeller kimilerine göre kilise temelleri, kimilerine göre Kadı Asker Mehmet Efendinin yaptırdığı cami-/ inin temelleri, kimilerine göre ise Yeniçeri Ağası Mustafa Ağanın yaptırdığı camii temelleri olduğu ifade edildi. 


İstanbul 4. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, temelde eski yapı kalıntıları bulunmasından ötürü yeni cami inşaatına bir türlü onay vermedi. 


"EZAN SESİ İŞİTEMEZ OLDUK"


Mahalle sakinleri camilerinin bir an önce hizmete girmesini talep ederken, uzun süredir ezan sesi işitemediklerinden  ve camide ibadetlerini gerçekleştiremediklerinden şikâyetçi. Cami cemaati tarafından Kültür Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığıma sunulan dilekçede; "Mahalle sakinleri olarak camimizin bir an önce hizmete girmediğinden cemaat olarak rahatsızlık duymakta ve ibadetimizi yerine getirmekte horlanıyoruz. 


Mevcut camimizin projelerinin onaylanmaması da ayrı bir sorun teşkil etmektedir. Camimiz yıkılalı iki yılı geçmiş ve üçüncü yıla girmiştir. Uzun süredir ne ezan sesi işitebiliyoruz ne de yaşlılar olarak rahat bir şekilde ibadetimizi yapabiliyoruz. Bir an evvel camimizin ibadete açılmasını istiyoruz" denildi. İstanbul 4. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, konuyla ilgili yazılı sorularımızı cevaplamaktan kaçındı. 


Yeni Akit 


Geri Dön