28 / 03 / 2024

Paşa Karadeniz: Emlak GYO modeli ile dönüşüm hızlanır!

Paşa Karadeniz: Emlak GYO modeli ile dönüşüm hızlanır!

Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, kentsel dönüşümle ilgili sıkıntıları ortadan kaldırabilecek bir öneri sundu. Merkezin kullanıma açılması gerektiğini söyleyen Paşa Karadeniz, “Emlak GYO modeli ile dönüşüm hızlanır" dedi




Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, İstanbul’da yapılacak kentsel dönüşümle ilgili sıkıntıları ortadan kaldırabilecek bir öneri sundu. İstanbul’un kuzeyine açılmak yerine kentsel dönüşümle kent merkezlerinde arazi geliştirecek modellere ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Karadeniz, devletin bunu Emlak Konut modelini uygulayarak, müteahhide hazır bir arsa ve arkasında devlet garantisi sunarak yapabileceğini anlattı. “Birçok insanın yaşadığı ev neredeyse başına yıkılacak. İnsanlara düzgün yaşam sağlayacak projelerin sunulup bunların uygulanması lazım. Diğer türlü müteahhitler sitelerle görüşüyor ancak bitmeyen beklentiler nedeniyle bu sitelerin dönüştürülmesi mümkün olmuyor” diyen Karadeniz, şehir merkezinde arazi bulamadıkları için artık İstanbul’un havasını besleyen İstanbul’un kuzeyine yapılaşmanın kaydığını ifade etti. Karadeniz, “Halbuki kent merkezlerinde devletin belirleyeceği sistemle kentsel dönüşüm yapılırsa milyonlarca metrekare arazi elde edilebilir. Bu başarıldığı takdirde hem kent sağlıksız yapılardan kurtulup güzelleşecek, hem de inşaat sektörü ivme kazanacaktır” diye konuştu. 


Kamunun bütçe ayırmasına gerek yok 


“Dönüşüm için 400-500 milyar dolarlık bir bütçeden bahsediliyor. Halbuki kamunun buna bütçe ayırmasına da gerek yok. Sadece net bir irade ortaya koyacak. Bu da çok geciktirilmeden yapılmalı" diyen Karadeniz şöyle konuştu: “Çünkü hala mahalle arasında tekil tekil yeni binalar yapılıyor. Bu yapı riskli sayılmayacağı için yıkamacaksınız. Bu da aynı zamanda önümüzdeki 50 yıl boyunca dönüştürülmeyen bir bölge anlamına geliyor.” Şu anda İstanbul'da birçok projenin yüzde 30-40’nın yabancılara satıldığını ifade eden Paşa Karadeniz, “Bu büyük bir ihracat aslında. Bizler 20-30 milyon dolarlık satış yaparak Türkiye’ye 3-4 yıl kimsenin çıkamayacağı büyük bir kaynak sağlıyoruz. Bu da borsa gibi sıcak para kaynaklarına göre çok güvenilir bir sermaye girişi” dedi. 


Araziler öyle değerlendi ki istense de kötü proje olmaz 


Artan arazi fiyatları, bu alanlara yapılacak projelerin kalitesini de artırdı. Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, son yıllarda birkaç firmanın dışında sektörden düzgün projeler çıktığını söyledi. Karadeniz, “Çünkü araziler çok değerlendi. Kötü bir proje yapılmasına artık ne arazi sahibi nede alan kişi izin vermiyor. Aksi taktirde proje satılmıyor, üreticinin elinde kalıyor” diye konuştu. Dolayısıyla bugün müteahhidi yönlendiren tüketicinin bilinci ve arsa sahibinin bilinci olduğunu dile getiren Karadeniz, “Planlama ayağı da doğru olduğu sürece güzel işleyen bir süreç oluyor” diye konuştu.




Leyla İlhan/Dünya


Geri Dön