19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı mı?

Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı mı?

Batman Çağdaş Gazetesi'nin köşe yazarı Hasan Göker bugün köşesinde "kentsel dönüşüm hızlandırılmalı mı?" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..



Türkiye'de “kentsel dönüşüm” kentlerde oluşan çarpık yapılaşmaların fiziksel ve sosyal bozulmaların çevre düzenlemelerin çözümü olarak görülmektedir.


“Kentsel Dönüşüm” kavramı kentsel planlamanın önemli bir enstrümanı olarak ön plana çıkmıştır.

Kentsel dönüşüm projeleri öncelikle sorunlu şehirler için acil ihtiyaçtır.


Kentsel dönüşüm politikaları kentlilerin sağlıklı, kaliteli ve dengeli bir çevrede yaşamalarını amaçlamaktadır.


Özellikle büyük kentlerimiz aşırı nüfus yığılmaları, düzensiz ve çarpık yapılaşmalarla, yanlış yer seçimleriyle karşı karşıyadır.


Bu tip olumsuzlukların önüne geçmek ve mevcut olumsuzlukları ortadan kaldırmak daha sağlıklı, düzenli ve yaşanabilir kentler meydana getirmek için kentsel dönüşüm projeleri üretilmektedir.


Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin etkisiyle değişen dünyada kentler, kendilerini fiziksel sınırlarının ötesinde dünyaya anlatmak gereği duymaktadırlar. Bu doğrultuda, son yıllarda ülkemizde de dünyada olduğu gibi “kentsel dönüşüm” adı altında kentsel yenileme faaliyetleri olmaktadır. Böylece, kentsel dönüşüm yapıldığında işlevsiz alanlar yenilenmiş, eski-yeni uyumu sağlanmış, plansız gelişen kent parçaları belli bir düzen içerisinde kontrol altına alınıp yeniden oluşturulması amaçlanmaktadır.

Kentlerde sorunlu olarak görülen bölgeler yeniden düzenlenerek, kente farklı bir hava getirilecek bu bölgeler canlandırılacak çağdaş ve soylu bir görünüm kazanacaktır.


Batman’ın da gelişimi açısından kısa sürede ‘kentsel dönüşüm’ hızlanmalıdır.


Şirinevler, Cumhuriyet, Yeni Mahalle, Sağlık, Ziya Gökalp, Meydan ve İluh gibi semtlerde ‘kentsel dönüşüm’ başlarsa yeni bir Batman olur.


Halkın beklentisi rutin çalışmaların dışına çıkmak.


Bu çalışmalardan biri de kentsel dönüşüm olmalı…


Batman Çağdaş 


Geri Dön