18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde engeller kaldırılmalı!

Kentsel dönüşümde engeller kaldırılmalı!

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, deprem ve kentsel dönüşümle ilgili olarak, "Deprem gerçeğine karşı, kentsel dönüşümü can ve mal kaybının çaresi olarak görüyorsak, bu çareyi ortaya koymakta hiçbir gecikme, mazeret ve tereddüt olmamalıdır" dedi. 



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, afet riski kapsamındaki riskli yapı stokunun dönüştürülmesi için bazı yasal ve yapısal sorunların giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kentsel dönüşüm ve depremle ilgili açıklamalar yapan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "Deprem gerçeğine karşı, kentsel dönüşümü can ve mal kaybının çaresi olarak görüyorsak, bu çareyi ortaya koymakta hiçbir gecikme, mazeret ve tereddüt olmamalıdır. Yeni kentsel dönüşüm alanlarında, öncelikli olarak yeni yapı ruhsatları aşamasında yapılacak yapının veya dönüşümün önceden belirlenen risk haritası içerisinde olup olmadığına bakılarak, yapıların ruhsatlandırılması ve iskana açılması gerek" diye konuştu.  Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Tellioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'de yaşanan deprem felaketinin tüm Türkiye'yi derinden üzdüğünü, depremin engellenemeyeceğini fakat önlem alınması noktasında yapılabilecek çok iş olduğuna dikkat çekti. 

Depremin bazı coğrafyaların kaçınılmaz gerçeği olduğuna vurgu yapan Tellioğlu, şunları kaydetti:

"Ancak bu gerçeği kabul etmek dışında deprem riskine karşı Türkiye'de tespit edilen deprem bölgelerinde ve öncelikli olarak fay hattı üzerinde bulunan 14 ilimizi kapsayan, 1.dereceden deprem riski taşıyan illerimizde acil olarak deprem haritası ve yapı envanteri hazırlanması ve çıkarılması, bu çalışmalar devletimiz tarafından yapılmış ise deprem riski bölge haritaları ve riskli yapı envanterinde bulunan tüm alanların hızla boşaltılması, riskli yapıların yıkılması, bugünden sonra yaşanacak can ve mal kaybı riskinin ortadan kaldırılması en büyük temennimizdir."

Dönüşüm kapsamında yasal, yapısal iş ve işlemlerin netleştirilmesi ve hızlandırılması gerektiğine dikkat çeken Tellioğlu, imar planlarından, müteahhitlerin doğru sınıflandırılamamasından kaynaklı sorunların giderilmesi gerektiğini belirtti. 

Yine emsal yetersizliği nedeniyle dönüştürülemeyen bölgelerde kentsel taşıma rezerv yapı alanları oluşturarak, kentsel dönüşüme hız kazandırılmasının gerektiğini dile getiren Tellioğlu, şöyle konuştu: 

"Deprem gerçeğine karşı, kentsel dönüşümü can ve mal kaybının çaresi olarak görüyorsak, bu çareyi ortaya koymakta hiçbir gecikme, mazeret ve tereddüt olmamalıdır. Bu konuda yürürlükte bulunan tüm yasal düzenlemeler, zorlaştıran değil, işin kalitesinden ve denetim disiplininden taviz vermeden kolaylaştıran sistem içerisinde uygulanabilir şartlarda yeniden düzenlenmelidir. Yaşanan depremleri ve neticelerini siyasi ranta tahvil etmek isteyenlerin gayriciddi yaklaşımları kabul edilemez. Zaman, yaraları birlikte sarma zamanıdır. Tekrar yaşanabilecek acılara, can ve mal kayıplarına önlem olacak çözüm yollarını ortaya hep birlikte koyma zamanıdır. Hükümetimizin öncelikli olarak ülkemizde yaşanabilecek tüm doğal afetleri ve sonuçlarını bertaraf edebilecek bir Bakanlık veya müstakil bir kurum ihdas edilmesi son derece önemlidir."

Mahir Kaplan: Kentsel dönüşüm acilen yapılmalı!


Geri Dön