25 / 04 / 2024

Pembe salyangozlar Bebek Parkı'na geldi

Pembe salyangozlar Bebek Parkı'na geldi

1993'te yavaş yaşamı hatırlatmak üzere Milano'dan yola koyulan pembe salyangozlar, 18 yıl sonra İstanbul'a ulaştı. Yavaş yaşam konsepti 1990 'lı yıllarda kent yaşamının baş döndüren temposuna bir tepki olarak ortaya çıkmıştı



Bugünse felsefeyi benimseyenler, teknolojiyle bağları koparmadan, kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin, çevrenin korunduğu daha sakin bir yaşam tarzını ön plana çıkarmaya çalışıyor.

1993 'te Milano 'da kendilerine ‘Cracking Art Group ' adını veren bir grup sanatçı da bu hareketin simgelediği salyangozlardan oluşan bir sergi düzenlemişti. Bu pembe salyangozlar bugüne dek İtalya 'dan başlayarak Fransa, Belçika, ABD gibi birçok ülkeyi dolaştı.

Serginin İstanbul 'a gelmesine, konsepti inşa ettikleri Toskana Evleri 'nde uygulamaya çalıştıklarını söyleyen Emaar Grup destek olmuş. Bebek Parkı 'nda konaklamaya başlayan irili ufaklı salyangoz ailesi, Nişantaşı, Bağdat Caddesi, Yeşilköy gibi ‘temposu yüksek ' insanların yaşadığı yerleri dolaştıktan sonra Büyükçekmece 'deki Toskana Evleri 'ne çekilecek.

Ses, aidiyet ve iletişim

Pembe salyangozlar, modern insanın gittikçe unutmaya başladığı huzuru vurgulamaya ve çevresel sürdürülebilirlik mesajını vermeye çalışıyor. Emaar Türkiye CEO 'su Ozan Balaban, salyangozların üç metaforu temsil ettiğini söylüyor. Formu insan kulağına benzediği için sese, evini sırtında taşıdığı için bir yere ait olmaya, @ işaretine benzediği için de iletişime gönderme yapıyor. Zaten İtalya 'da @ işaretine salyangoz deniyor.

Bu kısa sergi süresince galiba bize düşen, parktaki çocuklar gibi üzerine çıkamayacağımıza göre, kabuğundan başını çıkaran salyangozlara bakıp derin bir nefes almak ve ‘Ne yapıyorum ben, bu telaş niye ' diyerek frene basmak …
Radikal


Geri Dön