25 / 04 / 2024

Pendik Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi açıldı!

Pendik Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi açıldı!

Pendik Kurtköy'deki Sabancı Üniversitesi Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla açıldı.




Başbakan Binali Yıldırım, Kurtköy'de Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Törene Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Faruk Özlü de katıldı.


Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili, "Biz bu yatırımı bugünden yarına değil, bugünden Türkiye'nin gelecek 10-20-30 yılına yapıyoruz. Çünkü biz ülkemize hep güvendik, güveniyoruz." dedi.


Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi iş birliği ile Aralık 2014'te İstanbul Teknopark'ta temeli atılan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışı, Başbakan Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın katılımlarıyla gerçekleşti.


Güler Sabancı, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz akşamı Türkiye'nin büyük bir demokrasi sınavından, Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve hükümetin ortaya koyduğu kararlı liderlik, basınla muhalefetin desteği ve halkın güçlü iradesi sayesinde başarıyla geçtiğini kaydetti.


Akabinde 7 Ağustos'ta milyonların tek yürek olmasıyla önemli bir uzlaşı ortamının yakalandığını aktaran Sabancı, bu mutabakat zemininin korunması ve demokrasinin bu zemin üzerine daha sağlıklı inşasının, yine hep beraber birlik olarak gerçekleşeceğine inandıklarını dile getirdi.


Sabancı, topluluk olarak doksan yılı aşkın süredir ülkenin ve insanların her zaman her şeyin en iyisine layık olduğuna inanarak çalıştıklarını aktararak, "Sayın Başbakanım sizin de buna yürekten inandığınızı biliyoruz. Halkımızın demokrasinin de en ilerisine layık olduğuna inanıyoruz. Demokrasilerin vazgeçilmezleri olan, hukukun üstünlüğü, insan hakları, eşitlik ve özgürlüklerin tartışmasız hale gelmesi ve farklılıklarımızla birlikte yaşama kültürünün sağlamlaştırılması konularında güçlü adımlar atılması için ülkemizin önemli bir fırsat yakaladığının inancındayız." diye konuştu.


Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimi için tüm kurumlarıyla azimle çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Sabancı, sözlerine şöyle devam etti:


"Bu hedeften hareketle, bu alanda ülkemiz bir için bir ilk ve örnek olacak bir modelin, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezinin kapılarını bugün hep beraber açıyoruz. Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi olarak, ülkemiz için son derece stratejik önemi olan bir alanda yeni bir başlangıcı sizlerle yapıyoruz. Ülkemizin global arenada ileri teknolojiyle fark yaratması, hatta bu alanda global güç olması, devler liginin bir oyuncusu olması hedefiyle yeni bir yola çıkıyoruz. Biz bu yatırımı bugünden yarına değil, bugünden Türkiye'nin gelecek 10-20-30 yılına yapıyoruz. Çünkü biz ülkemize hep güvendik, güveniyoruz. Bugün, 100 milyon lira değerinde bir yatırımı devreye alıyoruz. Bu bir başlangıç. Ancak bu merkez, yaratacağı katma değer ve ortaya koyacağı örnek model ile üniversitelerimize, iş dünyasına ve ülkemize bu rakamın çok ötesinde bir katkı sağlayacaktır. Biz aslında bugün sizlerle, Türkiye'nin geleceğini güçlendirmek adına yeni bir dönemin başlangıcını yapıyoruz."




- "Merkez bünyesinde birbirinden başarılı projelere imza atılacağına inancımız tam"




Güler Sabancı, bu önemli yatırıma kendilerini yönlendiren ve yüreklendiren en önemli unsurun Türkiye'nin geleceğine duydukları inanç olduğunu belirterek, "Bu inancın kaynağı ise araştırmaya, yeni teknolojiye verilen önem ve somut desteklerdir." dedi.


Son yıllarda hükümetin ve ilgili kurumların inovasyon ve girişimciliğe olan desteğiyle bu inancın daha da güçlendiğini vurgulayan Sabancı, özellikle inovasyona desteğin son 10 yıldır hükümet tarafından artarak devam ettiğini kaydetti.


Sabancı, sağlıklı ürünlerin ortaya çıkması için ihtiyaç duyulan altyapıyı teknoparkların sağladığını, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) ana ortaklığında kurulan İstanbul Teknopark'ın havacılık, savunma ve denizcilik sektörlerine odaklandığını dile getirdi.


Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi ile ülkenin geleceğini güçlendirmek için yeni bir model ortaya koyduklarına işaret eden Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Bu model ile farklı kültürler; o öğrenci, o araştırmacı, o öğretim üyesi, o girişimci, o mühendis aynı ekosistemde beraber çalışacaklar, birbirlerinin sorunlarını daha iyi anlayacaklar ve ortak akıl ile daha hızlı ve etkin çözümler üretecekler. Bu noktada, başta rektörümüz Nihat Hoca olmak üzere, Sabancı Üniversitesindeki öğretim üyelerine ve Kordsa Global arkadaşlarıma çok iş düşüyor, çok büyük sorumluluk düşüyor. Bu Sabancı adına bir sorumluluktur. Bu yeni model herkese örnek ve özendirici olacaktır. Mutlaka başarılı bir çalışma olmalı ve dalga dalga yeni ürün ve başarılı sonuçları getirmelidir. 


Ülkemizde sanayi-üniversite iş birliğinin ilk kalesi olacak Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi bünyesinde Türkiye'yi 2023 hedeflerine adım adım yaklaştıracak birbirinden başarılı projelere imza atılacağına inancımız tam. Birkaç hafta içinde sizlere, Kalkınma Bakanlığının Sabancı Üniversitesi'ne önemli bir desteği ile bu Merkezde başlayacak büyük bir projenin de ilk haberini vereceğiz." 




- Merkez için 100 milyon liralık yatırım yapıldı




Havacılıktan otomotive kadar birçok sektörde dönüşüm yaratan, yüksek teknoloji ürünü kompozit malzemeleri alanında faaliyet gösterecek Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi için 100 milyon liralık yatırım yapıldı.


Bu merkezde Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Kordsa Global üretim mühendisleri geleceğin teknolojisi olarak da adlandırılan kompozitin Ar-Ge ve üretim süreçlerinde birlikte çalışacak. 


Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi; bu merkezde birlikte araştırmanın ve üretmenin getireceği güçle, Türkiye'nin yeni yüksek teknoloji üssü olmayı hedefliyor. Merkez, dünyanın sayılı test merkezlerinden ve Avrupa'nın sayılı kompozit üreticilerden biri olarak faaliyet gösterecek.


15 bin metrekare kapalı alan ve 3 bin 350 metrekare laboratuvar altyapısının yer alacağı Merkez, Türkiye'de temel araştırmadan prototip parça ve ara mamul üretimine kadar geniş bir uzmanlık yelpazesinde hizmet verecek.


Merkezde kompozit malzeme teknolojileri alanında lisansüstü eğitim, temel araştırma, uygulamalı araştırma, ürün geliştirme, kuluçka hizmetleri, ara mamul üretimi, prototip parça üretimi ve ticarileştirme faaliyetleri de gerçekleştirilecek.


Doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılar, öğretim üyeleri, kuluçka firmaları, araştırmacılar, üretim mühendisleri ve teknisyenleri aynı çatı altında bir araya gelmiş olacak.


Güler Sabancı, konuşmalardan sonra günün anısına Başbakan Binali Yıldırım'a bir plaket takdim ederken, ardından kurdele kesim törenine geçildi.


AA




Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Yıldırım, ilk köprüyü İngiliz, ikinciyi Japon yaparken Türkler’in taşeron olarak çalıştığını anımsatarak, “Şimdi işler değişti, biz yapıyoruz, Koreli ve Japon taşeron” dedi.


Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişiminin ardından Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen yüksek teknoloji üssünün açılışında, işadamlarına moral verdi. Yıldırım, ‘Durmak yok, yola devam. 1 gün bile durmayacaksınız’ derken, ülkedeki değişimi de köprü örnekleri vererek anlattı. 

 

İşler artık değişti

 

Aralık 2014’te İstanbul Teknopark’ta temeli atılan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışında konuşan Yıldırım,  iktidarları döneminde teknopark ve OSB’leri sayısındaki artışa dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Şu anda 266 Ar-Ge merkezinde 27 bin 586 kişi doğrudan çalışıyor. 2015’te Türkiye 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapan ülke haline geldi. Eskiden marka ne, patent ne kardeşim. Ver siparişi, ne istiyorsan yapayım. Patron başkası, taşeron biz. Ama şimdi işler değişti. Birinci köprüyü İngilizler yaptı, biz taşeronluk yaptık. İkinciyi Japonlar yaptı, biz taşeronluk yaptık. Üçüncü köprüyü, Türkler yapıyor, Koreliler taşeron. Osman Gazi’yi Türkler yaptı, Japonlar taşeron. Bu Türkiye’nin değişimini gösteriyor, Türkiye, ‘Ben de varım’, ‘Artık arkadan gitme yok, yan yana gideceğiz’ diyor.”

 

Anlaştık mı Sabancı?

 

Zamanlarının kısa, işlerinin çok olduğunu anlatan Yıldırım, “Konuşacak çok şey var. Zamanımız kısa, işimiz çok. Siz üretmeye devam edin. Her zaman yanınızdayız. Turkuaz halıları önünüze aça aça yolumuza devam edeceğiz. Yolları, köprüleri, yeni tren yollarını bunun için yapıyoruz. Ülkemizin rekabet gücünü artırmak, ülkemizi geleceğe hazırlamak için” diye konuştu. Yıldırım, elbirliğinin önemini vurgularken, “İki tane biri alt alta toplarsanız eder 2, yan yana koyarsanız eder 11. Çarpan etkisi büyük. Onun için beraber, omuz omuza, yan yana. Anlaştık değil mi Sayın Sabancı?” dedi.

 

1 gün bile durmayın

 

Yıldırım konuşmasında 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin büyük bir felaketle karşı karşıya geldiğini hatırlattı. “Darbe yapmaya geldiler, darbeyi yediler, gerisin geri gittiler” ifadesini kullanan Yıldırım, şimdi içeride hesabını verdiklerini söyledi. Başbakan Yıldırım, OHAL ilan ettiklerini ama iş alemine, ‘Durmak yok yola devam’ dediklerini kaydetti. İş dünyasının bir gün bile durmaması gerektiğini belirten Yıldırım, bunun en güzel örneğinin de açılışı yapılan merkez olduğunu dile getirdi. Başbakan Binali Yıldırım, her şeyin üretilebileceğini, ancak herkesin ürettiği şeyin üretimi yapıldığı takdirde katma değer oluşturulamayacağını ifade ederek, “Fark oluşturmanız lazım. Farkı nasıl oluşturacağız? Bilgiye sahip olacağız, bilgiyi üreteceğiz, bilgiyi katma değere dönüştüreceğiz. İşte burada bu yapılacak” diye konuştu.

 

Tebessüm ettiren armatör hikayesi

 

Akıl terine daha çok yatırım yapacaklarını kaydeden Yıldırım, eskiden akla para verme işinin fuzuli masraf olarak görüldüğünü anımsattı. Yıldırım, tanıdığı armatörlerin gemi yaptırmak için proje parasından kaçındıklarını, proje parasını araklayarak iş yapmaya çalıştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: “Yanında çalışan ressamdan proje istiyor, o da kesiyor, biçiyor, bir tane proje götürüyor. 3-5 kuruş veriyor, başlıyor gemiyi yapmaya. Gemi ortaya çıkıyor. Klas kuruluşu gelip dolaşınca bakıyor ki geminin makine dairesi unutulmuş. Proje acele olduğu için.” Yıldırım, armatörün durumu anlattığı ressamın ise pişkin bir halde, “Patron niye kızıyorsun. Fark etmeseydi daha çok yük taşıyacaktı”dediğini aktardı.

 

Sabancı: Büyük bir proje duyuracağız

 

Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı da ülkenin global arenada ileri teknolojiyle fark yaratması, bu alanda devler liginin bir oyuncusu olması hedefiyle yeni bir yola çıktıklarını belirterek,“Biz bu yatırımı bugünden yarına değil, bugünden Türkiye’nin gelecek 10-20-30 yılına yapıyoruz. Çünkü biz ülkemize hep güvendik, güveniyoruz” dedi. Sabancı, birkaç hafta içinde Kalkınma Bakanlığı’nın Sabancı Üniversitesi’ne desteği ile bu merkezde başlayacak büyük bir projenin de ilk haberini vereceklerini açıkladı.

 

Demokrasiye layıkız

 

Darbe girişimi sonrası sağlanan mutabakat zemininin korunması ve demokrasinin daha sağlıklı inşası dileğinde bulunan Sabancı, “Halkımızın demokrasinin de en ilerisine layık olduğuna inanıyoruz” dedi.


Vatan




Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


100 milyon lira yatırımla hayata geçirilen Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi açıldı. Açılışı yapan Başbakan Yıldırım, "Önce akla yatırım yapacağız. Akla yapılan yatırım ülkeye çok daha büyük katma değer olarak dönecek" dedi. 


Kurtköy'deki Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışı Başbakan Binali Yıldırım ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın katılımıyla yapıldı. Törenin açılışında konuşan Başbakan Yıldırım, "Zamanımız kısa, işimiz çok. Siz üretmeye devam edin. Siz Türkiye için iş, aş sağlamaya devam edin. Her zaman yanınızdayız" dedi. Yıldırım, akıl terine daha çok yatırım yapacaklarını belirterek, sorunları torunlara bırakmayacaklarını anlattı.


SABANCI'YA: ANLAŞTIK DEĞİL Mİ?


Bunun kendi sorumlulukları olduğunu belirten Yıldırım, bunu yapmamaları durumunda gelecek kuşakların kendilerinden hesap soracağını ifade etti. Bunu da elbirliğiyle yapacaklarını aktaran Yıldırım, "İki tane biri alt alta toplarsanız eder 2, yan yana koyarsanız eder 11. Çarpan etkisi büyük. Onun için beraber, omuz omuza, yan yana. Anlaştık değil mi Sayın Sabancı?" dedi.


BİR GÜN BİLE DURMAK YOK!


İş dünyasının bir gün bile durmaması gerektiğini belirten Yıldırım, bunun en güzel örneğinin de açılışı yapılan merkez olduğunu dile getirdi. Yıldırım, "Fark oluşturmanız lazım. Akıl terini, alın terine katacağız ve böylece Türkiye'yi medeniyet yolculuğunda, 2023 hedeflerinde dünyanın parmakla gösterilen ülkeleri arasına sokacağız. Akla yatırım yapacağız, araştırma-geliştirmeye yatırım yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.


Halkımız demokrasinin de en ilerisine layık


Terörde konuşan Güler Sabancı da, 15 Temmuz'da Türkiye’nin büyük bir demokrasi sınavından geçtiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Akabinde 7 Ağustos’ta, tarihimizde bir ilk gerçekleştirilerek, milyonların tek yürek olmasıyla önemli bir uzlaşı ortamı yakalandı. Bu mutabakat zeminini korunması ve demokrasimizin bu zemin üzerine daha sağlıklı inşasının, yine hep beraber, birlik olarak gerçekleşeceğine inanıyoruz. Biz, Sabancı Topluluğu olarak, 90 yılı aşkın süredir ülkemizin ve insanlarımızın her zaman her şeyin en iyisine layık olduğuna inanarak çalışıyoruz. Sayın Başbakanım sizin de buna yürekten inandığınızı biliyoruz. Halkımızın demokrasinin de en ilerisine layık olduğuna inanıyoruz."


İNANCIMIZ TAM


Sabancı, şöyle devam etti: "Bizi bu önemli yatırıma yönlendiren, bizi yüreklendiren en önemli unsur, ülkemizin geleceğine duyduğumuz inancımızdır. Bu inancın kaynağında da ise, araştırmaya, yeni teknolojiye son yıllarda net şekilde verilen önem ve somut destekler bulunuyor." 


Darbeyi yiyip gittiler!


Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014'ün başından beri bas bas bağırdığını dile getirerek, şunları kaydetti: "Bu bir terör örgütüdür, bunlar Türkiye'nin geleceğine, bekasına, güvenliğine kastetmişler. Bir musibet yaşadık, bu hayra vesile oldu. Türkiye şimdi virüslerinden temizleniyor ve inşallah her alanda kaybettiğimiz zamanı en hızlı şekilde telafi ederek yolumuza devam edeceğiz. Bu darbe goygoycuları darbe muvaffak olmayınca 'Şimdi bunlar birbirlerine girecekler.' demeye başladılar. Avucunuzu yalarsınız. Bu millet büyük millet, sizin gazınıza gelmez. Darbe yapmaya geldiler, darbeyi yediler, gerisin geri gittiler."  


Satarken azimli alırken nazlı 


Daha hızlı çalışılacağını ve daha çok üretileceğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Dışarı satarken azimli, alırken nazlı olacağız" diyerek, cari açığın azaltılacağını, satmaya odaklanılacağını, daha çok üretip daha çok satış yapılacağını, daha çok insana iş bulunacağını kaydetti.


100 milyon TL yatırımla açıldı


Havacılıktan otomotive kadar birçok sektörde dönüşüm yaratan, yüksek teknoloji ürünü kompozit malzemeleri alanında faaliyet gösterecek Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi için 100 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Merkezde Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileriyle Kordsa Global üretim mühendisleri geleceğin teknolojisi olarak da adlandırılan kompozitin Ar-Ge ve üretim süreçlerinde birlikte çalışacaklar. 


ARTIK ONLAR TAŞERON!


Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: "Birinci köprüyü İngilizler yaptı, biz taşeronluk yaptık. İkinciyi Japonlar yaptı, biz taşeronluk yaptık. Üçüncü köprüyü, Türkler yapıyor, Koreliler taşeron. Osman Gazi'yi Türkler yaptı, Japonlar taşeron. Bu Türkiye'nin değişimini gösteriyor, Türkiye 'Ben de varım' diyor. 'Artık arkadan gitme yok, yan yana gideceğiz' diyor. Önce akla yatırım yapacağız. Akla yapılan yatırım ülkeye çok daha büyük katma değer olarak dönmeye devam edecek. 2008'de Ar-Ge'ye verdiğimiz para yaklaşık 2 milyar lira. 2015'e geldiğimizde 6 milyarı geçmişiz. 2,5 kat artış var."


Akşam



Geri Dön