26 / 04 / 2024

Pera Palas Otel ve Şişli Etfal Hastanesi’nin mülkiyetleri devredildi mi?

Pera Palas Otel ve Şişli Etfal Hastanesi’nin mülkiyetleri devredildi mi?

Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyetinin İBB’den alınıp Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredilmesine gelen tepkiler üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü açıklamada bulundu. Açıklamada; Pera Palas Otel ve Şişli Etfal Hastanesi’nin mülkiyetlerinin de aynı vakıf adına tescil edildiği belirtildi.



Vakıflar Genel Müdürlüğü, Taksim Gezi Parkı'nın İBB'den alınması ile ilgili ikinci kez açıklamada bulundu. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; açıklamada, Gezi Parkı'nın bulunduğu parsellerin Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı adına tescil nedenleri anlatıldı.

Açıklamada Sultan Beyazıt'ın 1505 tarihli vakfiyesinde İstanbul'da yer alan camii, medrese, mektep ve imaretten oluşan külliyesi için çok sayıda dükkan, ev, bostan, mera, arazi ve arsanın vakfettiği belirtildi. 

Vakfedilen taşınmazların önemli bir bölümünün Beyoğlu, Şişli ve Galata bölgesinde bulunduğu kaydedildi. Ahkamü'l-Evkaf'a (Osmanlı döneminde yürürlükte olan vakıf kanunları) göre vakıf kurucusu veya mütevellilerinin bu yerleri kira yoluyla işlettiği ifade edildi. Gezi Parkı’nın vakıf adına tescil edilme nedenlerinin anlatıldığı açıklama; Pera Palas Otel ve Şişli Etfal Hastanesi’nin mülkiyetlerinin de aynı vakıf adına tescil edildiğini ortaya çıkardı.

Pera Palas Otel ve Şişli Etfal Hastanesi’nin mülkiyetleri devredildi mi?

“3. SELİM DÖNEMİNDE KİRA KARŞILIĞI TOPÇU KIŞLASI YAPILDI”

Bu bağlamda 3. Selim döneminde Gezi Parkı'nın bulunduğu parsellerin de belirli bir zemin kira karşılığı ödenerek taşınmazın üzerine kışla, talimhane, mescit ve çeşmeden oluşan müştemilat yapıldığı dile getirildi. Topçular Kışlası olarak uzun süre hizmet veren bu binaların daha sonra işlevini kaybettiğine dikkat çekilerek, “O dönemde yürürlükte olan Ahkamü'l-Evkaf'a göre vakfına geçmesi gereken taşınmazlar belediye mülkiyetine geçmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalarda Vakıflar Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca evveliyat kayıtları incelenmiş ve bu taşınmazların Sultan Beyazıt Hanı Veli Vakfı'na ait taşınmazlar olduğu tespit edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruluş amacı ve görevini yerine getirerek yönetim ve temsilini yaptığı mazbut vakıfların haklarını korumaktadır” ifadeleri kullanıldı. 

Pera Palas Otel ve Şişli Etfal Hastanesi’nin mülkiyetleri devredildi mi?

ADİLE SULTAN SARAYI, SELİMİYE KIŞLASI, ŞİŞLİ ETFAL HASTANESİ

2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Kanunu'nun 30. Maddesine atıf yapılarak kanun hükmü gereğince İstanbul özelinde ve belediye mülkleri ile sınırlı kalmaksızın Türkiye genelinde bin 14 taşınmazın vakıfları adına tescil edildiği kaydedildi. 

Açıklamada, Kule-i Zemin Vakfı'na ait Galata Kulesi, 3. Selim döneminde inşa edilen Selimiye Kışlası, Sultan 1. Mahmud Vakfı adına Adile Sultan Sarayı, Beyazıt Hanı Veli Vakfı'ndan Pera Palas Otel, Vefa Lisesi, Şişli Etfal Hastanesi, Sait Halim Paşa Yalısı gibi taşınmazların vakıflarına devredildiği ifade edildi.

Açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görevlerinden birinin kendisine emanet edilen vakıf mallarına sahip çıkmak, vakıf kurucularının emanet ettiği her biri şaheser olan eserleri koruyup ihya etmek ve bu köklü mirası gelecek nesillere aktarmak olduğuna vurgu yapıldı.

 

Vakıflar Genel Müdürlüğünden Gezi Parkı açıklaması!

Murat Ongun'dan Gezi Parkı çıkışı: Hevesinizi de aldıysanız parkımızı geri verir misiniz?

Ekrem İmamoğlu'ndan Gezi Parkı açıklaması!


Geri Dön