17 / 04 / 2024

Perakende sektöründe faturalar kiraları aştı! Kapanmalar başlayabilir!

Perakende sektöründe faturalar kiraları aştı! Kapanmalar başlayabilir!

Yüzde 93.53'ü bulan Yİ-ÜFE'ye karşılık yüzde 48.69'da kalan TÜFE ile ortaya çıkan makasın altını çizen perakende sektörünün temsilcileri, mağaza kiralarını geçen faturaların mağaza kapattırmaya kadar gidilmesine neden olabileceğine vurgu yapılıyor. 



Dünyadaki hammadde ve lojistik maliyetlerinde gerçekleşen yükselişe Türkiye'de eklenen enerji zamları, karlara yansıdı. Yeni seneyle beraber yapılan zamların 2022 bütçelerinde büyük sapmalar yaratabileceği vurgulanırken, bazı sektörlerde ise yükselen maliyetlerin etiketlere tam olarak yansımaması sebebiyle zararına satışların başladığına dikat çekiliyor. Yüzde 93.53'ü bulan Yİ-ÜFE'ye karşılık yüzde 48.69'da kalan TÜFE ile ortaya çıkan makasın altını çizen sektör temsilcileri 2022 yılının karsız bir yıl olacağını vurguladı. Perakende sektöründe ise mağaza kiralarını geçen faturaların mağaza kapattırmaya kadar gidilmesine neden olabileceğine vurgu yapılıyor. 

Perakende sektöründe faturalar kiraları aştı! Kapanmalar başlayabilir!

BÜTÇELERE AĞIR YÜK

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre; Türkiye'de organize perakende sektöründe 100 bin mağaza olduğuna dikkat çeken Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Serhan Tınastepe, mağazalardaki elektrik ücretlerinin 2'ye katlandığına vurgu yaptı. 25 bin Türk Lirası kirası bulunan bir hazır giyim mağazasına 24 bin Türk Lirası elektrik faturası geldiğinin altını çizen Tınastepe, televizyon, telefon gibi ürünlerin satışının yapıldığı mağazalarda ise faturaların kiraları aştığını aktardı. “Bunlar bizim bütçelerimiz üzerinde ağır bir yük yaratıyor. Bunun öncelikli yansıması tasarruf tedbirlerinin artırılması olacaktır. Kârlı olduğumuz mağazada sadece bu sebepten dolayı zarara dönüyoruz. Sadece bu nedenden dolayı kapanacak mağazalar olabilir” diye konuşan Tınastepe, elektrik faturası sebebiyle yaşatılamayacak yerler olacağına dikkat çekti. 

Perakende sektöründe faturalar kiraları aştı! Kapanmalar başlayabilir!

Zararına satışlara başlandı

Dünyadaki lojistik ve emtia fiyatlarındaki yükselişe ilave edilen enerji zamlarının öngörülebilirliği düşürdüğün vurgu yapan Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği (PLAT) Başkanı İmer Özer,konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: 

“Yapılan bütçelerin en çok sapacağı yıl olacak 2022. Üreticide fiyatlar yüzde 100 artarken tüketici fiyatları yüzde 50 artmış durumda. Bu, tarihi bir fark. Üreticinin kârları eriyor. Bazı ürün gamlarında zararına satış yapılan mallar var.”

Perakende sektöründe faturalar kiraları aştı! Kapanmalar başlayabilir!

ZAMLAR KÂRLARI SİLDİ

Enerji ve hammadde zamlarını fiyatlara yansıtamadıklarının altını çizen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, yıla kar kaybıyla başladıklarının altını çizdi. Karlarının geçtiğimiz seneye oranla neredeyse yarı yarıya azaldığına vurgu yapan Fayat, “İşçiliğe enerji zamlarını ekleyince döviz bazlı hammaddeyle birlikte bu baskı ile tamamen kâr kaybı yaşayacağımız bir dönem olacak. 2022'de ihracatçı için kâr yapmak çok zor olacak” diye konuştu.

AVM'lerde dövizle kira krizi!


Geri Dön