23 / 04 / 2024

Perakendeciler ile AVM'ciler karşı karşıya!

Perakendeciler ile AVM'ciler karşı karşıya!

AVM yatırımcıları ile markalar arasındaki kur gerginliği bir türlü durulmuyor. Doların 4 TL'nin üzerine çıkması AVM'ciler ile perakencileri karşı karşıya getirdi...



Alışveriş merkezi yatırımları ile perakendeciler, doların 4 lirayı geçmesi üzerine yeniden karşı karşıya geldi. Dövizli kira maliyetlerinin 3 yıl öncesine göre yüzde 70 arttığını savunan markalar, kur nedeniyle 3 milyar lira ödeme yapacaklarını belirtti. 

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre,  Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü’nün ‘10 yıl sonra TL’ye geçebiliriz’ açıklamasını ‘akıl dışı’ ve ‘kara mizah’ olarak nitelendirdi. AYD Başkanı Belgü de  Sinan Öncel'e yanıt verdi. 

Maliyetleri üstlenmediler

Hulusi Belgü şu şekilde bir açıklama yaptı; "Bugüne kadar AYD olarak ülkemizde yaşanan döviz problemini çözmek üzere önerdiğimiz birçok öneriyi reddeden ve bu konu üzerinde ‘Maliyetleri sadece alışveriş merkezi yatırımcısı ödesin’ demekten başka çözüm getirmeyen, iki basiretli tacir arasında yapılmış sözleşmeleri hiçe sayarak işine geldiği maddeleri kabul eden işine gelmeyen diğer maddeleri reddeden bir anlayışı anlayabilmek mümkün değildir. Yaklaşık iki senedir çağdaş finans dünyasında kullanılan ve bir nevi sigorta olarak görülmesi gereken future/option sistemlerini, çıkabilecek maliyetleri hem kiracının, hem de alışveriş merkezi yatırımcısının paylaşarak kullanma önerimizi ‘Biz bu işten anlamayız’ söylemi ile geri çeviren ve hatta bu konuyla ilgili eğitimlere katılma zahmetinde dahi bulunmayan bir Başkanın, yaptığımız önerileri komik bulma sebebi ya mevzularda bilgi sahibi olmaması, ya da umursamaz bir şekilde imzaladığı kontratı okumak için gerekli eğitimi almamasından kaynaklanmaktadır"

"El ele çözüm bulmayılız"

"Hem kiracı hem yatırımcı hem banka, hem de devletimizin el ele, kol kola çözme mecburiyeti vardır" diyen Belgü, AYD’nin her zaman perakendecilerin yanında yer aldığını belirtti.Belgü sözlerine şu şekilde devam etti; "Sayın Başkanın sadece kur dalgalanmalarında ortaya çıkıp yaşanan problemin tek mağduru kendileriymiş gibi hareket etmesinden, imzalı sözleşmeleri tanımazdan gelmesi için telkinde bulunmasından ve bunu yaparken yerli-yabancı ayrımcılığı yapmasından ve serbest ticaretin içine hükümeti çekmeye çalışmasından üzüntü duyuyoruz. Umarız bu tip karamsar söylemler hızla büyüyen ticaretimize olumsuz etki etmez"


Geri Dön