18 / 04 / 2024

Perakendede kepenk kapatma dalgası yaşanabilir!

Perakendede kepenk kapatma dalgası yaşanabilir!

Perakende sektöründe kepenk kapatma dalgası yaşanabilir. Yılbaşından bu yana yaşanan kur şoklarını piyasaya etap etap yansıtan perakende sektörü, 4. çeyrekte en az yüzde 5’lik bir küçülme bekliyor.



Sözcü gazetesinden Sayime Başçı'nın haberine göre, yılın ilk 9 ayında gelen rekor büyümelere rağmen enflasyon, kur ve düşen alım gücü sarmalına giren perakende, büyüme trendinin de sonuna geldi. Şimdiye kadar yaşanan kur artışlarını fiyatlara bir anda yansıtarak piyasayı sarsmadıklarını söyleyen sektör yetkilileri, ya satış düşüşü ya da fiyat artışı arasında bir tercih yapma noktasına geldiklerini belirtiyor. Düşen alım gücü ve artan fiyatlar sebebiyle sektör 4'üncü çeyrekte en az yüzde 5'lik daralma beklerken, konkordato başvurularının artması halinde ise büyük bir işsizlik ve kepenk kapama dalgası bekleniyor.

TÜKETİM DARALACAK

Perakendede kepenk kapatma dalgası yaşanabilir!

Bünyesinde kozmetik, mobilya, teknoloji perakendesi alanlarında faaliyet gösteren şirketleri barındıran Kategori Mağazacıları Derneği (KMD) üyeleri, ürün portföyü sebebiyle ithalat vergilerinden ve kurdaki dalgalanmalardan en çok etkilenen şirketler arasında bulunuyor. Bugünkü ekonomik tablo karşısında sektörde ekim kasım ve aralık ayını kapsayan 4'üncü çeyrekte bir daralma öngördüklerini belirten Media Markt Türkiye CEO'su ve KMD Başkanı Yenal Gökyıldırım, yüksek enflasyondan dolayı girdi maliyetleri artışı ile herkesin gözüyle gördüğü ciddi bir fiyat artışı dalgasının yaşandığını açıkladı. “Bu fiyat artışlarını da yansıtmama şansı yok. Ya ürün satılmayacak ya da doğru bedeliyle satılacak” diye konuşan Gökyıldırım, şu şekilde konuştu:

“Geçen birkaç ayda perakendeciler bu süreci iyi bir şekilde yürüttü. Şoku bir kerede değil adım adım yansıttılar ama girdi maliyetleri fiyatları belli bir yere getirdi. Gelirler de aynı oranda artmayacağına göre bir tüketim daralması olacak. Biz özellikle 4'üncü çeyrekte bir küçülme bekliyoruz. Pazar eksi 5'lere doğru gitmeye başladı. Daha da gerilere gidebilir” yorumunu yaptı.

DÜŞÜK KUR FRENLER


Dövizin bu seviyelerde kalması durumunda zam furyasının soğumaya geçeceğini belirten Gökyıldırım, geçen 8 aylık dönemde döviz kurlarındaki artışın büyük kısmının piyasaya yansıdığını söyledi. Dövizin artmaması durumunda yeni yılda işlerin normale döneceğini de belirten Gökyıldırım, “Burada iki ana kriter, dövizin kontrol altına alınması ve enflasyonun da kontrol altına alındığının sinyallerinin verilmesi. Şu an yatırımlarını erteleyen şirketler var. Pek çok şirket temkinli hareket edecektir. Nasıl herkes ev bütçesine bakıyorsa, şirketler de kendi bütçelerine bakıyor. 2019 bütçelemelerinde zorluk yaşıyoruz” dedi.


İŞSİZLİK VE İFLASLAR BAŞLAYABİLİR

Media Markt Türkiye CEO'su ve KMD Başkanı Yenal Gökyıldırım, ekonomide ortaya çıkan tablo karşısında farklı sektörlerde binlerce şirketin konkordato ilan etmeye başladığını belirterek, neredeyse yarım milyon nüfusun işsizlik ve ekonomik darboğaz tehdidi altında olduğunu bildirdi. Bir işletmenin ortalama 5 sektörü beslediğini ve bu durumda toplam ekosistemin kötüye gittiğini dile getiren Gökyıldırım, “Eğer konkordatoya giden şirket sayısı artarsa, bunu ciddi bir iflas ve işsizlik dalgasının izleyeceğini öngörüyoruz” dedi. Kredi kartına getirilen sınırlamalar nedeniyle insanların senet ve veresiye seçeneklerine yöneldiğini dile getiren Gökyıldırım, “Bu durumda fırsatçı ticaret öne çıkıyor” dedi.


Geri Dön